Z mojej strony i pomysł i problem. Pomysł taki, że chciałabym zrobić serowe przyjęcie dla znajomych, wiecie: fondue, koreczki, tosty, kanapki, ser zapiekany… W polo market jest promocja 20% na wszystkie sery żółte na wagę – tak się pomysł narodził. Problem jest taki, że trochę brakuje mi inwencji, no bo tosty i kanapki takie oklepane… Co jeszcze dobrego można zrobić z sera? ;)
ser camembert panierowany smazony jak kotlety schabowe, z żurawiną. Ja z jednego robie dwie porcje, przecinajac go jak tort (kupuje takie małe okragłe). Mozna tez pokrioc cukinie w dosc grube plastry, podsmazyc, polozyc na kazdym plasterek pomidora i kawałek żołtego sera i chwile potrzymac na patelni az sie ser rozpusci. Jest tez sałatka: żołty ser w kostke, sliwki suszone w kostke i do tego majonez. Pycha
Mozesz zrobic serowe szaszlyki np.z winogronami.na szpikulec nabijasz kosteczke sera potem winogronko i tak naprzemiennie.melona przekrajasz na pol i wbijasz w niego gotowe szaszlyki.wyglada super i jest swietna przekaska
Ja bym została przy samym serze - w plasterkach, kostkach, słupkach - z dodatkiem winogron, oliwek, papryki, ogórków, pomidorów. jednym słowem serowo-warzywno-owocowa uczta. koniecznie z winem
Tak, aby poczuć smak serów - delektować się nimi do woli. Bo jako dodatek do innego dania - zgubią swój smak, będą elementem kompozycji - a nie urokiem samym w sobie.
Na sylwestra zrobiłam śmierdziela (limburger) pokrojonego w trójkąty, poprzekładanego zieloną papryką i bazylią, na liściach sałaty. Myślałam, że z racji zapachu będzie długo stało na stole. zniknęło jako pierwsze.
Z mojej strony i pomysł i problem. Pomysł taki, że chciałabym zrobić serowe przyjęcie dla znajomych, wiecie: fondue, koreczki, tosty, kanapki, ser zapiekany… W polo market jest promocja 20% na wszystkie sery żółte na wagę – tak się pomysł narodził. Problem jest taki, że trochę brakuje mi inwencji, no bo tosty i kanapki takie oklepane… Co jeszcze dobrego można zrobić z sera? ;)
ser camembert panierowany smazony jak kotlety schabowe, z żurawiną. Ja z jednego robie dwie porcje, przecinajac go jak tort (kupuje takie małe okragłe). Mozna tez pokrioc cukinie w dosc grube plastry, podsmazyc, polozyc na kazdym plasterek pomidora i kawałek żołtego sera i chwile potrzymac na patelni az sie ser rozpusci. Jest tez sałatka: żołty ser w kostke, sliwki suszone w kostke i do tego majonez. Pycha
http://wielkiezarcie.com/recipe55361.html - polecam
http://wielkiezarcie.com/recipe55361.html
proszę aktywnie :)
Mozesz zrobic serowe szaszlyki np.z winogronami.na szpikulec nabijasz kosteczke sera potem winogronko i tak naprzemiennie.melona przekrajasz na pol i wbijasz w niego gotowe szaszlyki.wyglada super i jest swietna przekaska
camembert zapiekany z orzechami i miodem ew. z zurawina lub zawijany w ciasto i pieczony. Pierwszy podawany z bagietka.Pyszne
Ja bym została przy samym serze - w plasterkach, kostkach, słupkach - z dodatkiem winogron, oliwek, papryki, ogórków, pomidorów. jednym słowem serowo-warzywno-owocowa uczta. koniecznie z winem
Tak, aby poczuć smak serów - delektować się nimi do woli. Bo jako dodatek do innego dania - zgubią swój smak, będą elementem kompozycji - a nie urokiem samym w sobie.
Na sylwestra zrobiłam śmierdziela (limburger) pokrojonego w trójkąty, poprzekładanego zieloną papryką i bazylią, na liściach sałaty. Myślałam, że z racji zapachu będzie długo stało na stole. zniknęło jako pierwsze.
Bardzo atrakcyjne są kulki serowe: http://wielkiezarcie.com/recipe15917.html .
Zobacz tu :http://okonabalkany.blox.pl/2009/02/Kaszkawal-smak-Bulgarii.html
Generalnie chodzi mi o tzw kaszkawał pane czyli ser smażony prawie tak jak schabowe.
Nie wiem czy uda Ci sie kupic prawdziwy kaszkawał ale ta przekąska jest pyszna :)