Forum

Rozmowy wolne i frywolne

zmiana komornika

• Autor: dorotaibasia Data: 2013-03-11 11:25:37

kochani, zwracam sie z pytaniem do osób które miały do czynienia z instytucją komornika...ustawa i przepisy obowiązują wszystkich równo-to wiadomo, ale...sprawa która prowadzi kancelaria wybrana przeze mnie nie robi nic...dług rośnie, dłużnik się śmieje. wiem że z pustego i Salomon nie naleje ale jeżeli dłuznik zmienia samochody, pracuje, prowadzi dość wystawne zycie a komornik nie egzekwuje nawet złotówki to chyba coś nie tak. wszystki informacje które przekazuję komornikowi pozostają bez echa...miarka się przebrała kiedy dowiedziałam się ze dłużnik sprzedał dom i dysponuje sporą gotówką, poinformowałam o tym komornika i usłyszałam " to sa jego pieniądze i ma prawo zrobić z nimi co zechce" inna sytuacja: zaniosłam informacje gdzie dłuznik pracuje i usłyszałam "a czy to warto zajmować wynagrodzenie? przeciez on się zaraz zwolni".... czy to ja miałam pecha wybierając akurat tą kancelarię?

• Autor: martok Data: 2013-03-11 12:30:27

Na portalu e-prawnik.pl znalazłem następującą wymianę zdań:

"Pytanie: Jestem niezadowolony z działania komornika, który prowadzi egzekucję wyroku. Wniosłem w pełni należne opłaty (100%). Czy mogę zmienić komornika? Czy trzeba wtedy jeszcze coś dopłacać?

Odpowiedź: W trakcie postępowania egzekucyjnego nie jest możliwe zrezygnowanie z jednego komornika na rzecz innego - chodzi o możliwość przejęcia postępowania przez innego komornika. Wydaje się, iż konieczne byłoby w tej sytuacji zrezygnowanie z postępowania egzekucyjnego i ewentualne ponowne jego wszczęcie. Możliwe jest umorzenie postępowania egzekucyjnego na podstawie art. 825 kpc jeżeli tego zażąda wierzyciel. Jednak należy się wtedy liczyć z ewentualnością ponownego poniesienia kosztów. Pamiętać należy jednak, że wierzyciel ma prawo wyboru komornika w granicach właściwości sądu apelacyjnego. Nie wskazuje Pan na czym konkretnie polegają uchybienia komornika, ale zauważyć należy, że na podstawie art. 767 kodeksu postępowania cywilnego na czynności komornika przysługuje skarga do sądu rejonowego. Dotyczy to także zaniechania przez komornika dokonania czynności. Skarga na czynności komornika jest środkiem zaskarżenia wszystkich jego czynności, zarówno tych, które zostały już dokonane jak i tych, których komornik jeszcze nie dokonał. Przysługuje ona na każdą czynność komornika. Skarga na czynności komornika stanowi środek zaskarżenia w razie naruszenia przez komornika przepisów procesowych."

Wygląda więc na to, że Twoja sytuacja jest niezbyt dobra. Zwłaszcza ostatnie zdanie odpowiedzi brzmi dość zniechęcająco (a pierwsze to dopiero!). Ja jednak na Twoim miejscu skargę do sądu bym złożył, po prostu po to, żeby mieć poczucie, że zrobiłem wszystko co się dało.

• Autor: dorotaibasia Data: 2013-03-11 13:58:41

no właśnie....po kolejnej niezbyt przyjemnej wizycie u komornika powiedziałam że mam wrażenie że reprezentuje interesy dłużnika a nie moje, a wtedy usłyszałam ze robi to co nakazuje  ustawa (bo podobno ma obowiązek raz na 6m-cy wysłać zapytanie do ZUS-u czy dłużnik jest gdzieś zatrudniony) a że robi to raz na kwartał więc:  "robię i tak więcej niż muszę"

• Autor: Zuzanna248 Data: 2013-03-11 14:55:32

powinnaś złożyć skargę na czynności komornika w sądzie

• Autor: almad Data: 2013-03-12 19:11:23

witaj, masz prawo wyboru komornika nawet z drugiego końca Polski - obecnie nie ma rejonizacji tylko kwestia wynagrodzenia komornika. O ile się nie mylę, to ma miesiąc na podjęcie czynności wskazanych przez wierzyciela.

A po drugie - napisz skarge na komornika do sądu rejonowego pod który podlega na adres prezesa sądu - nawet niezależnie od tego czy zmienisz komornika czy nie.

Poza tym we wniosku, który składasz u komornika wskazujesz sposób egzekucji, czyli co komornik ma zrobić, np. zająć wynagrodzenie/emeryturę/rentę, zająć ruchomości lub nieruchomości należące do dłużnika. Problem może być taki, że ten dłużnik nie będzie miał nic zapisane na swoje nazwisko a np. na żonę, dzieci, rodzeństwo czy szwagra, itd.

Możesz też starać się o klauzulę wykonalności na żonę jeśli nie ma rozdzielności majątkowej (ustanowionej przed wydaniem wyroku lub nakazu zapłaty).

• Autor: almad Data: 2013-03-12 19:20:21

mała poprawka - tutaj załączam ci art. 8 ustawy o komornikach sądowych

Art. 8. 14) 1. Komornik działa na obszarze swojego rewiru komorniczego, z zastrzeżeniem ust. 5.

2. W rewirze komorniczym może działać więcej niż jeden komornik.

3. Minister Sprawiedliwości ocenia, czy liczba komorników działających w rewirze jest wystarczająca, biorąc przy tym pod uwagę potrzeby prawidłowego i sprawnego wykonywania czynności, o których mowa w art. 2, wielkość wpływu i stan zaległości spraw o egzekucję i o wykonanie postanowienia o udzieleniu zabezpieczenia, stopień opanowania wpływu w tych sprawach, ilość przedsiębiorców mających siedzibę lub oddziały w obszarze rewiru oraz liczbę i strukturę ludności w rewirze. W razie uznania, iż zachodzi potrzeba zwiększenia liczby komorników w rewirze, Minister Sprawiedliwości, z urzędu lub na wniosek prezesa właściwego sądu okręgowego, zarządza, po zasięgnięciu opinii rady właściwej izby komorniczej, utworzenie wolnego stanowiska komornika w tym rewirze, po czym wszczyna postępowanie w trybie art. 11. W przypadku działania z urzędu Minister Sprawiedliwości zasięga ponadto opinii prezesa właściwego sądu okręgowego. Opinię, o której wyżej mowa, rada izby komorniczej nadsyła w terminie 21 dni. Nienadesłanie opinii w tym terminie nie stanowi przeszkody do wydania zarządzenia.

4. Komornik nie może odmówić przyjęcia wniosku o wszczęcie egzekucji lub wykonania postanowienia o udzieleniu zabezpieczenia, do przeprowadzenia których jest właściwy zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania cywilnego.

5. Wierzyciel ma prawo wyboru komornika na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, z wyjątkiem spraw o egzekucję z nieruchomości oraz spraw, w których przepisy o egzekucji z nieruchomości stosuje się odpowiednio. W przypadku wyboru komornik działa poza obszarem swojego rewiru komorniczego.

6. Wierzyciel, dokonując wyboru komornika, składa wraz z wnioskiem o wszczęcie egzekucji oświadczenie na piśmie, że korzysta z prawa wyboru komornika.

7. 15) Komornik wybrany przez wierzyciela nie może odmówić wszczęcia egzekucji, wykonania postanowienia o udzieleniu zabezpieczenia lub podjęcia innych czynności wchodzących w zakres jego ustawowych zadań, jeżeli byłyby prowadzone w obszarze właściwości sądu apelacyjnego obejmującego jego rewir.

8. Komornik wybrany przez wierzyciela odmawia jednak wszczęcia egzekucji, wykonania postanowienia o udzieleniu zabezpieczenia lub podjęcia innych czynności wchodzących w zakres jego ustawowych zadań, jeżeli w zakresie prowadzonych przez niego egzekucji zaległość przekracza sześć miesięcy. Zaległość tę oblicza się, dzieląc liczbę spraw niezałatwionych w poprzednim półroczu przez średni miesięczny wpływ spraw w poprzednim półroczu, wyłączając sprawy o egzekucję świadczeń powtarzających się.

9. 16) W przypadku odmowy wszczęcia egzekucji, wykonania postanowienia o udzieleniu zabezpieczenia lub podjęcia innych czynności wchodzących w zakres ustawowych zadań komornika, komornik wydaje postanowienie. Postanowienie to doręcza się tylko wierzycielowi.

10. Komornik wybrany przez wierzyciela zawiadamia niezwłocznie o wszczęciu egzekucji lub wykonaniu postanowienia o udzieleniu zabezpieczenia komorników właściwych według przepisów Kodeksu postępowania cywilnego. Zawiadomienie może być dokonane za pośrednictwem telefaksu lub poczty elektronicznej. W takim przypadku dowodem zawiadomienia jest potwierdzenie transmisji danych.

11. W razie podejmowania przez komornika wybranego przez wierzyciela czynności poza swoim rewirem komorniczym wydatki obejmujące diety przysługujące osobom zatrudnionym w kancelarii komornika i uczestniczącym w tych czynnościach, koszty przejazdów i noclegów komornika i tych osób oraz koszty transportu specjalistycznego obciążają wierzyciela, chyba że wyrazi on zgodę na obciążenie go innymi wydatkami określonymi w art. 39 ust. 2. Wydatki te obciążają wierzyciela niezależnie od przysługującego mu zwolnienia od kosztów sądowych. Nie wlicza się ich do kosztów egzekucji obciążających dłużnika.

12. Przekazując sprawę innemu komornikowi, komornik wybrany przez wierzyciela, w terminie 7 dni od dnia uprawomocnienia się postanowienia o przekazaniu, zwraca niewykorzystaną zaliczkę lub jej część pobraną na poczet wydatków, o których mowa w ust. 11.

13. Komornik, za zgodą wierzyciela, może przekazać całość lub część sprawy egzekucyjnej innemu komornikowi, jeżeli ten wyrazi na to zgodę.

14. Komornik właściwy do prowadzenia egzekucji, zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania cywilnego, w chwili wszczęcia postępowania pozostaje właściwy do jego ukończenia, choćby podstawy właściwości zmieniły się w toku sprawy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu