Forum

Kuchenne porady

pasztet-mielenie mięsa

  • Autor: barbami Data: 2013-03-13 15:28:20

    Po raz pierwszy robię pasztet. Mam kilka rodzajów mięs w przepisie i nie wiem czy skórę z żeberek wołowych, boczku i podgardla się wyrzuca czy też mieli? Widać tam włoski więc wolałabym to wywalić

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-03-13 15:52:35

    ja bym wyrzuciła nigdy nie dodawałam skórek do pasztetu

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-03-13 16:18:26

    Ja zawsze dodaję skórki wieprzowe z boczku, wtedy pasztet nie jest suchy, tylko kleisty.

  • Autor: Tekla Data: 2013-03-13 17:45:19

    Tak jak MR również dodaję skórki. Trzeba je tylko bardzo dokładnie sprawdzić aby nie posiadały żadnej sierści.Jak mają to je "golę". Potem jak się uduszą razem z mięskiem to zrobią się  mięciutkie i takie kleiste. Pasztet ze skórkami nigdy nie będzie suchy. 

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-03-13 19:16:41

    Dodaje te bez zarostu, a z zarostem dostają psiska koleżanki

  • Autor: Monika09 Data: 2013-03-17 16:06:15

    Czasem dodaję trochę skórek do pasztetu, ale częściej wrzucam je do kaszanki.

  • Autor: Wkn Data: 2013-03-17 21:57:25

    Aby pasztet nie był suchy, zamiast skórek (jeśli się ich nie lubi), można dodać do niego zmielone warzywa z gotowania rosołu oraz wlać kilka łyżek wywaru :)

  • Autor: Monika09 Data: 2013-03-18 22:45:41

    Ja właśnie zawsze dodaję warzywa z rosołu, nie wiedziałam, że przez to pasztet jest wilgotny. Dodaję też suche bułki rozmoczone w rosole. A dla smaku koniecznie sporo gałki muszkatołowej świeżo startej.

  • Autor: Wkn Data: 2013-03-18 22:53:06

    O tak, sucha bułka namoczona w rosole to bardzo dobry sposób :) Można też, jeśli samo mięso jest chude, wykorzystać tłuszczyk, który się zebrał na wystudzonym rosole - to oczywiście opcja niedietetyczna :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu