Kapustę pogotuj z pół godziny z dodatkiem listka laurowego i paru ziaren ziela angielskiego. Po ugotowaniu ewentualnie lekko dosiekaj, aby cząstki kapusty nie były za długie, Pieczarki pokrój na plasterki, przesmaż z solą i pieprzem, schaby pokrój w kostkę i też przesmaż z solą, pieprzem i vegetą. Wszystko połącz i podduś na dużej patelni lub w woku. Otrzymasz w ten sposób całkiem smaczną namiastkę bigosu, który możecie jeść z ziemniakami lub z chlebem. Możesz go też wymieszać z jakimś makaronem, najlepiej z łazankami.
Acha - taka drobna uwaga, o której zapomniałem. Krojenie ugotowanej kiszonej kapusty stanowi okazję do usunięcia z niej listków laurowych i ziaren ziela. Zachowaj też trochę wody z gotowania kapusty - przyda się (zamiast czystej wody) do podlania bigosu w trakcie duszenia, gdyby okazał się mało kwaśny. Pozdrawiam - M
Nie napisałaś dla ilu osób. Jak dla 2 to nie ma problemu: kotlet schabowy, kapusta gotowana z smażonymi grzybami i cebulą + ziemniaki lub nawet chleb jeśli nie masz, a np kasze czy ryż Ci do tego nie pasują.
Jeśli dla większej ilości osób to najlepiej pewnie te łazanki z kapusta i grzybami i możesz dodać nawet te pokrojone w kostkę kotlety lub je zamrozić by czekały na czarną godzinę. Możesz też zrobić bigos.
Mam kapustę kiszoną, pieczarki i dwa kotlety schabowe. Jak z tego zrobić szybki (w miarę) obiad? Nie mam dziś czasu.
Polecam ten przepis http://wielkiezarcie.com/recipe4165.html
Zamiast kurczaka dać kotlety, a na wierzch jeszcze pokrojone i przesmażone pieczarki
Łazanki z kapustą i pieczarkami,kotlet obok.
Kapustę pogotuj z pół godziny z dodatkiem listka laurowego i paru ziaren ziela angielskiego. Po ugotowaniu ewentualnie lekko dosiekaj, aby cząstki kapusty nie były za długie, Pieczarki pokrój na plasterki, przesmaż z solą i pieprzem, schaby pokrój w kostkę i też przesmaż z solą, pieprzem i vegetą. Wszystko połącz i podduś na dużej patelni lub w woku. Otrzymasz w ten sposób całkiem smaczną namiastkę bigosu, który możecie jeść z ziemniakami lub z chlebem. Możesz go też wymieszać z jakimś makaronem, najlepiej z łazankami.
Dzięki!
Acha - taka drobna uwaga, o której zapomniałem. Krojenie ugotowanej kiszonej kapusty stanowi okazję do usunięcia z niej listków laurowych i ziaren ziela. Zachowaj też trochę wody z gotowania kapusty - przyda się (zamiast czystej wody) do podlania bigosu w trakcie duszenia, gdyby okazał się mało kwaśny. Pozdrawiam - M
Nie napisałaś dla ilu osób. Jak dla 2 to nie ma problemu: kotlet schabowy, kapusta gotowana z smażonymi grzybami i cebulą + ziemniaki lub nawet chleb jeśli nie masz, a np kasze czy ryż Ci do tego nie pasują.
Jeśli dla większej ilości osób to najlepiej pewnie te łazanki z kapusta i grzybami i możesz dodać nawet te pokrojone w kostkę kotlety lub je zamrozić by czekały na czarną godzinę. Możesz też zrobić bigos.