Forum

Kuchenne porady

Szynka peklowana

  • Autor: abidiasz Data: 2013-03-14 10:55:08

    Zrobiłam szynkę wg przepisu Kuleczki, była w zalewie przez 4 dni, w chłodnym miejscu. Dziś ją wyjęłam do pieczenia i zaniepokoił mnie jej zapach, jakiś taki dziwny. Woda też była mętnawa. Czy to możliwe, żeby szyneczka się zepsuła??????

  • Autor: jolka60 Data: 2013-03-14 11:09:34

    Tak,to możliwe.Może jednak  miała za ciepło?Peklowane mięso powinno  się sprawdzać codziennie,a jeśli nastawiamy na peklowanie kilkudniowe,powinno się wcześniej mieso dobrze wymoczyć z krwi.Codziennie zaglądać,wskazane jest przkładanie go na inną stronę (jeśli wiecej sztuk,zamiana miejscami).Wtedy można "wyłapać",jeśli coś sie z nim dzieje nie tak,jak trzeba.Wówczas należy mięso umyć i włożyć do nowej zalewy.Nie wiem tylko,czy u Ciebie nie jest za pózno.Spróbuj ją jeszcze wymoczyć w zimnej wodzie z solą.

  • Autor: gena Data: 2013-03-14 15:07:19

    To mogła być wina mięsa.Świeżość mięsa to podstawa.

  • Autor: kola Data: 2013-03-15 00:04:23

    Ja też dzisiaj piekłam z tego samego przepisu i powiem ci, że jak ją wyjmowałam z zalewy (leżała w niej 5 dni), to też poczułam lekki zapach nieświeżości, ale porządnie ją wymoczyłam i zapaszek się stracił. Upiekłam jak zwykle. Na zimno jedliśmy i była OK. Nie pierwszy raz korzystałam z tego przepisu, ale pierwszy raz poczułam ten zapach, widocznie to wina mięsa kupionego w markecie na promocji..ech...

  • Autor: abidiasz Data: 2013-03-15 05:51:42

    Upiekłam, nie da się jeść - zwyczajnie śmierdzi. Myślę, że może być, tak jak podpowiedzieliście, wina mięsa, bo już wiele razy robiłam mięso z tego przepisu, zawsze w ten sam sposób i nigdy się nie zepsuło. Kupiłam promocyjną szynkę w sklepie, ehhhh.

  • Autor: Zdzisław Data: 2013-03-15 12:38:48

    Wtrącę swoje zdanie. Od lat przygotowuję mięsa i wędzę, piekę, gotuję, suszę. Żeby mięso z tego przepisu zawsze się udało trzeba zachować następujące proporcje: 1,5 kg miesa, 0,6 l wody (najlepiej przegotowanej i wystudzonej), 105g soli (7 łyżek stołowych), 2 dni peklowania w temp. 5 st. C i żeby mięso dobrze zapeklować także w środku, potrzebny jest nastrzyk 2-4 razy. Po peklowaniu mięso płuczemy w zimnej wodzie, obsuszamy i okładamy mieszanką ziołową (można posmarować olejem dla lepkości). Tak dobrane proporcje wody i soli, sprawią, że nawet zakupione mięso nie pierwszej świeżości nie zepsuje się. Pozdrawiam.

     

Przejdź do pełnej wersji serwisu