robiłam ostatnio tiramisu, i to nie było "ciasto" tylko wg mnie deser lub prawie rozpuszczone lody, ponieważ masa nie zgęstniała a była lejąca. Myślałam że jak postoi kilka godzin w lodówce to zgęstnieje, ale nie.
Nie wiem w takim razie w czym jest problem, może wy się domyślacie i mi pomożecie?
Tiramisu to deser , tylko w ramach '' ewolucji kuchennej '' został zamkniety w biszkopt i powstało ciasto ..
Używałaś naszego rodzimego serka masacarpone ? Z jakiej przepisu korzystałaś ? Podaje dla porówania recepturkę z której korzystam , jest niezawodna , deser fanastyczny ( bez obaw 4 żółtka od zaprzyjażnionych kur ).
Przepis dostałam od koleżanki i jej wychodzi a mnie nie. Oto przepis:
3 jaja
1 lub 2 śmietany double (slodka angielska ale rzadka)
2 madcarpone
3/4 szkl cukru
Kakao
Bidzkopty
białka ubic na sztywna piane, dodać cukier i unikać do rozpuszczenia cukru. Dodać zoltka i wymieszać, dodać serki i dokładnie wymieszać a następnie dodać smietane(y).
No i później tak jak w każdym przepisie maczac biszkopty w kawie, układać, na to masę i ponownie to ssmo
Nie wiem, może problem tkwi w tym ze wszystko robiłam mikserem a nie powinnam, albo za krotko
Tiaaa Moniu .. białek nie dodajemy (zbieramy do pojemniczka i mrozimy na Białą Pavlową lub torcik daquisee ) a śmietana powyżej 30 % mocno schłodzona i oczywiscie ubita na puch )
Problem nie tkwi w mikserze tylko w składnikach .. ja tam wszystko z wyjatkiem drożdzowego ciasta trzepię mikserem .. ))
Czyli jak mam to robić, śmietanę (tylko mam taką angielską double cream, jest ona słodka i o konsystencji rzadkiej) ubijać dłogo mikserem aż będzie sztywna (tak? bo nigdy nie ubijałam śmietany ) a później dodać serek, żółtka i wymieszać?
Oryginalny mascaropne jest chyba poza zasięgiem każdej z nas .. No chyba ,ze ktoś ma zaprzyjażnione stado .. bawolic . Dla mnie krowi masacarpone w zupełoności wystarczy .. :))
Oryginalny mascaropne jest chyba poza zasięgiem każdej z nas .. No chyba ,ze ktoś ma zaprzyjażnione stado .. bawolic . Dla mnie krowi masacarpone w zupełoności wystarczy .. :))
Serek mascarpone jest z mleka krowiego a mozzarella di bufala z mleka bawolego.
polecam swoje tiramisu, nie jest to oryginał, bo bez jajek, ale z galaretką i choćby śmietana Ci się dobrze nie ubiła to galaretka ją zwiąże, pozdrawiam) http://wielkiezarcie.com/recipe74108.html
ja robię to: http://wielkiezarcie.com/recipe25973.html i zawsze wychodzi można go kroić i się nie rozpada czasem robię z gotowymi biszkoptami a czasem piekę biszkopt i wtedy mam ciasto
Ja miksuje zoltka z cukrem pudrem na dosyc gesta mase,nastepnie dodaje mascarpone+chantre i dalej wszystko razem miksuje,az do uzyskania naprawde gestej masy.oddzielnie ubijam bialka na sztywno i wszystko delikatnie mieszam.jesli masa z mascarpone nie bedzie dobrze ubita to niestety ale juz nie zgestnieje w lodowce.No i samo mascarpone musi byc rowniez odpowiedniej jakosci,bo juz sie przekonalam ze tansze moze zniweczyc caly wysilek i tiramisu bedzie plynaca masa.
Warstwa masy,na to biszkopty krociutko zanurzone w kawie z dodatkiem likieru kawowego,potem znowu masa,znowu biszkopty i jeszcze raz masa.odstawic do lodowki przynajmniej na noc, a przed podaniem posypac gorzkim kakao.
Uprzedzam jakiekolwiek komentarze-brak polskich znakow nie jest oznaka ignorancji,a brakiem polskiej klawiatury.
robiłam ostatnio tiramisu, i to nie było "ciasto" tylko wg mnie deser lub prawie rozpuszczone lody, ponieważ masa nie zgęstniała a była lejąca. Myślałam że jak postoi kilka godzin w lodówce to zgęstnieje, ale nie.
Nie wiem w takim razie w czym jest problem, może wy się domyślacie i mi pomożecie?
Moniu !
Tiramisu to deser , tylko w ramach '' ewolucji kuchennej '' został zamkniety w biszkopt i powstało ciasto ..
Używałaś naszego rodzimego serka masacarpone ? Z jakiej przepisu korzystałaś ? Podaje dla porówania recepturkę z której korzystam , jest niezawodna , deser fanastyczny ( bez obaw 4 żółtka od zaprzyjażnionych kur ).
http://wielkiezarcie.com/recipe5103.html
Przepis dostałam od koleżanki i jej wychodzi a mnie nie. Oto przepis:
3 jaja
1 lub 2 śmietany double (slodka angielska ale rzadka)
2 madcarpone
3/4 szkl cukru
Kakao
Bidzkopty
białka ubic na sztywna piane, dodać cukier i unikać do rozpuszczenia cukru. Dodać zoltka i wymieszać, dodać serki i dokładnie wymieszać a następnie dodać smietane(y).
No i później tak jak w każdym przepisie maczac biszkopty w kawie, układać, na to masę i ponownie to ssmo
Nie wiem, może problem tkwi w tym ze wszystko robiłam mikserem a nie powinnam, albo za krotko
A śmietanę wcześniej ubiłaś?
Tiaaa Moniu .. białek nie dodajemy (zbieramy do pojemniczka i mrozimy na Białą Pavlową lub torcik daquisee ) a śmietana powyżej 30 % mocno schłodzona i oczywiscie ubita na puch )
Problem nie tkwi w mikserze tylko w składnikach .. ja tam wszystko z wyjatkiem drożdzowego ciasta trzepię mikserem .. ))
Czyli jak mam to robić, śmietanę (tylko mam taką angielską double cream, jest ona słodka i o konsystencji rzadkiej) ubijać dłogo mikserem aż będzie sztywna (tak? bo nigdy nie ubijałam śmietany ) a później dodać serek, żółtka i wymieszać?
Zerknij na zawartość tłuszczu .. jeśli ok 30 % da radę ubić na puch .. poniżej szanse na ubicie maleją
ja jak widzę ze masa jest rzadka, nie dodaję wszystkich białek, tylko część, serek masarpone też musi być gęsty
Serek mascarpone powinien byc orginalny i zawierac 80 procent tluszczu.
Mój posiada 44g w 250g serka, ale koleżanka robiła z tego samego serka i jej wyszło a mi nie
Oryginalny mascaropne jest chyba poza zasięgiem każdej z nas .. No chyba ,ze ktoś ma zaprzyjażnione stado .. bawolic . Dla mnie krowi masacarpone w zupełoności wystarczy .. :))
Oryginalny mascaropne jest chyba poza zasięgiem każdej z nas .. No chyba ,ze
Serek mascarpone jest z mleka krowiego a mozzarella di bufala z mleka bawolego.ktoś ma zaprzyjażnione stado .. bawolic . Dla mnie krowi masacarpone w
zupełoności wystarczy .. :))
Faktycznie hihihihi pomyliłam pojęcia .. Dziękuje za skorygowanie ..
Miałam ten sam problem co ty. Masa była rzadka, ciasto niedało się kroić. Taka ciapa wyszła. Totalna porażka.
Dla mnie porażka aż taka nie była, pyło pyszne jako ciapka w salaterce :)
Ale chciałabym to podać gościom jako pyszne tiramisu
Ulubioney deser szefów - tyrajmisiu.
polecam swoje tiramisu, nie jest to oryginał, bo bez jajek, ale z galaretką i choćby śmietana Ci się dobrze nie ubiła to galaretka ją zwiąże, pozdrawiam) http://wielkiezarcie.com/recipe74108.html
ja robię to: http://wielkiezarcie.com/recipe25973.html i zawsze wychodzi można go kroić i się nie rozpada czasem robię z gotowymi biszkoptami a czasem piekę biszkopt i wtedy mam ciasto
Zrób starą recepturą czyli na 50dkg. serka 4-5 ubite jajka,jak chcesz bardzo sztywne to daj ubite same żółtka.
Ja miksuje zoltka z cukrem pudrem na dosyc gesta mase,nastepnie dodaje mascarpone+chantre i dalej wszystko razem miksuje,az do uzyskania naprawde gestej masy.oddzielnie ubijam bialka na sztywno i wszystko delikatnie mieszam.jesli masa z mascarpone nie bedzie dobrze ubita to niestety ale juz nie zgestnieje w lodowce.No i samo mascarpone musi byc rowniez odpowiedniej jakosci,bo juz sie przekonalam ze tansze moze zniweczyc caly wysilek i tiramisu bedzie plynaca masa.
Warstwa masy,na to biszkopty krociutko zanurzone w kawie z dodatkiem likieru kawowego,potem znowu masa,znowu biszkopty i jeszcze raz masa.odstawic do lodowki przynajmniej na noc, a przed podaniem posypac gorzkim kakao.
Uprzedzam jakiekolwiek komentarze-brak polskich znakow nie jest oznaka ignorancji,a brakiem polskiej klawiatury.