Forum

Kuchenne porady

tiramisu

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-03-15 00:49:49

    robiłam ostatnio tiramisu, i to nie było "ciasto" tylko wg mnie deser lub prawie rozpuszczone lody, ponieważ masa nie zgęstniała a była lejąca. Myślałam że jak postoi kilka godzin w lodówce to zgęstnieje, ale nie. 

    Nie wiem w takim razie w czym jest problem, może wy się domyślacie i mi pomożecie?

  • Autor: megi65 Data: 2013-03-15 06:57:52

    Moniu !

    Tiramisu to deser , tylko w ramach '' ewolucji kuchennej '' został zamkniety w biszkopt i powstało ciasto ..

    Używałaś naszego rodzimego serka masacarpone ? Z jakiej przepisu korzystałaś ? Podaje dla porówania recepturkę z której korzystam , jest niezawodna , deser fanastyczny ( bez obaw 4 żółtka od zaprzyjażnionych kur ).

    http://wielkiezarcie.com/recipe5103.html

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-03-15 09:35:19

    Przepis dostałam od koleżanki i jej wychodzi a mnie nie. Oto przepis:

    3 jaja

    1 lub 2 śmietany double (slodka angielska ale rzadka)

    2 madcarpone

    3/4 szkl cukru

    Kakao

    Bidzkopty

    białka ubic na sztywna piane, dodać cukier i unikać do rozpuszczenia cukru. Dodać zoltka i wymieszać, dodać serki i dokładnie wymieszać a następnie dodać smietane(y).

    No i później tak jak w każdym przepisie maczac biszkopty w kawie, układać, na to masę i ponownie to ssmo

     

    Nie wiem, może problem tkwi w tym ze wszystko robiłam mikserem a nie powinnam, albo za krotko

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-03-15 09:51:27

    A śmietanę wcześniej ubiłaś?

  • Autor: megi65 Data: 2013-03-15 09:59:30

    Tiaaa Moniu .. białek nie dodajemy (zbieramy do pojemniczka i mrozimy na Białą Pavlową lub torcik daquisee ) a śmietana powyżej 30 % mocno schłodzona i oczywiscie ubita na puch )

    Problem nie tkwi w mikserze tylko w składnikach .. ja tam wszystko z wyjatkiem drożdzowego ciasta trzepię mikserem .. ))

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-03-15 10:41:08

    Czyli jak mam to robić, śmietanę (tylko mam taką angielską double cream, jest ona słodka i o konsystencji rzadkiej) ubijać dłogo mikserem aż będzie sztywna (tak? bo nigdy nie ubijałam śmietany ) a później dodać serek, żółtka i wymieszać?

  • Autor: megi65 Data: 2013-03-15 13:08:23

    Zerknij na zawartość tłuszczu .. jeśli ok 30 % da radę ubić na puch .. poniżej szanse na ubicie maleją

  • Autor: hira Data: 2013-03-15 08:19:40

    ja jak widzę ze masa jest rzadka, nie dodaję wszystkich białek, tylko część, serek masarpone też musi być gęsty

  • Autor: gosia64 Data: 2013-03-15 09:35:06

    Serek mascarpone powinien byc orginalny i zawierac 80 procent tluszczu.

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-03-15 09:37:12

    Mój posiada 44g w 250g serka, ale koleżanka robiła z tego samego serka i jej wyszło a mi nie

  • Autor: megi65 Data: 2013-03-15 10:02:49

    Oryginalny mascaropne jest chyba poza zasięgiem każdej z nas .. No chyba ,ze ktoś ma zaprzyjażnione stado .. bawolic . Dla mnie krowi masacarpone w zupełoności wystarczy .. :))

  • Autor: makaronka Data: 2013-03-15 16:31:37


    Oryginalny mascaropne jest chyba poza zasięgiem każdej z nas .. No chyba ,ze
    ktoś ma zaprzyjażnione stado .. bawolic . Dla mnie krowi masacarpone w
    zupełoności wystarczy .. :))

    Serek mascarpone jest z mleka krowiego a mozzarella di bufala z mleka bawolego.

  • Autor: megi65 Data: 2013-03-15 21:28:17

    Faktycznie hihihihi pomyliłam pojęcia .. Dziękuje za skorygowanie ..

  • Autor: kromselka Data: 2013-03-15 10:28:52

    Miałam ten sam problem co ty. Masa była rzadka, ciasto niedało się kroić. Taka ciapa wyszła. Totalna porażka.

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-03-15 10:37:30

    Dla mnie porażka aż taka nie była, pyło pyszne jako ciapka w salaterce :)

    Ale chciałabym to podać gościom jako pyszne tiramisu

  • Autor: jannaj Data: 2013-03-15 11:09:07

    Ulubioney deser szefów - tyrajmisiu.

  • Autor: megii013 Data: 2013-03-15 11:20:21

    polecam swoje tiramisu, nie jest to oryginał, bo bez jajek, ale z galaretką i choćby śmietana Ci się dobrze nie ubiła to galaretka ją zwiąże, pozdrawiam)  http://wielkiezarcie.com/recipe74108.html

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-03-15 11:22:24

    ja robię to: http://wielkiezarcie.com/recipe25973.html i zawsze wychodzi można go kroić i się nie rozpada czasem robię z gotowymi biszkoptami a czasem piekę biszkopt i wtedy mam ciasto

  • Autor: makaronka Data: 2013-03-15 16:33:56

    Zrób starą recepturą czyli na 50dkg. serka 4-5 ubite jajka,jak chcesz bardzo sztywne to daj  ubite same żółtka.

  • Autor: asia1975 Data: 2013-03-15 18:13:55

    Ja miksuje zoltka z cukrem pudrem na dosyc gesta mase,nastepnie dodaje mascarpone+chantre i dalej wszystko razem miksuje,az do uzyskania naprawde gestej masy.oddzielnie ubijam bialka na sztywno i wszystko delikatnie mieszam.jesli masa z mascarpone nie bedzie dobrze ubita  to niestety ale  juz nie zgestnieje w lodowce.No i samo mascarpone musi byc rowniez odpowiedniej jakosci,bo juz sie przekonalam ze tansze moze zniweczyc caly wysilek i tiramisu bedzie plynaca masa.

    Warstwa masy,na to biszkopty krociutko zanurzone w kawie z dodatkiem likieru kawowego,potem znowu masa,znowu biszkopty i jeszcze raz masa.odstawic do lodowki przynajmniej na noc, a przed podaniem posypac gorzkim kakao.

    Uprzedzam jakiekolwiek komentarze-brak polskich znakow nie jest oznaka ignorancji,a brakiem polskiej klawiatury.

Przejdź do pełnej wersji serwisu