Forum

Kuchenne porady

Ciasto na tartę

  • Autor: gagnieszka1 Data: 2013-03-17 15:38:09

    Jak myślicie , czy ciasto na tartę można zagnieść dzień wcześniej żeby przeleżalo w lodówce ?

    Mam na myśli przygotowanie tarty wieczorem po pracy, ale żeby skrócić czas chciałabym ciasto przygotować wieczorem dzień wcześniej.

  • Autor: jannaj Data: 2013-03-17 16:28:37

    Jeśłi tarta ma być z ciasta kruchego to jak najbardziej można - a nawet jest to wskazane.

    Im ciasto kruche bardziej wychłodzone tym jest smaczniejsze. Lepiej jednak po zagnieceniu wyłożyć foremkęciastem i tak przechowywać w lodówce. Świeże ciasto wygodniej się wałkuje niż taka wyleżana kulka.

    I raczej nie wykładaj bardzo gorących składników na ciasto bo kruche tego nie lubi.

  • Autor: gagnieszka1 Data: 2013-03-18 18:26:15

    Bardzo dziękuję

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-19 09:54:46

    A ja kurcze nie potrafię trafić na dobrą tartę, taką któraby mi smakowała. I porzuciłam robienie tart. Może nie trafiłam na własciwe.

  • Autor: gagnieszka1 Data: 2013-03-19 18:41:24

    Ja się szykuję na tą : http://wielkiezarcie.com/recipe63419.html , ale jeszcze nie robiłam, myślę że zrobię ją dziś lub jutro, w zasadzie od dłuzszego czasu myślę o tarcie, ale jakoś się nie złozyło. Kilka dni temu kupiłam w Biedronce foremkę silikonową, więc myśli o tarcie wróciły.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-19 21:09:05

    No widzisz... tak samo robi się pizze, tylko ciasto inne. Moim zdaniem lepsze do tego "farszu".

    Ja też kupiłam formę, ale na babę wielkanocną :)

  • Autor: gagnieszka1 Data: 2013-03-19 22:40:40

    Też kiedyś kupiłam taką silikonową na babkę, ale coś było nie tak, piekłam tam drożdżową babę i wyrosła pięknie, ale nie upiekła się jak należy,tylko jakby zaparzyła, nie mogłam jej w żaden sposób wydobyć z tej foremki, to był koszmar. Tak sobie po cichu myślę, żeby przypadkiem z tą nową nie było też takich nieprzyjemności.

  • Autor: gagnieszka1 Data: 2013-03-23 16:50:00

    Oto moja tarta :-) żeczywiście farsz taki pizzowaty, ale z tartą też smakuje dobrze, następnym razem zadbam o jakiś sos, bo trochę za suche to danie, poeksperymentuję też może z inną zawartością. Teraz chodzi za mną tarta szpinakowa. Ma ktoś może jakiś sprawdzony przepis ?

  • Autor: hanah30 Data: 2013-03-19 18:46:24

    tarta to taki farsz który nam smakuje może to wina sosu do zapiekania?

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-19 21:10:32

    Może. Piekłam cebulową z beszamelem i tartę z jabłkami i jakoś, coś mi nie gra...

  • Autor: gagnieszka1 Data: 2013-03-19 22:33:55

    Fajnie by było gdyby ktoś  podzielił się swoim sprawdzonym przepisem, coś czuję, że to może być fajne jedzonko.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-26 08:06:06

    Choć nie przepadam za tartami, niektóre są na prawdę fajne...

    Tą polecam, sprawdzona, znana na całym świecie i zrobiona przeze mnie:

    http://wielkiezarcie.com/recipe58967.html

    z WŻ

    słodkie:

    http://wielkiezarcie.com/recipe24716.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe54595.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe40332.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe70371.html

    słone:

    http://wielkiezarcie.com/recipe65109.html

    I jeszcze kilka przepisów, myślę fajnych:

    SŁONE TARTY

    Tarta meksykańska

    Składniki:

    Ciasto:

    200g mąki pszennej

    100g masła

    Szczypta soli

    ok. 5 łyżek zimnej wody

    Nadzienie:

    500g mielonej wołowiny

    2 cebule

    3 ząbki czosnku

    1 puszka pomidorów bez skórki

    Puszka czerwonej fasoli

    Puszka kukurydzy

    Chili pieprz Cayenne

    Oregano

    Kmin Rzymski

    Oliwa

    Sól, pieprz

    59g Nachos

    100g tartego żółtego sera

    Garść posiekanej kolendry

    Przygotowanie:

    Mąkę połącz z zimnym masłem i odrobiną wody oraz soli. Ulep z ciasta kulkę i wstaw je na 30 min do lodówki. W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dodaj kmin, Oregano, Chili. Następnie wrzuć wołowinę i smaż przez kilka minut. Wlej pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaj fasolę i kukurydzę, gotuj kolejne 5 minut.  Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż farsz. Nachosy wymieszaj z serem i posyp nimi wierzch tarty. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj ze świeżą kolendrą.

    Tarta krewetkowa

    Składniki:

    Ciasto:

    200g mąki pszennej

    100g masła

    Szczypta soli

    Kilka łyżek zimnej wody

    Farsz:

    2 cukinie

    200g obranych i ugotowanych  dużych krewetek

    100g tartego sera

    Garść pietruszki

    250ml mleka

    2 łyżki mąki

    2 łyżki masła

    2 jaja

    Przygotowanie:

    Mąkę połącz z zimnym masłem i odrobina wody oraz soli. Ulep z ciasta kulkę i wstaw je na 30 min do lodówki. W międzyczasie przygotuj farsz.

    Cukinie pokrój w drobne paseczki. Przysmaż ją na patelni z odrobiną oliwy. Osobno w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i powoli dodawaj mleko, stworzysz w ten sposób sos zwany beszamel, dopraw go sola i pieprzem do smaku. Cukinie wymieszaj z sosem, dodaj krewetki i ser, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż farsz. Piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni. Podawaj z pietruszką.

     

    TARTY NA SŁODKO

    Z białą czekoladą i wiśniami

    Składniki:

    Ciasto:

    200g mąki

    75g masła

    2 żółtka

    2 łyżki cukru pudru

    Farsz:

    2 jaja

    2 łyżki drobnego cukru

    200g białej czekolady

    300ml śmietanki 36%

    500g wiśni (mogą być mrożone)

    Przygotowanie:

    Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za ?suche? dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. W między czasie przygotuj nadzienie.

    Wiśnie wrzuć na patelnie, dodaj cukier i smaż je około 15 minut aż większość soku odparuje. Podgrzej śmietankę, wrzuć do niej połamaną na kawałki czekoladę. Jajka ubij z cukrem, połącz je z kremem czekoladowym.

    Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tarte, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż wiśnie (bez soku). Zalej je kremem czekoladowym  i wstaw tarte do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 40 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

    Tarta cytynowa z bezą

    Składniki:

    Ciasto:

    200g mąki

    75g masła

    2 żółtka

    2 łyżki cukru pudru

    Farsz:

    3 cytryny

    50g masła

    1 łyżka mąki kukurydzianej

    1 łyżka wody

    4 jaja

    200g drobnego cukru

    4 białka

    100g cukru pudru

    Przygotowanie:

    Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za ?suche? dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. W między czasie przygotuj nadzienie. Z cytryn zetrzyj skórkę na tarce, a następnie wyciśnij z nich sok. Mąkę wymieszaj z wodą. W małym garnku roztop masło, dodaj mąkę. Jaja ubijaj z cukrem aż staną się puszyste i zmienią kolor na jasnożółty. Wtedy dodaj do jajek masło, sok i skórkę z cytryny, wymieszaj.

    Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tarte, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż krem cytrynowy. Piecz tartę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubij na sztywno, dodaj do nich cukier. Gorącą tartę pokryj bezą i wstaw ja na około 5 minut do piekarnika aż się lekko zrumieni.

    Tarta ze śliwkami

    Składniki:

    Ciasto:

    200g mąki

    75g masła

    2 żółtka

    2 łyżki cukru pudru

    Farsz:

    500g śliwek ( w zimie możesz użyć mrożonych)

    200ml śmietanki 30%

    2 jaja

    60g brązowego cukru

    40g drobnego cukru

    Przygotowanie:

    Połącz ze sobą mąkę masło, żółtka i cukier, jeśli ciasto będzie za ?suche? dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. W między czasie przygotuj nadzienie. Jeśli używasz śliwek mrożonych rozmroź je. Na patelni skarmelizuj brązowy cukier, dodaj śliwki, smaż je około 5 minut. Śmietankę ubij z jajami i cukrem. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tarte, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin a na ciasto wyłóż śliwki, zalej je sosem śmietanowym. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 190 stopni.

  • Autor: gagnieszka1 Data: 2013-03-29 14:08:27

    Dzięki za przepisy, będą dla mnie inspiracją do dalszych działań tartowych :-)

    Za mną kolejna tarta, tym razem całkowita improwizacja, na szczęście udana, zrobiłam tartę na cieście francuskim z kurczakiem, warzywami (na patelnię) i serem gorgonzola ropuszczonym w jogurcie, wszystko doprawione, posypane odrobiną sera tylżyckiego, wyszło naprawdę dobre danko. Podałam z sosem czosnkowym, ale i z keczupem tez bylo dobre.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-29 21:38:12

    Dziś dodałam dwie tarty na WŻ wg swoich smaków... znajdziesz je też tutaj:
    Postna tarta cebulowa i szpinakowa

  • Autor: mint Data: 2013-03-29 14:56:00

    Fajnie by było gdyby ktoś podzielił się swoim sprawdzonym przepisem,
    coś czuję, że to może być fajne jedzonko.


    Na tarte ze swiezych owocow korzystam z tego przepisu, jest nawet film pokazujacy wykonanie, dawniej nie "zabezpieczalam" upieczonego ciasta przed nasiaknieciem, a teraz tak .

    http://www.joyofbaking.com/SweetPastryCrust.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu