Forum

Kuchenne porady

Mazurek

  • Autor: AgaKa3 Data: 2013-03-17 17:00:12

    Witam wszystkich!!!

    Niedawno moja 90letnia babcia opowiadała mi jak dawniej robiono mazurki tzn. ciasto moczono jednak nie pamięta przepisu. Może ktoś posiada przepis na takie cacuszko??? 

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2013-03-17 17:25:07

    To może ciasto drożdżowe tak zwany topielec

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-03-17 17:29:32

    No ale  topielec , to nie mazurek:)

    Popularne są mazurki na Wielkanoc, ale ja jakoś nie przepadam za tym ciastem, najlepiej lubię sernik i stefankę:)

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-03-17 18:12:24

    Mazurki drożdżowe też się robi. Niektóre ciasta drożdżowe umieszcza się do wyrośniecia w lodówce. Kiedyś nie wszyscy lodówki mieli, więc ciasto umieszczało się w zimnej wodzie.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-03-17 19:01:38

    Na pewno ktoś robi, ale najczęściej są robione z ciasta kruchego i  biszkoptowego.:)

  • Autor: misia2004 Data: 2013-03-17 18:38:45

    Co to za ciasto ta stefanka?

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-03-17 18:59:18

    Stefanka to biszkoptowe ciacho warstwowe , przkładane kremem kakaowym i śmietankowym, oblane czekoladą. Można na szybko zrobić ją z herbatników , też jest pyszna:)

    To zdjęcie jest z netu.

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2013-03-17 19:05:40

    A może ponieważ nie było lodówek, kruche ciasto schładzano w zimnej wodzie. Tak mnie olśniło

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-03-17 20:10:30

    "rodzinnego" przepisu nie posiadam bo nie lubimy mazurków ale znalazłam np taki

     http://moje-przepisy.blogspot.com/2012/07/mazurek-drozdzowy-topiony.html

  • Autor: malka200 Data: 2013-03-17 20:43:54

    ja kiedyś jadłam ciasto moczone- po upieczeniu moczyło się w mleku i nie wiem, co dalej. Bo to stary przepis rodowy i pani domu absolutnie nikomu go nie dawała. To było nieziemsko pyszne......

Przejdź do pełnej wersji serwisu