Forum

Gawędy o jedzeniu

"Szare jaja"

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-03-19 14:03:35

    Ma ktoś przepis na takie poznańskie żarcie co się mówiło "szare jaja"? Bo google nie ma żadnego porządnego przepisu na to danie. Może ktoś ma żyjącą babcie i by się podpytał?

  • Autor: Weron!ka Data: 2013-03-19 14:20:15

    na googlach znalezione http://wielkiezarcie.com/recipe96714.html dużo tego wyskoczyło ale nie wiem czy o to Tobie chodziło

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-03-19 14:30:04

    Znajomy mnie o nie pytał, ale nie znam szczegółów. Podpytam jak się spotkamy :)

  • Autor: szafran35 Data: 2013-03-19 14:21:11

    http://agata-jedraszczak.przepisy.net/piatkowy-klasyk-czyli-jajka-w-szarym-sosie/

  • Autor: megi65 Data: 2013-03-19 14:40:20

    Jasne ,że znam .. babcia co raz w tyg nas tym częstowała . Serdecznie nie lubiłam i nie lubię ale jako dziecię wychowane przez babcię potrafię otworzyć '' jak to leciało ''.

    Nie było tam warzyw , tylko cukier skarmelizowany na patelni , tłuszcz , mąka i doprawiane na słodko - kwaśno . Jajco było osobnie gotowane i myk do sosu ... Osobno na talerzu ziemniaki purre i to mi najlepiej smakowało z masełkiem i ciepłym mlekiem ..

    Proporcje to chyba już SAM musisz ustalić , tak jak gęstość sosu ... Powodzenia ..

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-03-19 14:43:06

    Sam. To ja ON :)

    Dziękuję. Może ktoś jeszcze coś na ten temat powie.

  • Autor: megi65 Data: 2013-03-19 14:46:26

    Upss .. zwaracam honor ... męski

  • Autor: mahika Data: 2013-03-19 16:17:11

    I marchewka z groszkiem do tego była często ;]

  • Autor: mahika Data: 2013-03-19 16:15:09

    A czemu akurat poznańskie?
    u nas bardzo popularne, a tak daleko do Poznania.

    Ja bardzo lubię, najbardziej kojarzy mi się z przedszkolem,
    ale przepisu innego niż te które masz podane nie mam.

  • Autor: atek Data: 2013-03-19 17:12:14

    Jeżeli to jest danie o którym myślę (moja babcia już dawno nie żyje)  to robi się sos beszamelowy (zasmażka na maśle + woda)  doprawiony na słodko cukrem i na kwaśno octem. Kolor pasuje - szary, jaja też są - podaje się z gotowanymi jajami lub jajkami w koszlkach. Do tego ziemniaki. Ja to znam pod niemiecką nazwą jako w wolnym tłumaczeniu  "kwaśny sos". Można zamiast cukru i octu dodać dodać więcej soli oraz koperek  i otrzymać klasyczny sos koperkowy.

    Pozdrawiam

  • Autor: bahus Data: 2013-03-20 22:12:18

    U mnie w domu babcia "szarymi jajami" nazywała jajka gotowane na twardo w sosie chrzanowym albo musztardowym...Chociaż jak wysilę pamięć (babcia nie żyje 35 lat) to chyba jednak było: "w szarym sosie"

Przejdź do pełnej wersji serwisu