Witam
Ostatnio robiąc galeretę drobiowa spotkało mnie cos dziwnego.Doprawiając rosół wlałam do niego troche octu.Po dolaniu cały rosół zrobił się mętny.I tu moje pytanie dlaczego?
Robię juz tak długie lata i zawsze było ok a tu taka niespodzianka.
Nie odpowiem Ci, a wręcz przeciwnie- zadam pytanie. Dlaczego do rosołu naszykowanego na galaretę wlewasz ocet? Dla zaostrzenia smaku?
Zmieniłaś pH roztworu ? Wytrąciło się białko?
Tak daje dla zaostrzenia smaku.
Witam
Ostatnio robiąc galeretę drobiowa spotkało mnie cos dziwnego.Doprawiając rosół wlałam do niego troche octu.Po dolaniu cały rosół zrobił się mętny.I tu moje pytanie dlaczego?
Robię juz tak długie lata i zawsze było ok a tu taka niespodzianka.
Nie odpowiem Ci, a wręcz przeciwnie- zadam pytanie. Dlaczego do rosołu naszykowanego na galaretę wlewasz ocet? Dla zaostrzenia smaku?
Zmieniłaś pH roztworu ? Wytrąciło się białko?
Tak daje dla zaostrzenia smaku.
I może faktycznie zaszła jakaś reakcja i wytrąciło się białko :)