Forum

Kuchenne porady

Krem z kajmaku z puszki

  • Autor: babsy Data: 2013-03-20 12:45:38

    Witam.

    Szukam wszędzie i znaleźć nie mogę przepisu na krem z gotowej masy kajmakowej i masła. Tzn. nie wiem jakie ustalić proporcje. Mam dużą puszkę kajmaku (masy krówkowej) 500 g. Chcę jej zawartość zmieszać z masłem, ale w jakiej proporcji? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi, bo jednoznacznego przepisu nie znalazłam. Z góry dziękuję za pomoc.

  • Autor: kola Data: 2013-03-20 13:00:34

    Ja na puszke daję kostkę masła.

  • Autor: babsy Data: 2013-03-20 13:02:40

    Dziękuję za odpowiedź. Gdzieś czytałam również, że masy kajmakowej nie należy wmiksowywać do masła mikserem, ale najpierw rozmiksować samo masło na puch, a potem delikatnie, łyżką wmieszać kajmak, bo inaczej masa wyjdzie za rzadka. Chyba coś w tym jest, ale dopytam jeszcze, czy ktoś może to potwierdzić?

  • Autor: sunny Data: 2013-03-20 13:20:56

    Babsy, każdy krem na bazie masła tak się robi, że najpierw się to masło uciera na puch (no, może prawie każdy). Całość możesz mikserem robić ( tzn i masło na puch i jak już ten kajmak dodajesz).

  • Autor: anulkaD Data: 2013-03-20 14:06:51

    pewnie coś w tym jest,ostatnio moja siostra wyjeła zawartość puszki do miski,i rozmiksowała ten kajmak,gdyz był bardzo gęsty i jakby takie grudeczki były.polała tym kajmakiem ciasto i wszytko spływało ,było rzadkie i nie stężało.

  • Autor: heiworth Data: 2013-03-20 14:51:35

    Jeśli kajmak jest za gęsty to całą puszkę daję na chwilę do gorącej wody a potem miksuję z masłem i nigdy nie miałam z nim problemów.

  • Autor: MartaR74 Data: 2013-03-30 20:16:13

    Dziękuję za odpowiedź. Gdzieś czytałam również, że masy
    kajmakowej nie należy wmiksowywać do masła mikserem, ale najpierw
    rozmiksować samo masło na puch, a potem delikatnie, łyżką wmieszać
    kajmak, bo inaczej masa wyjdzie za rzadka. Chyba coś w tym jest, ale dopytam
    jeszcze, czy ktoś może to potwierdzić?

    Właśnie popełniłam ten bląd, zmiksowałam gotowy kajmak - kupiony w biedronce- z masłem. Masa niestety najpierw się zwarzyła a potem rozwarstwiła. Skondensowane, słodzone mleko gotowane na kajmak i miksowane z masłem zawsze mi wychodziło, niestety gotowy kajmak z masłem się nie udaje. 

  • Autor: MartaR74 Data: 2013-03-20 14:37:39

    Witam. Szukam wszędzie i znaleźć nie mogę przepisu na krem z gotowej masy
    kajmakowej i masła. Tzn. nie wiem jakie ustalić proporcje. Mam dużą
    puszkę kajmaku (masy krówkowej) 500 g. Chcę jej zawartość zmieszać
    z masłem, ale w jakiej proporcji? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi, bo
    jednoznacznego przepisu nie znalazłam. Z góry dziękuję za pomoc.

    Robiłam kiedyś taką masę - do tego ciasta i z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe31080.html  -  a mleka użyłam z Gostynia - 533 g. Polecam. 

  • Autor: mysha2006 Data: 2013-03-20 21:15:14

    http://wielkiezarcie.com/recipe31080.html proszę aktywnie :)

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-03-20 17:17:06

    Robiłam pół na pół, ładnie się trzyma.

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-03-20 19:41:43

    coś w tym jest ja kiedyś też zmiksowałam masę  bo tak było w przepisie i masa spływała więcej tego nie robiłam

  • Autor: Jagoda B Data: 2013-03-21 11:05:12

    Witam nie wiem od czego to zależy bo często robię ten placek bo rodzince bardzo smakuje i proszą żebym upiekła na jakieś uroczystości rodzinne http://wielkiezarcie.com/recipe43335.html daję puszkę na kostkę masła czasami wychodzi masa puszysta gęsta a czasami lejąca a zawsze robię tak samo.Jak mam masę żadką dałam trochę zekatyny rozpuszczonej w odrobinie wody i było ok.

  • Autor: babsy Data: 2013-03-21 11:23:58

    Żelatyny wolałabym unikać, nie lubię zestalania mas do tortu żelatyną... Zmiksuję ten kajmak z mieszanką masła i margaryny- na 500 g kajmaku wezmę 250 g tłuszczu. Rozmiksuję tłuszcz na puch, a potem wmiksuję kajmak na najwolniejszych obrotach miksera.

    Jakość kajmaku jest różna w zależności od producenta. Kiedyś kupiłam jakąś puszkę, w której było pełno grudek, chyba cukru, twardych, wręcz kłujących. Wydaje mi się, że kajmak z OSM Gostyń jest OK.

  • Autor: domia Data: 2013-03-21 16:48:51

    Rzeczwiśce masa kajmakowa z Gostynia jest najlepsza. 

    Kilka razy kupiłam masę w biedronce i to własnie ona miała pełno skrystalizownych grudek cukru. Już tej masie podziękuję..)

  • Autor: malina_a Data: 2013-03-22 10:13:59

    Rzeczwiśce masa kajmakowa z Gostynia jest najlepsza.  Kilka razy
    kupiłam masę w biedronce i to własnie ona miała pełno skrystalizownych
    grudek cukru. Już tej masie podziękuję..)

    Aż zerknęłam co mam w szufladzie - mam masę z Gostynia :D

  • Autor: babsy Data: 2013-03-24 20:51:35

    Zrobiłam rzeczoną masę z 500 g kajmaku, 200 g masła i 50 g Kasi. Masło i margarynę dobrze rozmiksowałam, dodawałam stopniowo kajmak, przestawiając mikser na najwolniejsze obroty. Masa wyszła dość rzadka i miała gdzieniegdzie małe grudki tłuszczu, co mnie zdziwiło, bo masło uprzednio stało całą noc na blacie, żeby zmiękło, no i było miksowane. Z grudkami próbowałam sobie poradzić mikserem. Masą (bardzo rzadką) przełożyłam biszkopt i wstawiłam do mocno chłodzącej lodówki. Masa stężała, ale na samym początku bałam się, że z przekładania nici. Suma summarum- nadal nie jestem zadowolona ze swoich doświadczeń z tortową masą z kajmaku...

  • Autor: Monika09 Data: 2013-04-01 15:00:54

    Miałam masę z Biedronki i była super, żadnych grudek z cukru. To chyba zależy od tego, jak długo leżakuje.

  • Autor: Dorotaxx Data: 2013-04-02 10:33:48

    2 razy miałam masę z Biedrony i za każdym razem lądowała w koszu.

    Nie dość,że jest paskudna w smaku to ma pełno twardych jak kamień grudek

    Masa krówkowa z Gostynia jest najlepsza

  • Autor: mysha2006 Data: 2013-03-31 13:34:32

    http://wielkiezarcie.com/recipe43335.html proszę aktywnie :)

  • Autor: swiatowska Data: 2013-03-25 09:12:15

     Ja niestety miałam masę z G..... I też miała cukier myślę że to zależy od tego jak długo leżał a może jeszcze w ciepłym magazynie ....ale do puszki sie niestety nie wejdzie.

  • Autor: pestojad Data: 2013-03-26 14:55:05

    Ja niestety miałam masę z G..... I też miała cukier myślę że to
    zależy od tego jak długo leżał a może jeszcze w ciepłym magazynie
    ....ale do puszki sie niestety nie wejdzie.

    Ja zawsze kupuję tą masę

    http://www.bdsklep.pl/prospona-900g-masa-makowa-z-bakaliami,id-40862

    i zasze smakuje swietnie. Polecam.

  • Autor: ewka63 Data: 2013-04-01 16:14:18

    Ja w tym roku pierwszy raz kupiłam masę kajmakową z puszki tej samej firmy co mleko skondensowane słodzone niebieskie. Była bardzo dobra. Wczoraj zaczęliśmy jeść mazurka, na dziś już nie ma nic.

  • Autor: Laugasel1 Data: 2013-04-02 07:04:59

    Ja zawsze sama robiłam karmel ( wcale nie tak trudno), a w tym roku kupiłam gotowy. Jednak to już nie to. Jestem jednak tradycjonalistka. Z nowości uznaję jedynie zmielony suchy mak . A reszta to tylko jakaś podróbka, a szczególnie gotowa masa makowa .

  • Autor: Dorotaxx Data: 2013-04-02 10:49:53

    Słońce,zrób budyń tak jak zawsze robisz tylko dodaj do niego mniej cukru.

    Utrzyj masło z margaryną,dodawaj zimny budyń a na koniec po łyżce masy krówkowej

Przejdź do pełnej wersji serwisu