Szukam wszędzie i znaleźć nie mogę przepisu na krem z gotowej masy kajmakowej i masła. Tzn. nie wiem jakie ustalić proporcje. Mam dużą puszkę kajmaku (masy krówkowej) 500 g. Chcę jej zawartość zmieszać z masłem, ale w jakiej proporcji? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi, bo jednoznacznego przepisu nie znalazłam. Z góry dziękuję za pomoc.
Dziękuję za odpowiedź. Gdzieś czytałam również, że masy kajmakowej nie należy wmiksowywać do masła mikserem, ale najpierw rozmiksować samo masło na puch, a potem delikatnie, łyżką wmieszać kajmak, bo inaczej masa wyjdzie za rzadka. Chyba coś w tym jest, ale dopytam jeszcze, czy ktoś może to potwierdzić?
Babsy, każdy krem na bazie masła tak się robi, że najpierw się to masło uciera na puch (no, może prawie każdy). Całość możesz mikserem robić ( tzn i masło na puch i jak już ten kajmak dodajesz).
pewnie coś w tym jest,ostatnio moja siostra wyjeła zawartość puszki do miski,i rozmiksowała ten kajmak,gdyz był bardzo gęsty i jakby takie grudeczki były.polała tym kajmakiem ciasto i wszytko spływało ,było rzadkie i nie stężało.
Dziękuję za odpowiedź. Gdzieś czytałam również, że masy kajmakowej nie należy wmiksowywać do masła mikserem, ale najpierw rozmiksować samo masło na puch, a potem delikatnie, łyżką wmieszać kajmak, bo inaczej masa wyjdzie za rzadka. Chyba coś w tym jest, ale dopytam jeszcze, czy ktoś może to potwierdzić?
Właśnie popełniłam ten bląd, zmiksowałam gotowy kajmak - kupiony w biedronce- z masłem. Masa niestety najpierw się zwarzyła a potem rozwarstwiła. Skondensowane, słodzone mleko gotowane na kajmak i miksowane z masłem zawsze mi wychodziło, niestety gotowy kajmak z masłem się nie udaje.
Witam. Szukam wszędzie i znaleźć nie mogę przepisu na krem z gotowej masy kajmakowej i masła. Tzn. nie wiem jakie ustalić proporcje. Mam dużą puszkę kajmaku (masy krówkowej) 500 g. Chcę jej zawartość zmieszać z masłem, ale w jakiej proporcji? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi, bo jednoznacznego przepisu nie znalazłam. Z góry dziękuję za pomoc.
Robiłam kiedyś taką masę - do tego ciasta i z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe31080.html - a mleka użyłam z Gostynia - 533 g. Polecam.
Witam nie wiem od czego to zależy bo często robię ten placek bo rodzince bardzo smakuje i proszą żebym upiekła na jakieś uroczystości rodzinne http://wielkiezarcie.com/recipe43335.html daję puszkę na kostkę masła czasami wychodzi masa puszysta gęsta a czasami lejąca a zawsze robię tak samo.Jak mam masę żadką dałam trochę zekatyny rozpuszczonej w odrobinie wody i było ok.
Żelatyny wolałabym unikać, nie lubię zestalania mas do tortu żelatyną... Zmiksuję ten kajmak z mieszanką masła i margaryny- na 500 g kajmaku wezmę 250 g tłuszczu. Rozmiksuję tłuszcz na puch, a potem wmiksuję kajmak na najwolniejszych obrotach miksera.
Jakość kajmaku jest różna w zależności od producenta. Kiedyś kupiłam jakąś puszkę, w której było pełno grudek, chyba cukru, twardych, wręcz kłujących. Wydaje mi się, że kajmak z OSM Gostyń jest OK.
Rzeczwiśce masa kajmakowa z Gostynia jest najlepsza. Kilka razy kupiłam masę w biedronce i to własnie ona miała pełno skrystalizownych grudek cukru. Już tej masie podziękuję..)
Aż zerknęłam co mam w szufladzie - mam masę z Gostynia :D
Zrobiłam rzeczoną masę z 500 g kajmaku, 200 g masła i 50 g Kasi. Masło i margarynę dobrze rozmiksowałam, dodawałam stopniowo kajmak, przestawiając mikser na najwolniejsze obroty. Masa wyszła dość rzadka i miała gdzieniegdzie małe grudki tłuszczu, co mnie zdziwiło, bo masło uprzednio stało całą noc na blacie, żeby zmiękło, no i było miksowane. Z grudkami próbowałam sobie poradzić mikserem. Masą (bardzo rzadką) przełożyłam biszkopt i wstawiłam do mocno chłodzącej lodówki. Masa stężała, ale na samym początku bałam się, że z przekładania nici. Suma summarum- nadal nie jestem zadowolona ze swoich doświadczeń z tortową masą z kajmaku...
Ja niestety miałam masę z G..... I też miała cukier myślę że to zależy od tego jak długo leżał a może jeszcze w ciepłym magazynie ....ale do puszki sie niestety nie wejdzie.
Ja niestety miałam masę z G..... I też miała cukier myślę że to zależy od tego jak długo leżał a może jeszcze w ciepłym magazynie ....ale do puszki sie niestety nie wejdzie.
Ja w tym roku pierwszy raz kupiłam masę kajmakową z puszki tej samej firmy co mleko skondensowane słodzone niebieskie. Była bardzo dobra. Wczoraj zaczęliśmy jeść mazurka, na dziś już nie ma nic.
Ja zawsze sama robiłam karmel ( wcale nie tak trudno), a w tym roku kupiłam gotowy. Jednak to już nie to. Jestem jednak tradycjonalistka. Z nowości uznaję jedynie zmielony suchy mak . A reszta to tylko jakaś podróbka, a szczególnie gotowa masa makowa .
Witam.
Szukam wszędzie i znaleźć nie mogę przepisu na krem z gotowej masy kajmakowej i masła. Tzn. nie wiem jakie ustalić proporcje. Mam dużą puszkę kajmaku (masy krówkowej) 500 g. Chcę jej zawartość zmieszać z masłem, ale w jakiej proporcji? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi, bo jednoznacznego przepisu nie znalazłam. Z góry dziękuję za pomoc.
Ja na puszke daję kostkę masła.
Dziękuję za odpowiedź. Gdzieś czytałam również, że masy kajmakowej nie należy wmiksowywać do masła mikserem, ale najpierw rozmiksować samo masło na puch, a potem delikatnie, łyżką wmieszać kajmak, bo inaczej masa wyjdzie za rzadka. Chyba coś w tym jest, ale dopytam jeszcze, czy ktoś może to potwierdzić?
Babsy, każdy krem na bazie masła tak się robi, że najpierw się to masło uciera na puch (no, może prawie każdy). Całość możesz mikserem robić ( tzn i masło na puch i jak już ten kajmak dodajesz).
pewnie coś w tym jest,ostatnio moja siostra wyjeła zawartość puszki do miski,i rozmiksowała ten kajmak,gdyz był bardzo gęsty i jakby takie grudeczki były.polała tym kajmakiem ciasto i wszytko spływało ,było rzadkie i nie stężało.
Jeśli kajmak jest za gęsty to całą puszkę daję na chwilę do gorącej wody a potem miksuję z masłem i nigdy nie miałam z nim problemów.
Dziękuję za odpowiedź. Gdzieś czytałam również, że masy
Właśnie popełniłam ten bląd, zmiksowałam gotowy kajmak - kupiony w biedronce- z masłem. Masa niestety najpierw się zwarzyła a potem rozwarstwiła. Skondensowane, słodzone mleko gotowane na kajmak i miksowane z masłem zawsze mi wychodziło, niestety gotowy kajmak z masłem się nie udaje.kajmakowej nie należy wmiksowywać do masła mikserem, ale najpierw
rozmiksować samo masło na puch, a potem delikatnie, łyżką wmieszać
kajmak, bo inaczej masa wyjdzie za rzadka. Chyba coś w tym jest, ale dopytam
jeszcze, czy ktoś może to potwierdzić?
Witam. Szukam wszędzie i znaleźć nie mogę przepisu na krem z gotowej masy
Robiłam kiedyś taką masę - do tego ciasta i z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe31080.html - a mleka użyłam z Gostynia - 533 g. Polecam.kajmakowej i masła. Tzn. nie wiem jakie ustalić proporcje. Mam dużą
puszkę kajmaku (masy krówkowej) 500 g. Chcę jej zawartość zmieszać
z masłem, ale w jakiej proporcji? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi, bo
jednoznacznego przepisu nie znalazłam. Z góry dziękuję za pomoc.
http://wielkiezarcie.com/recipe31080.html proszę aktywnie :)
Robiłam pół na pół, ładnie się trzyma.
coś w tym jest ja kiedyś też zmiksowałam masę bo tak było w przepisie i masa spływała więcej tego nie robiłam
Witam nie wiem od czego to zależy bo często robię ten placek bo rodzince bardzo smakuje i proszą żebym upiekła na jakieś uroczystości rodzinne http://wielkiezarcie.com/recipe43335.html daję puszkę na kostkę masła czasami wychodzi masa puszysta gęsta a czasami lejąca a zawsze robię tak samo.Jak mam masę żadką dałam trochę zekatyny rozpuszczonej w odrobinie wody i było ok.
Żelatyny wolałabym unikać, nie lubię zestalania mas do tortu żelatyną... Zmiksuję ten kajmak z mieszanką masła i margaryny- na 500 g kajmaku wezmę 250 g tłuszczu. Rozmiksuję tłuszcz na puch, a potem wmiksuję kajmak na najwolniejszych obrotach miksera.
Jakość kajmaku jest różna w zależności od producenta. Kiedyś kupiłam jakąś puszkę, w której było pełno grudek, chyba cukru, twardych, wręcz kłujących. Wydaje mi się, że kajmak z OSM Gostyń jest OK.
Rzeczwiśce masa kajmakowa z Gostynia jest najlepsza.
Kilka razy kupiłam masę w biedronce i to własnie ona miała pełno skrystalizownych grudek cukru. Już tej masie podziękuję..)
Rzeczwiśce masa kajmakowa z Gostynia jest najlepsza. Kilka razy
Aż zerknęłam co mam w szufladzie - mam masę z Gostynia :Dkupiłam masę w biedronce i to własnie ona miała pełno skrystalizownych
grudek cukru. Już tej masie podziękuję..)
Zrobiłam rzeczoną masę z 500 g kajmaku, 200 g masła i 50 g Kasi. Masło i margarynę dobrze rozmiksowałam, dodawałam stopniowo kajmak, przestawiając mikser na najwolniejsze obroty. Masa wyszła dość rzadka i miała gdzieniegdzie małe grudki tłuszczu, co mnie zdziwiło, bo masło uprzednio stało całą noc na blacie, żeby zmiękło, no i było miksowane. Z grudkami próbowałam sobie poradzić mikserem. Masą (bardzo rzadką) przełożyłam biszkopt i wstawiłam do mocno chłodzącej lodówki. Masa stężała, ale na samym początku bałam się, że z przekładania nici. Suma summarum- nadal nie jestem zadowolona ze swoich doświadczeń z tortową masą z kajmaku...
Miałam masę z Biedronki i była super, żadnych grudek z cukru. To chyba zależy od tego, jak długo leżakuje.
2 razy miałam masę z Biedrony i za każdym razem lądowała w koszu.
Nie dość,że jest paskudna w smaku to ma pełno twardych jak kamień grudek
Masa krówkowa z Gostynia jest najlepsza
http://wielkiezarcie.com/recipe43335.html proszę aktywnie :)
Ja niestety miałam masę z G..... I też miała cukier myślę że to zależy od tego jak długo leżał a może jeszcze w ciepłym magazynie ....ale do puszki sie niestety nie wejdzie.
Ja niestety miałam masę z G..... I też miała cukier myślę że to
zależy od tego jak długo leżał a może jeszcze w ciepłym magazynie
....ale do puszki sie niestety nie wejdzie.
Ja zawsze kupuję tą masę
http://www.bdsklep.pl/prospona-900g-masa-makowa-z-bakaliami,id-40862
i zasze smakuje swietnie. Polecam.
Ja w tym roku pierwszy raz kupiłam masę kajmakową z puszki tej samej firmy co mleko skondensowane słodzone niebieskie. Była bardzo dobra. Wczoraj zaczęliśmy jeść mazurka, na dziś już nie ma nic.
Ja zawsze sama robiłam karmel ( wcale nie tak trudno), a w tym roku kupiłam gotowy. Jednak to już nie to. Jestem jednak tradycjonalistka. Z nowości uznaję jedynie zmielony suchy mak . A reszta to tylko jakaś podróbka, a szczególnie gotowa masa makowa .
Słońce,zrób budyń tak jak zawsze robisz tylko dodaj do niego mniej cukru.
Utrzyj masło z margaryną,dodawaj zimny budyń a na koniec po łyżce masy krówkowej