Dzisiaj w Lidlu kupiłam formę silikonową ze świątecznym wzorkiem ( koszyczek z jajkami) i teraz mam dylemat jakie ciasto w niej upiec. Myślałam o zrobieniu ala mazurka - cienkie ciasto kruche a ww wgłębienia masę kajmakową. Tylko w niektórych miejscach ciasta jest sporo ( tam gdzie są jajeczka np. ) więc chyba będzie za twardo. Na obrazku wygląda na ciasto ucierane lub biszkopt kolorowo polukrowany. No i masz teraz babo problem
Kochana, też miałam ten problem. Kupiłam sobie rok temu taką ładną formkę zajączkową. Przeszczęśliwa byłam jak mi ją do domu dostarczyli i wtedy do mnie dotarło "eee, a co ja w niej upiekę?". I zrobiłam jak dziewczyny piszą - babkę piaskową - wyszła pyszna; jak to babka. Ale kształtem powaliła gości. :) Ozdobiłam takimi mazakami dr. Oetkera bodajże.
No to będzie babka. Tylko, że to będzie kolejna na naszym stole. Moja mama piecze drożdżową, teściowa ucieraną w specjalnej ceramicznej wiekowej już formie. Moja foremka jest raczej płaska więc się zastanawiam ile i z jakiej proporcji zrobić ciasto. Akurat na babkę nie mam wypróbowanego przepisu. Albo zrobię ciasta tyle co w przepisie a z reszty małe babeczki do koszyczka.
Dzisiaj w Lidlu kupiłam formę silikonową ze świątecznym wzorkiem ( koszyczek z jajkami) i teraz mam dylemat jakie ciasto w niej upiec. Myślałam o zrobieniu ala mazurka - cienkie ciasto kruche a ww wgłębienia masę kajmakową. Tylko w niektórych miejscach ciasta jest sporo ( tam gdzie są jajeczka np. ) więc chyba będzie za twardo. Na obrazku wygląda na ciasto ucierane lub biszkopt kolorowo polukrowany. No i masz teraz babo problem
Ja bym upiekła babkę
Tak,tak babkę tęczową (wielokolorową)
Kochana, też miałam ten problem. Kupiłam sobie rok temu taką ładną formkę zajączkową. Przeszczęśliwa byłam jak mi ją do domu dostarczyli i wtedy do mnie dotarło "eee, a co ja w niej upiekę?". I zrobiłam jak dziewczyny piszą - babkę piaskową - wyszła pyszna; jak to babka. Ale kształtem powaliła gości. :) Ozdobiłam takimi mazakami dr. Oetkera bodajże.
No to będzie babka. Tylko, że to będzie kolejna na naszym stole. Moja mama piecze drożdżową, teściowa ucieraną w specjalnej ceramicznej wiekowej już formie. Moja foremka jest raczej płaska więc się zastanawiam ile i z jakiej proporcji zrobić ciasto. Akurat na babkę nie mam wypróbowanego przepisu. Albo zrobię ciasta tyle co w przepisie a z reszty małe babeczki do koszyczka.