Forum

Kuchenne porady

Ciasto do foremki z wzorkiem

• Autor: asieksza Data: 2013-03-24 20:00:36

Dzisiaj w Lidlu kupiłam formę silikonową ze świątecznym wzorkiem ( koszyczek z jajkami) i teraz mam dylemat jakie ciasto w niej upiec. Myślałam o zrobieniu ala mazurka - cienkie ciasto kruche a ww wgłębienia masę kajmakową. Tylko w niektórych miejscach ciasta jest sporo ( tam gdzie są jajeczka np. ) więc chyba będzie za twardo. Na obrazku wygląda na ciasto ucierane lub biszkopt kolorowo polukrowany. No i masz teraz babo problem

• Autor: hela36 Data: 2013-03-24 20:13:34

Ja bym upiekła babkę

• Autor: iwett Data: 2013-03-25 08:27:45

Tak,tak babkę tęczową (wielokolorową)

• Autor: ciasto_marchewkowe Data: 2013-03-25 14:47:16

Kochana, też miałam ten problem. Kupiłam sobie rok temu taką ładną formkę zajączkową. Przeszczęśliwa byłam jak mi ją do domu dostarczyli i wtedy do mnie dotarło "eee, a co ja w niej upiekę?". I zrobiłam jak dziewczyny piszą - babkę piaskową - wyszła pyszna; jak to babka. Ale kształtem powaliła gości. :) Ozdobiłam takimi mazakami dr. Oetkera bodajże.

• Autor: asieksza Data: 2013-03-25 20:36:32

No to będzie babka. Tylko, że to będzie kolejna na naszym stole. Moja mama piecze drożdżową, teściowa ucieraną w specjalnej ceramicznej wiekowej już formie. Moja foremka jest raczej płaska więc się zastanawiam ile i z jakiej proporcji zrobić ciasto. Akurat na babkę nie mam wypróbowanego przepisu. Albo zrobię ciasta tyle co w przepisie a z reszty małe babeczki do koszyczka.

Przejdź do pełnej wersji serwisu