Witajcie , jak co roku w przedszkolu mojego syna organizowany jest konkurs na wielkanocną pisankę. W ubiegłym roku dzięki Waszym poradom zrobiliśmy pisankę na balonie.
W tym roku również bierzemy udział w konkursie. Udoskonaliliśmy trochę technikę wykonania i zdobienia i oto efekt :
a tak wyglądała w ubiegłym roku:
Polecamy wszystkim rodzicom, aby w przedświatecznym zabieganiu znaleźli chwilę i zrobili ze swoimi pociechami taką wielką pisankę na stół wielkanocny. To świetna zabawa dla całej rodziny !
Zdrowych, spokojnych i ciepłych Świąt Wielkiej Nocy dla wszystkich użytkowników WŻ !
Szkoda, ze nie widzialas jakie były cuda w zeszlym roku. Normalnie dzieła sztuki i wiadomo, że nie robione przez dzieci tylko nasza wyglądała dziecięco i ... wygrała.W tym roku syn postanowił, że nie bedzie nic malował, tylko bedzie przyklejał, a że ma różne ozdobne dziurkacze po starszej siostrze, no to efekt końcowy jest jaki jest :-) Najważniejsze, ze się zaangażował, bo do prac ręcznych cieżko go przekonać. A przy pisance brała udział cała rodzina, nawet mąż, ktory normalnie nie tyka się takich prac he, he.
Sama przygotowuję klej z mąki i wody , smaruję balonik i przyklejam paski pociętych gazet (nie kolorowych czasopism, tylko szarych). Kiedy przeschną ponownie smaruje klejem i obklejam paskami z białych kartek do drukarki, a nastepnie po ponownym przeschnieciu obklejam paskami z kolorowej bibuły. Tak przygotowany balon pozostawiam na 12-24h do całkowitego wyschnięcia w ciepłym miejscu i można już przystąpić do ozdabiania.
Jesli chodzi o podstawkę to jest to płaska, plastikowa doniczka do sadzenia kwiatków, obklejona bibułą.
to coś na zasadzie piniaty , dziękuję za informację i inspirację na przyszły rok, w tym już robiliśmy konkursową ozdobę wielkanocną którą był baranek z masy solnej .
Rety!!!!! Od kilku dni czytam tytuł wątku "Pisanka gigant na balkonie" i rozpaczliwie usiłuję znaleźć związek... Na usprawiedliwienie dodam, że walczę z gorączką. Dziś najwyraźniej antybiotyk zaczął działać, bo wreszcie do mnie dotarło Piękna pisanka, gratuluję!
To chyba nie gorączka, ja dopiero po Twoim poście przeczytałam prawidłowo
Witajcie , jak co roku w przedszkolu mojego syna organizowany jest konkurs na wielkanocną pisankę. W ubiegłym roku dzięki Waszym poradom zrobiliśmy pisankę na balonie.
W tym roku również bierzemy udział w konkursie. Udoskonaliliśmy trochę technikę wykonania i zdobienia i oto efekt :
a tak wyglądała w ubiegłym roku:
Polecamy wszystkim rodzicom, aby w przedświatecznym zabieganiu znaleźli chwilę i zrobili ze swoimi pociechami taką wielką pisankę na stół wielkanocny. To świetna zabawa dla całej rodziny !
Zdrowych, spokojnych i ciepłych Świąt Wielkiej Nocy dla wszystkich użytkowników WŻ !
Pisanka z zeszłego roku to jakby na konkurs syna,
a ta z tego roku, na konkurs dla mamuś.
Ładne, ale jakbym miała oceniać prace dzieci, to pisanka zeszłoroczna by wygrała.
Szkoda, ze nie widzialas jakie były cuda w zeszlym roku. Normalnie dzieła sztuki i wiadomo, że nie robione przez dzieci tylko nasza wyglądała dziecięco i ... wygrała.W tym roku syn postanowił, że nie bedzie nic malował, tylko bedzie przyklejał, a że ma różne ozdobne dziurkacze po starszej siostrze, no to efekt końcowy jest jaki jest :-) Najważniejsze, ze się zaangażował, bo do prac ręcznych cieżko go przekonać. A przy pisance brała udział cała rodzina, nawet mąż, ktory normalnie nie tyka się takich prac he, he.
Ślicznie wyszła :)
Piękna!!!
proszę o informację czy balonika się czymś okleja przed naklejeniem bibuły ? z czego zrobiona jest podstawka ?
Sama przygotowuję klej z mąki i wody , smaruję balonik i przyklejam paski pociętych gazet (nie kolorowych czasopism, tylko szarych). Kiedy przeschną ponownie smaruje klejem i obklejam paskami z białych kartek do drukarki, a nastepnie po ponownym przeschnieciu obklejam paskami z kolorowej bibuły. Tak przygotowany balon pozostawiam na 12-24h do całkowitego wyschnięcia w ciepłym miejscu i można już przystąpić do ozdabiania.
Jesli chodzi o podstawkę to jest to płaska, plastikowa doniczka do sadzenia kwiatków, obklejona bibułą.
to coś na zasadzie piniaty , dziękuję za informację i inspirację na przyszły rok, w tym już robiliśmy konkursową ozdobę wielkanocną którą był baranek z masy solnej .
Super pomysł, pisanki przepiękne:)
Pisanka 2013 r.Wykonana przez moja córkę i jej koleżanki.
Z czego zrobiona? Tak jak wyżej na balonie czy inaczej?
Bardzo ładna
Miały cienką formę styropianową.
Przepiękna - zdolne dziewczyny !!!!
Super:)
przepiękna :-) a możesz zdradzić tą technikę ?? obklejacie używając kleju czy czegoś innego i jakich materiałów ? Pozdrawiam :-)
P.S - już doczytałam sposób wykonania :-) chyba tez się skusimy....
wesołych świąt :-)
Rety!!!!! Od kilku dni czytam tytuł wątku "Pisanka gigant na balkonie" i rozpaczliwie usiłuję znaleźć związek...
Na usprawiedliwienie dodam, że walczę z gorączką. Dziś najwyraźniej antybiotyk zaczął działać, bo wreszcie do mnie dotarło
Piękna pisanka, gratuluję!
Ja w pierwszej chwili przeczytałem: "pisanka gigant na bekonie" Też minęła spora chwila nim zorientowałem się w pomyłce.
Rety!!!!! Od kilku dni czytam tytuł wątku "Pisanka gigant na balkonie" i
To chyba nie gorączka, ja dopiero po Twoim poście przeczytałam prawidłoworozpaczliwie usiłuję znaleźć związek... Na usprawiedliwienie dodam, że
walczę z gorączką. Dziś najwyraźniej antybiotyk zaczął działać, bo
wreszcie do mnie dotarło Piękna pisanka, gratuluję!
też na początku myślałam, że na balkonie
U nas przed kościołem wczoraj i dziś były dwie olbrzymie pisanki ze śniegu i na nich napis Wesołych Świąt.
Odrobinę podnieśliście mnie na duchu...
Obydwie cudne:)