Forum

Kuchenne porady

Zakwas na żur

  • Autor: edziakalitowa Data: 2013-03-27 07:54:14

    Robię pierwszy raz zakwas na żur z przepisu o takich proporcjach

    1 szklanka mąki żytniej razowej

    1 szklanka mąki żytniej pytlowej lub owsianej (mogą być otręby)

    1/2 litra wody przegotowanej, ciepłej wody 
    ten zakwas jest bardzo gęsty , czy taki ma być ? Może mogę dodać trochę ciepłaej wody ?

  • Autor: jolka60 Data: 2013-03-27 09:20:23

    Będzie bardzo gesty.Dodaj wody,ale pamiętaj,żeby nie zapełniać całego naczynia,bo wykipi.Żur będzie fermentował i "rósł".

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-03-27 11:11:34

    w takiej proporcji maki powinnaś dodać minimum 1,5 l wody do 2l ja robię z 1 szkl mąki i daję 1l wody skórkę z chleba razowego czosnek i zakwas jest idealny

  • Autor: ewka63 Data: 2013-03-27 15:11:34

    To ja tez idę zalać mąkę na żurek, nie wiem tylko czy zdąży się ukisić.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-03-27 15:54:43

    Ewa,jak nastawisz w ceipłym miejscu,może się uda.Zależy jeszcze,kiedy chcesz gotować zurek.Nawet w niedzielę można nastawić,jeśli wczesniej się wszystko przygotuje.Ja planuję w sobotę.

  • Autor: ewka63 Data: 2013-03-27 16:08:37

    Ja myslę, że wszystko sobie ugotuję w sobotę, a w niedziele rano tylko zalałabym wywar żurkiem. Na wszelki wypadek kupię tez gotowca, choc to nie to samo.

    Jolu, a jesli postawię koło kominka na półce z boku, to nie zepsuje się ?

  • Autor: jolka60 Data: 2013-03-27 17:14:59

    Dobrze palnujesz.Ewa,czy to kominek,czy np parapet w kuchni,to zależy,jaka masz tam temperaturę.Zazwyczaj stawiam na parapenie nad grzejnikiem,ale jak już zaczyna dobrze pracować,to czasem przestawie na drugi parapet,pod którym nie ma grzejnika.Pamiętaj tylko,że pracuje "toto" jak młode wino,nie zalej półek.

  • Autor: ewka63 Data: 2013-03-27 17:29:10

    Dziękuję Jolu, pierwszy raz robie żurek, będę uważać :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu