Forum

Kuchenne porady

taki dziwny przekładaniec

  • Autor: gosia109@ Data: 2013-03-27 12:32:13

    Witam

    szanowne ekspertki oraz mniej wtajemniczone potrzebuję waszej pomocy

    otóż uparcie chodzi za mną takie oto ciasto:

    http://www.cukiernialubaczow.pl/index.php/home/produkt/18

    ale nigdzie nie mogę znaleźć na niego przepisu.

    dowiedziałam się tylko ze są to placki "kruche o specjalnej recepturze " jak mi powiedzieli w tej cukierni

    i że są tam dodawane owoce (których nie widać na zdjęciu chyba brzoskwinie z puszki)

    znacie to ciasto ?

    Dopisano 13-03-27 12:47:44:

    http://www.cukiernialubaczow.pl/index.php/home/produkt/18

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-03-27 13:27:27

    czy to nie jest wariacja na temat pychotki/pani walewskiej? warstw ciasta jest więcej, wartwy kremu są cieńsze....co szkodzi pokombinować:) szkoda że nasza Meguś na wyjeździe, bo jak ją znam to najdalej pojutrze mielibyśmy przepis jej autorstwa:)

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-03-27 13:51:42

    to z pewnością takie ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe72344.html

    jest bardzo dobre

  • Autor: kromselka Data: 2013-03-27 15:31:04

    to z pewnością takie ciasto
    http://wielkiezarcie.com/recipe72344.html jest bardzo dobre


    Wlaśnie o tym cieście myślałam. Tylko ciasto na stronie cukierni jest bez wiśni a masa z bakaliami. Zawsze przepis można przerobić.

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-03-27 16:52:54

    to jest ciasto jakuba placki muszą być bardzo cienkie a składniki takie jak do faworków

  • Autor: gosia109@ Data: 2013-03-27 18:25:20

    serdeczne dzięki za szybką odpowiedź

    jesteście nieocenione :)

    wypróbuję™ to ciasto jakuba

  • Autor: Wiola1 Data: 2013-03-28 14:37:09

    Wg mnie to nie jest ciasto Jakuba. W cieście Jakuba placki sa kruche, a w tym przekładańcu ze zdjęcia wyraźnie widać że placki są listkujące podobne do ciasta francuskiego. To by tłumaczyło "kruche o specjalnej recepturze". Znalazłam w wyszukiwarce ciasto Napoleon mamy Ireny i to bardziej by mi pasowało, zagniata sie ciasto , dzieli na części i składa w kopertę jak francuskie wałkując, piecze się każdy osobno. Widziałam ten przepis też w starej książeczce ciasta i ciasteczka Prószyński. Krem można zrobić budyniowy i dodać brzoskwinie i bakalie. Ja widzę taką wersję tego ciasta i myślę że smakowo mogłoby wyjść podobne do tego z cukierni. Spróbuje je zrobić, ale to juz po świętach, myśle że może wyjść całkiem fajne ciasto.

Przejdź do pełnej wersji serwisu