czy to nie jest wariacja na temat pychotki/pani walewskiej? warstw ciasta jest więcej, wartwy kremu są cieńsze....co szkodzi pokombinować:) szkoda że nasza Meguś na wyjeździe, bo jak ją znam to najdalej pojutrze mielibyśmy przepis jej autorstwa:)
Wg mnie to nie jest ciasto Jakuba. W cieście Jakuba placki sa kruche, a w tym przekładańcu ze zdjęcia wyraźnie widać że placki są listkujące podobne do ciasta francuskiego. To by tłumaczyło "kruche o specjalnej recepturze". Znalazłam w wyszukiwarce ciasto Napoleon mamy Ireny i to bardziej by mi pasowało, zagniata sie ciasto , dzieli na części i składa w kopertę jak francuskie wałkując, piecze się każdy osobno. Widziałam ten przepis też w starej książeczce ciasta i ciasteczka Prószyński. Krem można zrobić budyniowy i dodać brzoskwinie i bakalie. Ja widzę taką wersję tego ciasta i myślę że smakowo mogłoby wyjść podobne do tego z cukierni. Spróbuje je zrobić, ale to juz po świętach, myśle że może wyjść całkiem fajne ciasto.
Witam
szanowne ekspertki oraz mniej wtajemniczone potrzebuję waszej pomocy
otóż uparcie chodzi za mną takie oto ciasto:
http://www.cukiernialubaczow.pl/index.php/home/produkt/18
ale nigdzie nie mogę znaleźć na niego przepisu.
dowiedziałam się tylko ze są to placki "kruche o specjalnej recepturze " jak mi powiedzieli w tej cukierni
i że są tam dodawane owoce (których nie widać na zdjęciu chyba brzoskwinie z puszki)
znacie to ciasto ?
Dopisano 13-03-27 12:47:44:
http://www.cukiernialubaczow.pl/index.php/home/produkt/18czy to nie jest wariacja na temat pychotki/pani walewskiej? warstw ciasta jest więcej, wartwy kremu są cieńsze....co szkodzi pokombinować:) szkoda że nasza Meguś na wyjeździe, bo jak ją znam to najdalej pojutrze mielibyśmy przepis jej autorstwa:)
to z pewnością takie ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe72344.html
jest bardzo dobre
to z pewnością takie ciasto
http://wielkiezarcie.com/recipe72344.html jest bardzo dobre
Wlaśnie o tym cieście myślałam. Tylko ciasto na stronie cukierni jest bez wiśni a masa z bakaliami. Zawsze przepis można przerobić.
to jest ciasto jakuba placki muszą być bardzo cienkie a składniki takie jak do faworków
serdeczne dzięki za szybką odpowiedź
jesteście nieocenione :)
wypróbuję to ciasto jakuba
Wg mnie to nie jest ciasto Jakuba. W cieście Jakuba placki sa kruche, a w tym przekładańcu ze zdjęcia wyraźnie widać że placki są listkujące podobne do ciasta francuskiego. To by tłumaczyło "kruche o specjalnej recepturze". Znalazłam w wyszukiwarce ciasto Napoleon mamy Ireny i to bardziej by mi pasowało, zagniata sie ciasto , dzieli na części i składa w kopertę jak francuskie wałkując, piecze się każdy osobno. Widziałam ten przepis też w starej książeczce ciasta i ciasteczka Prószyński. Krem można zrobić budyniowy i dodać brzoskwinie i bakalie. Ja widzę taką wersję tego ciasta i myślę że smakowo mogłoby wyjść podobne do tego z cukierni. Spróbuje je zrobić, ale to juz po świętach, myśle że może wyjść całkiem fajne ciasto.