Forum

Kuchenne porady

Babka gotowana

  • Autor: pysia_1 Data: 2013-03-27 13:07:33

    Witajcie, mam do Was takie pytanie czy można zrobić babkę gotowaną np. w foremce silikonowej???

    Niestety nie posiadam typowej blaszki do takie babki, a może macie inne sposoby a =by zrobić gotowana bakę????uwielbiam ją, jej smak. Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-03-27 13:37:45

    No raczej nie da się ugotowac baby w silikonowej foremce. Forma do baby jest wysoka i metalowa, posiada przykrywkę. Wstawia się ja do garnka z gotującą wodą, tak aby forma stała w nim stabilnie. Chodzi też o to, by para nie dostawała się do ciasta, dlatego pokrywka na formie. 

  • Autor: Ania35 Data: 2013-03-27 13:39:30

    Też tak myślę. W sylikonowe formie można upiec w piekarniku pyszną babkę, np. piaskową, ucieraną lub drożdżową!

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-03-27 14:43:35

    A jak by tak ciasto włożyć do worka do pieczenia i formy użyć dla zachowania kształtu. Jeżeli możesz to zainwestuj w formę do gotowania babek, moja ma ze 30lat, tak że nie jest to jednorazowa inwestycja

  • Autor: mahika Data: 2013-03-27 14:53:46

    Ja bym spróbowała :)
    Niedawno robiłam takie babeczki, proste i smaczne.
    http://japonskakuchnia.blogspot.com/2010/04/babeczki-na-parze.html

    I też polecam taką formę do babki gotowanej zakupić.

    Zobacz jeszcze to
    http://zjedzmnie.blox.pl/2009/09/Para-buch.html

  • Autor: pysia_1 Data: 2013-03-27 16:16:13

    Dziękuje wszystkim za dobre rady:)

    na pewno zakupię sobie taką formę.

    Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt:)

  • Autor: monia7301 Data: 2013-03-27 16:23:25

    Ja gotuję babki w zwykłych garnkach :) i zawsze mi wychodzą .W duży wlewam wodę a w mniejszy ciasto , zamiast kominka wkładam szklankę lub słoik taki wąski jak od oliwek , przykrywam pokrywką pod którą daję ze dwie krople ciasta aby się dobrze trzymała , można go jeszcze czymś obciążyć żeby nie podskakiwał podczas gotowania .Tutaj dodawałam zdjęcia babki gotowanej w garnku http://wielkiezarcie.com/recipe91784.html

  • Autor: pysia_1 Data: 2013-03-27 16:36:35

    Monia jesteś wspaniała!!!!!

    Ale pomysłowa z Ciebie babeczka:)

    Chyba z nieba mi spadłaś, owszem kuoie sobie foremkę, ale jest trudno dostępna, z neta nie zdążę na te święta, ale Twoja baba jest boska:)

    Dziękuje:)

  • Autor: Ania35 Data: 2013-03-27 17:27:29

    O kurcze! Genialny sposóba na takie gotowanie babki!!! Normalnie ugotuję taką babeczkę w garneczku!!! Super- będzie inna babka niż zwykle! Pozdrawiam świątecznie!

  • Autor: bogdzia Data: 2013-03-27 17:47:17

    Bardzo sprytnie

  • Autor: Joanna11 Data: 2013-03-27 18:25:16

    A ilu litrowy garnek bierzesz na babkę? Pytam,żeby nie uciekła z garnka. Fajny pomysł!

  • Autor: monia7301 Data: 2013-03-27 18:43:53

    Ten garnek ma 3 litry , jest wystarczający :)

  • Autor: Joanna11 Data: 2013-03-27 19:03:09

    Dziękuję!!!

  • Autor: pysia_1 Data: 2013-03-27 19:45:46

    Monia widzisz jaka jesteś genialna:)

    Cieszę, że odpisałaś, zobacz ile osób podchwyciło temat.

    A gotujesz tyle co w przepisie? godzinę i 15 minut?

    Garnet ten mniejszy ma być zanurzony w wodzie???chyba nie,co?

  • Autor: monia7301 Data: 2013-03-27 20:24:55

    Miło mi że mogłam się przydać :) Tak gotuję jak w przepisie jest a po wyłączeniu jeszcze zostawiam na parę minut w wodzie .Garnek zanurzam tak do wysokości ciasta , może ciut więcej . Wstawiam babkę do zimnej wody a kiedy się zagotuje zmniejszam gaz aby się lekko woda gotowała i ten większy garnek z wodą też przykrywam pokrywką .

  • Autor: Ania35 Data: 2013-03-29 20:26:55

    Kobieto! Ugotowałam tak babkę. Wiesz jaki jest tego skutek??? Jutro będę gotować jeszcze raz, bo ta którą ugotowałam dziś rano- została pochłonięta przez rodzinkę i znajomych, którzy wpadli na kawkę! Babka jest rewelacyjna!!!! Do garnka włożyłam wysoką szklankę po musztardzie i zdała egzamin. Super pomysł z tymi garnkami!!! A formę do babki chyba skuszę się i kupię! Życzę wesołych Świąt:)))))

  • Autor: monia7301 Data: 2013-03-29 21:06:06

    Super że Ci się udała .Ja teraz zabieram się za pieczenie bo chciałam żeby dotrzymała do Świąt u mnie też znika baaardzo szybko , nawet czekoladą nie zdążę polać :) Zdradzę Ci że ta babka na drugi dzień jest jeszcze lepsza :) Wesołych Świąt :)

  • Autor: Ania35 Data: 2013-03-30 18:28:02

    Wesołych i smakowitych

  • Autor: mahika Data: 2013-03-30 19:17:09

    Zdecydowanie wśród babek, ta jest rownież moim faworytem od dzieciństwa :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu