Poszłam, powąchałam i ......rzeczywiście jakoś dziwnie "zajeżdża"
ja mam go w przyprawach ale nie używam, kiedyś kupiłam i leży, nigdy wcześniej nie wąchałam ale teraz stwierdzam , że rzeczywiście nieprzyjemnie "pachnie" :)
No tak. Biały pieprz ma taki specyficzny zapach i smak. Nie do wszystkich potraw nadaje się. Mi nie odpowiada ten zapach, więc go nie kupuję. Poczytaj, do czego się używa takiego pieprzu- może podpasuje Ci. Pozdrawiam
Hmm dodałam go do duszonych warzyw czyli jak pisze na opakowaniu zgodnie z przeznaczeniem:) Mój mąż zjadł ale dzieciom już nie dałam i mnie jakoś przez gardło przejść nie chciało.
Mi biały pieprz kojarzy się z przepisami z "Tiny" z lat 90 :) wtedy był nie do zdobycia w Polsce, tak samo z resztą jak żelatyna w listkach, a w tych przepisach pełno tego było :D
Na moim opakowaniu Kamisa (jeszcze nie otwartym ;) ) jest napisane, że dodaje się go do białych mięs (Tina zawsze podawała go do indyka), białych sosów, pasztetów, ryb i serów. Pieprz biały ziarnisty dodaje się na początku przyrządzania potrawy a mielony na końcu (tak mówi Kamis)
Nie wiem jak pachnie (nie chcę na razie otwierać), ale na przykład moja mieszanka pieprzów (czarnego, czerwonego i białego), której używam w młynku, też pachnie inaczej niż sam czarny pieprz, ale w potrawach już tego zapachu nie czuję.
Ja tam nei zauważyłam jakiegoś rażącego smaku białego pieprzu.
Owszem - ma inny smak niż pieprz czarny - ale kolorowy też inaczej smakuje. Uwielbiam wszystkie rodzaje pieprzów - białego używam do pomidora na kanapce, serku capri czy pasztcie, do ogórków - tylko świezo mielonego (ostatnumi czasy coś nie udaje mi się kupić białego kotany, a w młynku parę ziarenek na dnie).
Dodanie pieprzu do gotującego się dania - moim zdaniem nie ma wpływu na smak (neutralizuje się podczas obróbki termicznej) - przy większej ilości czuć jedynie ostrość
Nigdy nie kupuję przypraw kamisa, mam wrażenie że są aromatyzowane. Używam białego pieprzu do sadzonych jajek i pachnie ładnie trochę inaczej niż czarny,http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_bia%C5%82y.
poszłam powąchać swój bo akurat miałam i nic nie śmierdzi ma taki sam zapach jak czarny, jest z firmy Mikado, chociaż jak sięgnę pamięcią kilka lat wstecz to też mi się wydaje, że miał dziwny zapach ale tamten był innej firmy
A ja myslę, że kupiłyście po prostu ten pieprz stary.On, zwłaszcza jeśli jest mielony- bardzo szybko jełczeje.Stąd ten zapach.Biały pieprz w ziarenkach go nie posiada. Spróbujcie go mielić,
Biały pieprz musi być świeży. Nie posiada charakterystycznej goryczki pieprzu czarnego. Najchęniej używam go do sałatki jarzynowej, ponieważ dodaję do niej także musztardę to już goryczka nie jest tam potrzebna. Muszę kupić nowy, więc sprawdzę jak to jest z tym zapaszkiem. ;)
Kupiłam sobie ostatnio biały pieprz i mam pytanie czy on śmierdzi? czy mój był jakiś trefny?:(
Nie dość, że zmienił mi smak potrawy to jeszcze ona tak śmierdzi że nie nadaje się do jedzenia:(
Poszłam, powąchałam i ......rzeczywiście jakoś dziwnie "zajeżdża"
ja mam go w przyprawach ale nie używam, kiedyś kupiłam i leży, nigdy wcześniej nie wąchałam ale teraz stwierdzam , że rzeczywiście nieprzyjemnie "pachnie" :)
No tak. Biały pieprz ma taki specyficzny zapach i smak. Nie do wszystkich potraw nadaje się. Mi nie odpowiada ten zapach, więc go nie kupuję. Poczytaj, do czego się używa takiego pieprzu- może podpasuje Ci. Pozdrawiam
Hmm dodałam go do duszonych warzyw czyli jak pisze na opakowaniu zgodnie z przeznaczeniem:) Mój mąż zjadł ale dzieciom już nie dałam i mnie jakoś przez gardło przejść nie chciało.
Chyba wyląduje w śmieciach:(
No właśnie. Mnie też smak i zapach nie odpowiada. Wolę czarny, cytrynowy i kolorowy do dekoracji:))) Pozdrawiam świątecznie:)
Mi biały pieprz kojarzy się z przepisami z "Tiny" z lat 90 :) wtedy był nie do zdobycia w Polsce, tak samo z resztą jak żelatyna w listkach, a w tych przepisach pełno tego było :D
Na moim opakowaniu Kamisa (jeszcze nie otwartym ;) ) jest napisane, że dodaje się go do białych mięs (Tina zawsze podawała go do indyka), białych sosów, pasztetów, ryb i serów. Pieprz biały ziarnisty dodaje się na początku przyrządzania potrawy a mielony na końcu (tak mówi Kamis)
Nie wiem jak pachnie (nie chcę na razie otwierać), ale na przykład moja mieszanka pieprzów (czarnego, czerwonego i białego), której używam w młynku, też pachnie inaczej niż sam czarny pieprz, ale w potrawach już tego zapachu nie czuję.
Na moim tez z Kamisa oprocz tego co napisalas pisze ze podnosi walory smakowe salatek zup, dan z warzyw, podrobow,jaj i sokow warzywnych.
To podnoszenie walorów pominęłam :) W podnoszenie walorów nie wierzę :)
Ja juz tez nie;)
Ja tam nei zauważyłam jakiegoś rażącego smaku białego pieprzu.
Owszem - ma inny smak niż pieprz czarny - ale kolorowy też inaczej smakuje. Uwielbiam wszystkie rodzaje pieprzów - białego używam do pomidora na kanapce, serku capri czy pasztcie, do ogórków - tylko świezo mielonego (ostatnumi czasy coś nie udaje mi się kupić białego kotany, a w młynku parę ziarenek na dnie).
Dodanie pieprzu do gotującego się dania - moim zdaniem nie ma wpływu na smak (neutralizuje się podczas obróbki termicznej) - przy większej ilości czuć jedynie ostrość
Nigdy nie kupuję przypraw kamisa, mam wrażenie że są aromatyzowane. Używam białego pieprzu do sadzonych jajek i pachnie ładnie trochę inaczej niż czarny,http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_bia%C5%82y.
biały pieprz to nic innego jak czarny tylko obrany ze skórki i jest bardziej ostry
Zgadza się.Kwestia smaku czy węchu,mnie nie śmierdzi.
Dla mnie biały pieprz, też ma dziwny smak, używam go sporadycznie.
Wyrzucilam.
Kupie z innej firmy moze ten byl jakis "lewy".
poszłam powąchać swój bo akurat miałam i nic nie śmierdzi ma taki sam zapach jak czarny, jest z firmy Mikado, chociaż jak sięgnę pamięcią kilka lat wstecz to też mi się wydaje, że miał dziwny zapach ale tamten był innej firmy
A ja myslę, że kupiłyście po prostu ten pieprz stary.On, zwłaszcza jeśli jest mielony- bardzo szybko jełczeje.Stąd ten zapach.Biały pieprz w ziarenkach go nie posiada. Spróbujcie go mielić,
Biały pieprz musi być świeży. Nie posiada charakterystycznej goryczki pieprzu czarnego. Najchęniej używam go do sałatki jarzynowej, ponieważ dodaję do niej także musztardę to już goryczka nie jest tam potrzebna. Muszę kupić nowy, więc sprawdzę jak to jest z tym zapaszkiem. ;)