Witam...poprosze o ciekawe podpowiedzi czym można urozmaicić ziemnaki z wody,,,,co dodać do nich, jakie samki do nich pasują?...ja najczęściej dodaję do takich tłuczonych ziemniaków musztardę francuską, masło...co jeszcze można dodać..albo z czym je jeszcze ugotować?....świątecznie pozdrawiam!
W sezonie lubię pod koniec gotowania dodać gałązkę ziól, tymianek oregano, rozmaryn. Ziemiaki bardzo lubię z świeżą miętą. Czasami przed ubiciem dodaję świetanę
masło, śmietana jw. można jeszcze usmażyć boczek lub słoninę z cebulka, też pyszne Nigella kiedyś gotowała ziemniaki w mleku z dodatkiem czosnku a póżniej je zapiekała ale dokładnego przepisu niestety nie mam
Może gotowane warzywa?Nie wiem,co by Ci pasowało,ale możesz poeksperymentować,np marchewka,seler,szpinak itd.Mozesz je gotować razem,ale chyba lepiej oddzielnie,bo wtedy możesz stopniowo dobierać taką ilość,która ci odpowiada.Z dodatków-słodka śmietanka i ewentualnie sery,np żółty.Te ostatnie pzryszły mie na myśl dlatego,że czasem robie krokiety ziemniaczane z żółtym serem,to dlaczego nie można dodać go do ziemniaków z wody?Tak poza tym,moze gotuj na parze,chociaż czasem?Naprawdę są smaczniejsze.
Bardzo polecam dodawanie do gotowania ziemniaków suszonego kopru(tych grubych badyli) i kilku sporych ząbków czosnku - wydatnie wzbogacają smak ziemniaków.Ja zawsze pod koniec sezonu kupuje takie dwa wielkie pęki kopru z tymi badylami i baldachami.suszę je i potem dodaje do gotowania ziemniaków. Jesli zaś mówimy o puree to uwielbiam puree ziemniaczane z dodatkiem dyni i kalafiora. Na koniec zawsze łycha drobno posiekanego szczypioru.
ostatnio synkowi zrobiłam tłuczone ziemniaki z marchewką - gotowałam razem, marchewki mniej ale nadała ciekawy posmak a nie dominowała, kolor też super. Dla samego smaku do gotujących ziemniaków dodaję 2 ząbki czosnku po czym gniotę razem.
Witam...poprosze o ciekawe podpowiedzi czym można urozmaicić ziemnaki z wody,,,,co dodać do nich, jakie samki do nich pasują?...ja najczęściej dodaję do takich tłuczonych ziemniaków musztardę francuską, masło...co jeszcze można dodać..albo z czym je jeszcze ugotować?....świątecznie pozdrawiam!
Witam. Proponuję ziemniaczki z chrzanem. Ziemniaki ugotować dodać masło, śmietanę i chrzan ze słoika lub świeżo utarty , ugnieść wszystko razem i gotowe. W Austrii takie ziemniaczki nazywają się"Kartoffel-Meerrettich-Püree" Bardzo smaczne i na czasie. Pozdrawiam.Bożena
Uwielbiam z masą twarogową, taką z lekka "cacykową": twarożek rozcieram z kwaśną śmietaną albo gęstym jogurtem, do tego grubo utarty świeży ogórek, czosnek, dużo koperku, sól i pieprz. I do mundurków, i do takich pyrek z wody, a najlepiej do pieczonych :) Może być sama śmietana, bez twarogu.
Witam...poprosze o ciekawe podpowiedzi czym można urozmaicić ziemnaki z wody,,,,co dodać do nich, jakie samki do nich pasują?...ja najczęściej dodaję do takich tłuczonych ziemniaków musztardę francuską, masło...co jeszcze można dodać..albo z czym je jeszcze ugotować?....świątecznie pozdrawiam!
W sezonie lubię pod koniec gotowania dodać gałązkę ziól, tymianek oregano, rozmaryn. Ziemiaki bardzo lubię z świeżą miętą. Czasami przed ubiciem dodaję świetanę
masło, śmietana jw. można jeszcze usmażyć boczek lub słoninę z cebulka, też pyszne Nigella kiedyś gotowała ziemniaki w mleku z dodatkiem czosnku a póżniej je zapiekała ale dokładnego przepisu niestety nie mam
czosnek suszony, surowy lub pieczony z oliwą, masło- 1ł , ser typu parmezan- 2-3 łyzki. na 3 osoby
czosnek suszony + koperek suszony + śmietana/ masło
boczek pokrojony cieniutko, lub w drobną kosteczkę podsmażony - same skwarki,
Może gotowane warzywa?Nie wiem,co by Ci pasowało,ale możesz poeksperymentować,np marchewka,seler,szpinak itd.Mozesz je gotować razem,ale chyba lepiej oddzielnie,bo wtedy możesz stopniowo dobierać taką ilość,która ci odpowiada.Z dodatków-słodka śmietanka i ewentualnie sery,np żółty.Te ostatnie pzryszły mie na myśl dlatego,że czasem robie krokiety ziemniaczane z żółtym serem,to dlaczego nie można dodać go do ziemniaków z wody?Tak poza tym,moze gotuj na parze,chociaż czasem?Naprawdę są smaczniejsze.
Osobiście polecam takie ziemniaczki , są pyyyyyszne http://wielkiezarcie.com/recipe93970.html
jeśli lubisz seler to polecam purre ziemniaczano-selerowe, albo purre ziemniaczane z dodatkiem buraczków
1.Ziemniaki ubijam z masłem, mlekiem i gałką muszkatałową.
2. Ziemniaki + masło+ mleko+ koperek, pietruszka nać , szczypiorek w sezonie świeże teraz zamrożone.
3. Ziemniaki+ 2-3 łyżki śmietany kwaśniej 10% czy 12% nie musi być z dużą zawartością tłuszczu.
Bardzo polecam dodawanie do gotowania ziemniaków suszonego kopru(tych grubych badyli) i kilku sporych ząbków czosnku - wydatnie wzbogacają smak ziemniaków.Ja zawsze pod koniec sezonu kupuje takie dwa wielkie pęki kopru z tymi badylami i baldachami.suszę je i potem dodaje do gotowania ziemniaków. Jesli zaś mówimy o puree to uwielbiam puree ziemniaczane z dodatkiem dyni i kalafiora. Na koniec zawsze łycha drobno posiekanego szczypioru.
Ps.Wspaniałe purre wychodzi też z ziemniaków i ugotowanej oddzielnie kapusty kiszonej.
Ja jesli mam akurat dodaje podsmażone posiekane drobniutko pieczarki
Do gotowanych tłuczonych ziemniaków dodaję sól, pieprz i cebulę usmażona na smalcu.
ostatnio synkowi zrobiłam tłuczone ziemniaki z marchewką - gotowałam razem, marchewki mniej ale nadała ciekawy posmak a nie dominowała, kolor też super. Dla samego smaku do gotujących ziemniaków dodaję 2 ząbki czosnku po czym gniotę razem.
Witam...poprosze o ciekawe podpowiedzi czym można urozmaicić ziemnaki z
Witam. Proponuję ziemniaczki z chrzanem. Ziemniaki ugotować dodać masło, śmietanę i chrzan ze słoika lub świeżo utarty , ugnieść wszystko razem i gotowe. W Austrii takie ziemniaczki nazywają się"Kartoffel-Meerrettich-Püree" Bardzo smaczne i na czasie. Pozdrawiam.Bożenawody,,,,co dodać do nich, jakie samki do nich pasują?...ja najczęściej
dodaję do takich tłuczonych ziemniaków musztardę francuską,
masło...co jeszcze można dodać..albo z czym je jeszcze
ugotować?....świątecznie pozdrawiam!
Uwielbiam z masą twarogową, taką z lekka "cacykową": twarożek rozcieram z kwaśną śmietaną albo gęstym jogurtem, do tego grubo utarty świeży ogórek, czosnek, dużo koperku, sól i pieprz. I do mundurków, i do takich pyrek z wody, a najlepiej do pieczonych :) Może być sama śmietana, bez twarogu.
Do ugotowanych ziemniakow dodaje majonezu najlepiej gestego i wyrazistego w smaku,j Vgakies dwie trzy lyzki i ubijam
Zobacz mój przeis na prażochy
Ja uwielbiam ziemniaczki pieczone z ziołami! Są pycha i właściwie można solo jako danie. Oto przepis mojej mamy ewki63 >klik<