Forum

Kuchenne porady

W "którą stronę" należy zwijać roladę?

  • Autor: Fiddle Data: 2013-03-29 12:14:34

    Chodzi mi o roladę biszkoptową.

    Wiadomo , że biszkopt do rolady jest "prostokątny".

    To mam zwijać od tego krótszego boku czy dłuższego? ;)

    Mam nadzieję, ze wiecie o co mi chodzi.

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-03-29 12:21:14

    od dłuższego :)

  • Autor: Ewa1982 Data: 2013-03-29 13:16:15

    Podłączę się i proszę o sprawdzony przepis na roladę biszkoptową jasną ze śmietaną. Dziękuję. :)

  • Autor: haneczka78 Data: 2013-03-30 15:30:32

    Skladniki:-4 jaja

                  - 1 szklanka cukru 

                  - 1 szklanka mąki tortowej

                  - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

                  - 4 łyżki stołowe gorącej wody

                  - 4 łyżki stołowe oleju lub oliwy

    Wykonanie:

    żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą. Pod koniec ucierania dodać olej. Następnie mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać . Powoli łączyć z masą żółtkową . Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty.

    Blachę 35cm/40cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 20minut.

    W zależności od nadzienia jezeli to jest dżem , mak, itp. to zwijamy razem z nadzieniem po upieczeniu i odstawiamy do wystygnięcia. 

    Natomiast jeśli to jest bita śmietana lub krem maślany to ciasto zwijamy razem z papierem zaraz po upieczeniu i po wystudzeniu rozwijamy , przekladamy kremem i ponownie zwijamy.

    Ja tak właśnie robię i nie zdażyła sie żadna wpadka wiec z czystym sumieniem polecam. 

  • Autor: spajdermen Data: 2013-04-01 21:18:05

    Na wschód tam musi być jakaś cywilizacja

  • Autor: nata30 Data: 2013-04-03 18:42:12

Przejdź do pełnej wersji serwisu