żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą. Pod koniec ucierania dodać olej. Następnie mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać . Powoli łączyć z masą żółtkową . Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty.
Blachę 35cm/40cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 20minut.
W zależności od nadzienia jezeli to jest dżem , mak, itp. to zwijamy razem z nadzieniem po upieczeniu i odstawiamy do wystygnięcia.
Natomiast jeśli to jest bita śmietana lub krem maślany to ciasto zwijamy razem z papierem zaraz po upieczeniu i po wystudzeniu rozwijamy , przekladamy kremem i ponownie zwijamy.
Ja tak właśnie robię i nie zdażyła sie żadna wpadka wiec z czystym sumieniem polecam.
Chodzi mi o roladę biszkoptową.
Wiadomo , że biszkopt do rolady jest "prostokątny".
To mam zwijać od tego krótszego boku czy dłuższego? ;)
Mam nadzieję, ze wiecie o co mi chodzi.
od dłuższego :)
Podłączę się i proszę o sprawdzony przepis na roladę biszkoptową jasną ze śmietaną. Dziękuję. :)
http://wielkiezarcie.com/recipe72221.html
Skladniki:-4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki stołowe gorącej wody
- 4 łyżki stołowe oleju lub oliwy
Wykonanie:
żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą. Pod koniec ucierania dodać olej. Następnie mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać . Powoli łączyć z masą żółtkową . Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty.
Blachę 35cm/40cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 20minut.
W zależności od nadzienia jezeli to jest dżem , mak, itp. to zwijamy razem z nadzieniem po upieczeniu i odstawiamy do wystygnięcia.
Natomiast jeśli to jest bita śmietana lub krem maślany to ciasto zwijamy razem z papierem zaraz po upieczeniu i po wystudzeniu rozwijamy , przekladamy kremem i ponownie zwijamy.
Ja tak właśnie robię i nie zdażyła sie żadna wpadka wiec z czystym sumieniem polecam.
Na wschód tam musi być jakaś cywilizacja