Forum

Kuchenne porady

Lukier

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-04-02 09:27:13

    Zauważyłam, że na większości zdjęć ciast polanych lukrem jest on pięknie biały. Mój jest zawsze przeźroczysty. Myślałam, że może nakładam go na ciepłe jeszcze ciasto, ale tym razem polałam moją babkę zimną i i tak lukier był bezbarwny. Może wiecie w czym tkwi problem?

  • Autor: Dorotaxx Data: 2013-04-02 10:29:15

    Daj więcej cukru pudru,żeby lukier był gęsty

    Następnym razem polej lukrem babkę,zaczekaj aż pierwsza warstwa lukru zastygnie i polej drugi raz

  • Autor: elagb Data: 2013-04-02 15:07:01

    Jeżeli mogę odnieść do Twojego wątku,zauważyłam,że lukier robiony z cukru pudru i wody,soku z cytryny itp. jest przeźroczysty,natomiast lukier robiony z białka +c.puder jest bialutki.Pierniczki lukrowałam właśnie lukrem z białka i były bialutkie.Wielkanocne drobne wypieki również.Może o to chodzi.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-04-02 16:34:33

    o, fajny pomysł z tym "warstwowo" nakładanym lukrem, nie wiedziałam, dziękuję

    ja mam inny problem - kiedy polukrowane ciasto włożę np. do szafki, na następny dzień lukier zrobi się mokry, płynny i ...po prostu spłynie... dosłownie
    można temu jakoś zaradzić?

  • Autor: Beata500 Data: 2013-04-02 16:39:30

    Daj białko i cukier puder, będzie na pewno biały.

  • Autor: Bahati Data: 2013-04-02 18:22:14

    Lukier królewski jest bielusieńki.  Ja bardzo lubię lukier gotowany (zawsze wychodzi biały), może dlatego, że zawsze zapominam o cukrze pudrze :)

  • Autor: ewka63 Data: 2013-04-02 19:18:39

    http://wielkiezarcie.com/article64787.html

    Polecam ten artykuł :)

  • Autor: bonieś Data: 2013-04-02 19:48:53

    Dzięki Ewa, bardzo przydatny artykuł :))

  • Autor: ewka63 Data: 2013-04-02 19:54:08

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-04-02 20:04:49

    Świetny artykuł, bardzo przydatny, dziekuje :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu