Zauważyłam, że na większości zdjęć ciast polanych lukrem jest on pięknie biały. Mój jest zawsze przeźroczysty. Myślałam, że może nakładam go na ciepłe jeszcze ciasto, ale tym razem polałam moją babkę zimną i i tak lukier był bezbarwny. Może wiecie w czym tkwi problem?
Jeżeli mogę odnieść do Twojego wątku,zauważyłam,że lukier robiony z cukru pudru i wody,soku z cytryny itp. jest przeźroczysty,natomiast lukier robiony z białka +c.puder jest bialutki.Pierniczki lukrowałam właśnie lukrem z białka i były bialutkie.Wielkanocne drobne wypieki również.Może o to chodzi.
o, fajny pomysł z tym "warstwowo" nakładanym lukrem, nie wiedziałam, dziękuję
ja mam inny problem - kiedy polukrowane ciasto włożę np. do szafki, na następny dzień lukier zrobi się mokry, płynny i ...po prostu spłynie... dosłownie można temu jakoś zaradzić?
Zauważyłam, że na większości zdjęć ciast polanych lukrem jest on pięknie biały. Mój jest zawsze przeźroczysty. Myślałam, że może nakładam go na ciepłe jeszcze ciasto, ale tym razem polałam moją babkę zimną i i tak lukier był bezbarwny. Może wiecie w czym tkwi problem?
Daj więcej cukru pudru,żeby lukier był gęsty
Następnym razem polej lukrem babkę,zaczekaj aż pierwsza warstwa lukru zastygnie i polej drugi raz
Jeżeli mogę odnieść do Twojego wątku,zauważyłam,że lukier robiony z cukru pudru i wody,soku z cytryny itp. jest przeźroczysty,natomiast lukier robiony z białka +c.puder jest bialutki.Pierniczki lukrowałam właśnie lukrem z białka i były bialutkie.Wielkanocne drobne wypieki również.Może o to chodzi.
o, fajny pomysł z tym "warstwowo" nakładanym lukrem, nie wiedziałam, dziękuję
ja mam inny problem - kiedy polukrowane ciasto włożę np. do szafki, na następny dzień lukier zrobi się mokry, płynny i ...po prostu spłynie... dosłownie
można temu jakoś zaradzić?
Daj białko i cukier puder, będzie na pewno biały.
Lukier królewski jest bielusieńki. Ja bardzo lubię lukier gotowany (zawsze wychodzi biały), może dlatego, że zawsze zapominam o cukrze pudrze :)
http://wielkiezarcie.com/article64787.html
Polecam ten artykuł :)
Dzięki Ewa, bardzo przydatny artykuł :))
Świetny artykuł, bardzo przydatny, dziekuje :)