Wczoraj byłem na sucharkach i wodzie...W święta przeszarżowałem z jedzeniem i zmaltretowany długą dietą żołądek "zastrajkował". Dziś kontynuacja mojej diety.
Czekam z niecierpliwością:)Nie wątpię że ugotujesz pyszny, ale każdy inaczej gotuje, jeden daje dużo marchwi a inny nie i wtedy rosół jest bledszy.
Ja dodaję do rosołu swojską wegetę z przepisu Wkn i ona też daje kolor.:)Rosół mojej babci też był bledszy, bo ona nie dawała żadnych weget, ale smakowi to nie ujmowało.Mnie rosołek bahusa, bardzo zachęca.
Dziś delikatnie... MEGAburgery z serem, wołowiną, mnóstwem warzyw, frytki, onion rings. A i żelki na deser. Jestem (nie)zdrowo nażarta i baaardzo szczęśliwa. :)
Dosyć już knajpowego i proszonego-poświątecznego jedzonka, zatęskniłam za zwyczajnym, domowym; pierś drobiowa, natarta sokiem z cytryny i masłem ziołowo-czosnkowym, oprószona kaszą kukurydzianą, z pieczarką i z ziemniakami ze szczypiorkiem.
Kurcze chyba przez tą pogodę cierpię od kilku dni na brak weny obiadowej.... czytam i czytam nasz wątek i nic.... chyba skończę na kanapkach, tylko co na to syn?!
Poświąteczna rolada z piersi z indyka ze szpinakiem i serem pleśniowym pokrojona na plastry, które zostały zanurzone w gęstym cieście naleśnikowym i usmażone, beszamel chrzanowy barwiony czerwonym wytrawnym winem, sałatka z ogórków konserwowych, cebuli i kaparów.
Dzisiaj obiad robiła córka, bo ja trochę poleguje;(
Kluski z nadzieniem drobiowym, pokraszone skwarkami z przesmażoną cebulą, surówka jakbłkowo- marchewkowa. Do picia herbata z cytryną i kompot śliwkowy.
Tak, to małe twarde jabłka wydrążone, wysłane wacikami kosmetycznymi i posiana rzeżucha, polewamy ją wodą i jeszcze się trzyma od świąt:) I kilka gałązek bukszpanu .
Jako żem chora jak norka (zapalenie oskrzeli) na jutro- pieczarkowa bardzo pieczarkowa (zupa musi być, nic mi nie przejdzie przez bolące gardło), na drugie - tortellini zapiekane w serowym sosie (z blogu ,,kuchnia Aleex"- wygląda smacznie i mało roboty, a ja ni hu,hu nie mam siły).O deserze mogą pomarzyć... Zresztą Młody też chory
Rano wstałam i flaki ugotowałam, oczywiście nie byłabym sobą, jakbym trochę nie zjadła:) Reszta na obiad, jak ktoś zechce to na drugie są jeszcze pulpety dietetyczne, wczorajsza kasza i ogórek kiszony. Do picia standard, plus woda z sokiem malinowym.
Gotuję bo muszę, ale jeszcze nie zupełnie jestem zdrowa:( Dzieci są u babci, może jeszcze 2-3 dni, boję się żeby czegoś ode mnie nie złapały.Dobrze że mieszkamy blisko, więc mama nie musi gotować, zabierze dla nich i dla siebie obiad :)
Ugotowane ziemniaki ( u mnie z dnia wczorajszego) i ubite ,jajka na twardo drobno pokrojone ,jedno jajko surowe,bułka tarta + przyprawy (sół ,pieprz lub jak kto woli czasmi daję tymianek) i zielenina ...proste i szybkie ...robię jak zalegają mi ziemnaki z obiadu ...:)....opanierować w bułce i na tłuszcz:)
Wczoraj pulpety w sosie pomidorowo-warzywnym z ziemniakami, dziś zupa meksykańska a jutro już wiem:) będą kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym, sto lat ich nie miałam, a uwielbiamy :) do tego surówka z kiszonej kapuchy z marchewką, mniam.
as, ja jeszcze polecę kotlety ziemniaczane...ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę+zeszklona cebulka + natka (w "bogatszej" wersji można dodać przesmazone pieczarki, lub resztki wedlin pokrojone w kostkę, lub boczek) doprawione solą i pieprzem, formuję z tej masy kotleciki, panieruję w jajku i bułce i smażę, podaję z surówką i sosem (sos: ketchup+czosnek przeciśnięty przez praskę+zioła prowansalskie) pomysł na obiad powstał dawno temu, w sytuacji "do wypłaty jeszcze trzy dni" ale wszystkim tak zasmakował ze często do niego wracam
Dokładnie ...:) ...ja też czasami robię z dodatkami ...można kombinować na wiele sposbów ....nie daję tylko przysmażonej cebulki ....bo nie wszyscy u mnie lubią ....
nie, nie daję, dużo zalezy od odmiany ziemniaka, im mniej w nim wody tym lepszy...napewno nie nadają się do tego młode ziemniaki, raz zrobiłam i musiałam wszystko wyrzucic
A! zapomniałam dopisac ze przesmazoną cebulkę dodaję razem z tłuszczykiem na którym sie smazyła
Muszę się pochwalić wtorkową ucztą u naszej koleżanki z WZ (a mojej przyjaciółki w realu) 11Izabeli. Była zupa-krem szparagowa, najsmaczniejsza jaką jadłam, wyśmienity dorsz zapiekany ze szpinakiem, aromatyzowany ryż i coś obłędnego, deser, jabłko zapiekane z jakimś alkoholem i ogromnymi rodzynkami w środku, podane na przepysznym obłoku z kremu waniliowego!!!!! Byłam w niebie....Izabela, dziękuję za wspaniały bankiet!!!! Proszę, wstaw przepisy tych potraw!!!!!!
Wczoraj wtorkowe wspomnienia, dzisiaj tortellini i szpinak z suszonymi pomidorami w sosie serowym.
W garnku rzymskim: pieczeniowe żeberka w otoczeniu różnych warzyw (tym razem marchew, ziemniaki, seler, pietruszka) posypanych przyprawami. Aromat zabija (w oczekiwaniu na konsumpcję..)
Bardzo kusząco wygląda, mniam... Powiedz, czy wcześniej obsmażasz mięsko i czy blanszujesz liście szpinaku??
Robiłam i tak, i tak. Tutaj miałam sparzone (w rosole) piersi (jakieś 5-7 minut) i świeży szpinak, bo taki lubię najbardziej - często jem go na surowo, na kanapkach czy w sałatkach, choć wiadomo, że do niektórych potraw najlepiej go lekko przesmażyć z czosnkiem. Wracając do pytania - czasem blanszuję szpinak, gdy daję surowe piersi, żeby się nie spiekł. I ważne, zapiekam pod przykryciem, a na kilka minut przed końcem pieczenia odkrywam i posypuję serem.
M-R, dzięki za ostrzeżenie, burz co prawda nie było ale i wiosny nie spotkałam. Pioruny strzelały....jak widziałam sterty śmieci, zostawione przez tych, którzy zowią sie "turystami" brrrrrrrrr. Sokoliki zdobyte!!!!!
Remanenty poświąteczne. Rosół z domowym makaronem, pieczone udka z kaczki z pyzami poznańskimi,marchewką i modrą kapustą.
Bahusku fotki jak zwykle piekne, ale wolałabym oglądać zdjęcia tego co TY zjadłeś.... o ile jeszcze trwasz na diecie haha
U nas koniec poświątecznych obiadków...
dziś będą pierogi z mięsem (zapas z zamrażalnika), skwareczki z boczku i podsmażona cebulka
Wczoraj byłem na sucharkach i wodzie...W święta przeszarżowałem z jedzeniem i zmaltretowany długą dietą żołądek "zastrajkował". Dziś kontynuacja mojej diety.
Dieta przy grypie jelitowej to najlepsze co może spotkać nasz organizm:) nic nie jesz a jeść sie nie chce
Bahus - coś ten rosół blady ;)
ja dziś zamierzam wchłonąć piersi grilowane, do tego chyba młode ziemniaczki pojde kupić, i szwedzka sałatka z ogórków.
a na kolacje serek z czerwoną cebulą, i sałatka z roznych sałat, papryki, ogórka, pomidorka, kukurydzy z sosem czosnkowo-koperkowym na bazie jogurtu
Blado wygląda...to fakt. ale to złudzenie optyczne. (Bardzo cienka warstwa rosołu na talerzu)...
Nie tłumacz się, rosół wygląda super, a gosiek3 niech wstawi zdjęcie swojego rosołku , zobaczymy jaki ona gotuje i ocenimy:)
Nie tłumacz się, rosół wygląda super, a gosiek3 niech wstawi
zdjęcie swojego rosołku , zobaczymy jaki ona gotuje i ocenimy:)
a proszę bardzo :)
aczkolwiek korzystam z Waszych przepisów, ale wyjątek zrobię i UGOTUJĘ I wstawię fotkę o ile dorobię się aparatu ;)
Czekam z niecierpliwością:)Nie wątpię że ugotujesz pyszny, ale każdy inaczej gotuje, jeden daje dużo marchwi a inny nie i wtedy rosół jest bledszy.
Ja dodaję do rosołu swojską wegetę z przepisu Wkn i ona też daje kolor.:)Rosół mojej babci też był bledszy, bo ona nie dawała żadnych weget, ale smakowi to nie ujmowało.Mnie rosołek bahusa, bardzo zachęca.
U mnie zupa fasolowa oraz naleśniki albo gofry.
u mnie poswiateczna sałatka jarzynowana , dorsz oraz ryż
Ziemniaki ,schabowy ,marchewka ...:)
Też odmroziłam schab, ale mam lenia , wiec zjedliśmy pierogi i resztę barszczu z kiełbasą, a schabik zostanie na jutro:)
Na kolację będą zacierki na mleku, na życzenia pana męża:)
Dopisano 13-04-03 18:46:31:
No i d.... blada, zacierki ugotowałam, a 2 butelki mleka kupione dzisiaj z terminem do 14 kwietnia, zwarzyły się:(Flaczki:)
U nas zurek i barszczyk czerwony ziemniaczki oraz cebulka na drugie były ziemniaczki oraz sałatka z marchewki i udko
Dziś delikatnie... MEGAburgery z serem, wołowiną, mnóstwem warzyw, frytki, onion rings. A i żelki na deser. Jestem (nie)zdrowo nażarta i baaardzo szczęśliwa. :)
hahaha MEGA delikatnie.... i zasmażka........ prawda, że człowiek pysznie najedzony jest szczęśliwy!
No pewnie!!! :)
hahaha MEGA delikatnie.... i zasmażka........ prawda, że człowiek pysznie
Oj prawda, oj prawda, a jeszcze jak po jedzonku popije piwkiem...ojejku, jejkunajedzony jest szczęśliwy!
Mój dzisiejszy obiad
Kanapka z szynką i buraczkami
to ile Bahusku kg do tyłu? :D
Bahusku to tak specjalnie taki "cieniutki" plasterek szynki?............ no chyba a raczej na pewno bym TYM nie pojadła haha
A myślisz, że ja się najadłem?
Proziaki z serem bialym i cebulka zielona & herbata z cytryna
Udka gyros, kluski kładzione i buraczki (dla miłośników z chrzanem). Kompot z jabłek i winogron.
Filecik z kurczątka z ziołami opiekany ,ziemniaczki,buraczki z chrzanem,sałatka z ogórków kiszonych.
Dzisiaj syn zamówił sobie placki ziemniaczane... u nas zjadane najczęściej samiutkie chrupiące, ew. syn je z ketchupem
Wiem... tłuste... niezdrowe.... ale, trzeba sie jakoś uszczęśliwiać w oczekiwaniu na... wiosnę? lato?
Poświąteczne zrazy wołowe z sosem pieczeniowym (skończyły się ), poznańskie pyzy, modra kapusta.
Pysznie wygląda:)
Nalesniki ze szpinakiem.
Dosyć już knajpowego i proszonego-poświątecznego jedzonka, zatęskniłam za zwyczajnym, domowym; pierś drobiowa, natarta sokiem z cytryny i masłem ziołowo-czosnkowym, oprószona kaszą kukurydzianą, z pieczarką i z ziemniakami ze szczypiorkiem.
Pierogi z farszem mięsnym i farszem kapuściano-grzybowymoraz sałata lodowa
Ziemniaki,schabowy tym razem z kością ,marchewka,pieczarki majonezowe i buraczki z majonezem i czosnkiem ...
Makaron muszle z farszem kapuściano-grzybowym.
Kurcze chyba przez tą pogodę cierpię od kilku dni na brak weny obiadowej.... czytam i czytam nasz wątek i nic.... chyba skończę na kanapkach, tylko co na to syn?!
Renata mam to samo niestety :)
Wczoraj zrobiłam bigos i dziś znów będzie bigos :)
Weny brak...nie tylko do gotowania :(
a bigos też juz był... we wtorek haha
...syn powie: mama daj na kebaba:)
...syn powie: mama daj na kebaba:)
nie wykluczone... albo na pizze... i tak zleci piątkowy obiad hahaWłaśnie tak :) dziś piąteczek weekend zaczynamy obiadkiem z pizzą :) z podwójną porcją sera:)
może smażony ryż z warzywami,
jak pikantny to i rozgrzeje i energii doda :)
Dziś romantiko kolacja z mężem :D oboje od pewnego czasu ograniczamy szkoliwe pożywienie :P 2x w miesiącu jadamy coś "zakazanego" .. i dziś kebab
Pierogi z mięsem...pycha
Morszczuk panierowany, smażony + frytki
Miał być poświąteczny reset, ale jak zwykle nie wyszło... ;)
Dzisiaj naleśniki z dżemorem, plastrami grejfruta i bitą śmietaną.
Zupa kalafiorowa ,kluski śląskie smażone,surówka z marchewki i jabłka z chrzanem ,sałata lodowa z sosem czosnkowym ....
Wczoraj jarzynowa i kasza z duszonym mięsem + ogórek kiszony dla tych co mogą.
Dziś reszta jarzynowej, kluski z serem i rzeżuchą ( dla chętnych) + jajko sadzone.
Jurto kurczak w warzywach i jakiś sypki dodatek.
U nas dzisiaj do wyboru:)
Zupa pomidorowa z makaronem, kurczak w cieście francuskim, szczypiorkiem i serem, schabowe i marchewka z groszkiem.
Pyrków nie było, ale był chleb, grypa mnie z lekka dopadła, wiec aby szybciej:)
Parówka z dodatkami
łooo ależ mi narobiłeś ochotę na brukselkę.. mniam... z kefirkiem i jajkiem sadzonym <love>
Dzisiaj- zupa jarzynowa, placuszki z kurczaka i surówka z marchwi z jabłkiem.
Jutro- ciąg dalszy jarzynowej, plastry szynki duszone w sosie własnym, kluski śląskie, pieczarki na gęsto i mizeria. Nad ciastem własnie dumam..Poświąteczna rolada z piersi z indyka ze szpinakiem i serem pleśniowym pokrojona na plastry, które zostały zanurzone w gęstym cieście naleśnikowym i usmażone, beszamel chrzanowy barwiony czerwonym wytrawnym winem, sałatka z ogórków konserwowych, cebuli i kaparów.
Czwartek i piatek: zupa pomidorowa z makaronem, na drugie kopytka z masłem i cukrem
Dzisiaj: barszcz czerwony z ziemniakami, na drugie nalesniki z nutella, do picia sok z jablek
Jutro maz bedzie gotowac bo ja mam zajecia caly dzien w szkole: rosol z makaronem, na drugie karczek w sosie wlasnym, ziemniaki i buraczki.
Krupnik na ratkach.... na prośbę syna potem skrzydełka jak z KFC ze... smakiem haha
Zupa jarzynowa z makaronem.
Wczoraj: kwaśnica z wielkim żeberkiem i ziemniakami.
Dziś: potrawka z kurczaka z warzywami, a do tego ryż z pieczarkami.
Dzisiaj obiad robiła córka, bo ja trochę poleguje;(
Kluski z nadzieniem drobiowym, pokraszone skwarkami z przesmażoną cebulą, surówka jakbłkowo- marchewkowa. Do picia herbata z cytryną i kompot śliwkowy.
http://wielkiezarcie.com/recipe58807.html
Zdrowia życzę.Fajny pomysł na obiad Łatwiutko,szybciutko i smaczniutko Chyba jutro zrobię,bo mi mięsko drobiowe zostało z obiadu
Dzięki, już trochę mniej gardło boli i gorączka spadła:)
O to dobrze Ale poleżakuj jednak,bo to nie żarty.
Pyszne te kluseczki,właśnie zrobiłam.Będzie obiad na jutro:))
A dzisiaj: pomidorowa z makaronem, kotleciki z fileta kurczaka,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Kotlety mielone, poznańskie pyzy, marchewka z groszkiem.
Pomidorowa z ryżem i makaron z zielonym pesto na szybko.
makaron z mięskiem i czerwone wino ...
Obiad z parowaru: piesi z kurczaka, ziemniaki i bukiet warzyw
Rosół z makaronem, wczorajsze przysmażane kluski z mięsem, papryka konserwowa.Do picia kompot śliwkowy i herbata z cytryną.
Zapodaj proszę przepis na stroik w tle :) to wydrążone jabłko z rzeżuchą? czy mnie oczy mylą?
Tak, to małe twarde jabłka wydrążone, wysłane wacikami kosmetycznymi i posiana rzeżucha, polewamy ją wodą i jeszcze się trzyma od świąt:) I kilka gałązek bukszpanu .
Super to wygląda :)
Super pomysł
Wczoraj ziemniaki ,sałata lodowa z sosem czosnkowym ,mielone z pieczarkami ...
Dziś ...kurczak z warzywami wg Glumandy ...
Rosół z makaronem, filet z kurczaka, warzywa duszone, ziemniaki z koprem.
Zapiekanka (ziemniaki, cebula, biała kapusta, kiełbasa surowa, oregano)
Kiełbasa polska czy włoska?
włoska
Wczoraj były resztki krupniku, potem gyros jak z knajpy z frytkami i surówką z kapusty kisznej na pikantnie.
Dziś powtórka gyrosa
Pulpety w sosie porowym,ziemniaki tłuczone,buraczki i sałata lodowa ze śmietaną,do picia sok z winogron domowy.
Skusiłaś tym sosem porowym ........właśnie zrobiłam już na jutro :)
fajnie....ja też jeszcze mam na dzisiaj, bo zrobiłam cały gar..
A na jutro szukam weny...
Rosół z makaronem i koperkiem. Kotlety drobiowe panierowane, kotlety mielone, tłuczone ziemniaki z koperkiem, smażone pieczarki, mieszanka sałat z winegretem, surówka.
Żurek z jajkiem i ziemniakami. Sałatka z pęczakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem.
Mlode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone, kafafior z maselkiem a do popicia kefir;)
Pomidorowa z makaronem i gołąbki z ryżu i mięsa.
U mnie tylko pomidorowa z makaronem :)
U mnie pomidorowa z ryzem, na kaczej dupce i kluski śląskie bo nie lubie pomidorowej
Lubię, nie lubię... butelka po przecierze do hodowli zakwasu była mi potrzebna :D
Skąd ja znam taki sposób?
Wczorajszy rosół z makaronem, pulpeciki w sosie koperkowym, kasza gryczana, ogórek kiszony i papryka konserwowa. Do picia herbata z cytryną.
Jako żem chora jak norka (zapalenie oskrzeli) na jutro- pieczarkowa bardzo pieczarkowa (zupa musi być, nic mi nie przejdzie przez bolące gardło), na drugie - tortellini zapiekane w serowym sosie (z blogu ,,kuchnia Aleex"- wygląda smacznie i mało roboty, a ja ni hu,hu nie mam siły).O deserze mogą pomarzyć... Zresztą Młody też chory
Dużo zdrówka życzę, a u nas dziś kurczak w sosie pieczarkowym, kopytka, sałata lodowa z rzodkiewką i śmietaną
Rano wstałam i flaki ugotowałam, oczywiście nie byłabym sobą, jakbym trochę nie zjadła:) Reszta na obiad, jak ktoś zechce to na drugie są jeszcze pulpety dietetyczne, wczorajsza kasza i ogórek kiszony. Do picia standard, plus woda z sokiem malinowym.
Zdrowsza super...
Gotuję bo muszę, ale jeszcze nie zupełnie jestem zdrowa:( Dzieci są u babci, może jeszcze 2-3 dni, boję się żeby czegoś ode mnie nie złapały.Dobrze że mieszkamy blisko, więc mama nie musi gotować, zabierze dla nich i dla siebie obiad :)
Dobrze,że masz kogoś w takich sytuacjach Jak pogotowie:)
barszcz ukrainski
hihihi u mnie to samo :D zalega jeszcze brokuł i troche fasolki w lodówce, będzie z parowaru a do popicia zsiadłe mleko home made xD
Ponieważ zauważyłam "modę" na pulpeciki, więc dzis zakupię mięsko i zrobię też na 2 dni w sosiku koperkowym haha
Żur wielkanocny cd
Gołąbki,ziemniaki,dla mnie i chętnych kluski śląskie z mięskiem i bez (pomysł zaczerpnięty od niebieska-różyczka & Mama-Różyczki) ryż z ziołami.
Reszta kotletów drobiowych tym razem z frytkami i gęsty sos z sera pleśniowego do maczania frytek.
Niedziela: rosół z makaronem, ziemniaki pieczone, kurczak z pieca i surówka z pekinki, kompot z gruszek
Poniedziałek: ziemniaki z koperkiem, kotlety z jajek i surówka z kiszonej kapusty z jabłek
Wtorek: gołąbki inaczej z sosem pomidorowym , kompot śliwkowy
Naleśniki z nadzieniem z sera feta, twarogu i szpinaku, doprawione czosnkiem i gałką. Młodzi na to dają jeszcze keczup :)
Ryż, pierś z kurczaka duszona z cebulą, marchewką i papryka w sosie curry.
Zupa szpinakowa + ziemniaki,sałata,pulpety w sosie porowym ...:) ...
Pstrąg z patelni i warzywa na parze.
Zurek z ziemniakami, na drugie pyszna lazania od Hewroit :)))
Bardzo się cieszę ,że się udała ....
Saltka z jarmuzu z avocado,pomidorami i komosa ryzowa oraz sosem z suszonych pomidorow dla dzieciakow kotlety, zmieniaki oraz kapusta zasmazana.
Wczoraj byly chrupiace tacos z wolowina
Powtórka z wczoraj.
I u mnie też:)
Wczorajszy barszczuś ukraiński ( nagotowałam z 5 l ;P bo bardzo lubimy ) i jakieś parówki ( wieprzowe ) w cieście francuskim z surówką z pekińskiej :)
Pulpety z szynki w sosie koperkowym, kasza gryczana, ogórki konserwowe.
Zauroczyly mnie te pulpety i dzis tez zrobilam tylko z tluczonymi ziemniakami + surowka z kiszonej kapusty, oprocz tego zupa pieczarkowa z makaronem.
Udziec indyczy z pomarańczami ( o ile się upiecze ), puree ziemniaczane, sałata z sosem winegret
Owoce dołożyłbym w połowie pieczenia
Następnym razem tak zrobię, dziękuję :) Wygląda po upieczeniu obiecująco, smak... zobaczymy za godzinę, dzieciarnia jeszcze w szkole :)
Tarta z brokułami wg tego przepisu
http://wielkiezarcie.com/recipe60804.html
mniam! chyba znów zacznę tworzyć tarty bo ten temat jakos umarł w domu...
Wczorajsze flaczki i wiosenny makaron, do picia kompot z jabłek i woda z sokiem malinowym.
http://wielkiezarcie.com/recipe99912.html
Zupa wczorajsza,pulpety wczorajsze...:) ,kotlety jajeczno-ziemniaczane + brokuły na parze ...
Jak zrobić kotlety jajeczno-ziemniaczane?
Ugotowane ziemniaki ( u mnie z dnia wczorajszego) i ubite ,jajka na twardo drobno pokrojone ,jedno jajko surowe,bułka tarta + przyprawy (sół ,pieprz lub jak kto woli czasmi daję tymianek) i zielenina ...proste i szybkie ...robię jak zalegają mi ziemnaki z obiadu ...:)....opanierować w bułce i na tłuszcz:)
Wczoraj pulpety w sosie pomidorowo-warzywnym z ziemniakami, dziś zupa meksykańska a jutro już wiem:) będą kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym, sto lat ich nie miałam, a uwielbiamy :) do tego surówka z kiszonej kapuchy z marchewką, mniam.
... A u mnie dziś gulasz z grzybami .. :)
as, ja jeszcze polecę kotlety ziemniaczane...ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę+zeszklona cebulka + natka (w "bogatszej" wersji można dodać przesmazone pieczarki, lub resztki wedlin pokrojone w kostkę, lub boczek) doprawione solą i pieprzem, formuję z tej masy kotleciki, panieruję w jajku i bułce i smażę, podaję z surówką i sosem (sos: ketchup+czosnek przeciśnięty przez praskę+zioła prowansalskie) pomysł na obiad powstał dawno temu, w sytuacji "do wypłaty jeszcze trzy dni" ale wszystkim tak zasmakował ze często do niego wracam
Dokładnie ...:) ...ja też czasami robię z dodatkami ...można kombinować na wiele sposbów ....nie daję tylko przysmażonej cebulki ....bo nie wszyscy u mnie lubią ....
Dziękuję Wam kobiety. Dorota, a Ty nie dajesz do farszu surowego jajka? Nie rozpadną się?
nie, nie daję, dużo zalezy od odmiany ziemniaka, im mniej w nim wody tym lepszy...napewno nie nadają się do tego młode ziemniaki, raz zrobiłam i musiałam wszystko wyrzucic
A! zapomniałam dopisac ze przesmazoną cebulkę dodaję razem z tłuszczykiem na którym sie smazyła
Wczoraj pulpety mięsno ziemniaczane w zupie krem, dzisiaj cd warzywek, misz masz warzywny:)
Wczorajszy zurek z ziemniakami, na drugie nalesniki zapiekane z kielbaskami i serem zoltym.
Zupa seroro-brokulowa oraz zapikanki z pieczarkami i porem
Zupa ogórkowa z ziemniakami, na drugie- zapiekane naleśniki z parówką i serem + sos pomidorowy (taki jak do pizzy).
u mnie fląderka, ziemnaki i sałata zielona rrzodkiewką, pietruszką i oliwą
Muszę się pochwalić wtorkową ucztą u naszej koleżanki z WZ (a mojej przyjaciółki w realu) 11Izabeli. Była zupa-krem szparagowa, najsmaczniejsza jaką jadłam, wyśmienity dorsz zapiekany ze szpinakiem, aromatyzowany ryż i coś obłędnego, deser, jabłko zapiekane z jakimś alkoholem i ogromnymi rodzynkami w środku, podane na przepysznym obłoku z kremu waniliowego!!!!! Byłam w niebie....Izabela, dziękuję za wspaniały bankiet!!!! Proszę, wstaw przepisy tych potraw!!!!!!
Wczoraj wtorkowe wspomnienia, dzisiaj tortellini i szpinak z suszonymi pomidorami w sosie serowym.
Pozostałe pulpety w sosie koperkowym ale dziś z ryżem i korniszonkiem
Dzisiaj zupa ogórkowa, na drugie będą ruskie pierogi odsmażane, zapas z zamrażarki.Do picia herbata z cytryną i napój pomarańczowy.
Zupa wyszła pyszna, wczoraj otworzyłam pierwszą 5 litrową bańkę z kwaszonymi ogórkami, wyszły twarde i chrupiące, pycha:)
.
Zupa ziemnaczana z boczkiem wg siekieratki. Bardzo ciekawy smak! Bo z dodatkiem jabłek!
Apetyczna Twoja zupa, zapisałam ją na listę, wypróbuję,ciekawa jestem smaku
W garnku rzymskim: pieczeniowe żeberka w otoczeniu różnych warzyw (tym razem marchew, ziemniaki, seler, pietruszka) posypanych przyprawami. Aromat zabija (w oczekiwaniu na konsumpcję..)
Na dziś gar czerwonego barszczyk ugotowałam na kościach z karczku, do tego fasola jaś.... mniam
Piersi z kurczaka zapiekane pod szpinakiem z pomidorami i serem.
Bardzo kusząco wygląda, mniam... Powiedz, czy wcześniej obsmażasz mięsko i czy blanszujesz liście szpinaku??
Bardzo kusząco wygląda, mniam... Powiedz, czy wcześniej obsmażasz mięsko
Robiłam i tak, i tak. Tutaj miałam sparzone (w rosole) piersi (jakieś 5-7 minut) i świeży szpinak, bo taki lubię najbardziej - często jem go na surowo, na kanapkach czy w sałatkach, choć wiadomo, że do niektórych potraw najlepiej go lekko przesmażyć z czosnkiem. Wracając do pytania - czasem blanszuję szpinak, gdy daję surowe piersi, żeby się nie spiekł. I ważne, zapiekam pod przykryciem, a na kilka minut przed końcem pieczenia odkrywam i posypuję serem.i czy blanszujesz liście szpinaku??
Zupa fasolowa na kaczym smalcu z pieczywem, na drugie bedzie smażony mintaj w bułce z surówką z kiszonej kapusty i sosem czosnkowym.
Do picia herbata z cytryną i sok pomarańczowy.
Wczoraj i dziś gulasz , ogórek i do wyboru kasza lub ryż ....
Dziś szpecle z warzywami i ryba wg. Glumandy.
Apetyczne bardzo
Zupa fasolowa, dodatkowo dla dzieci bułki na parze z sosem serkowo-truskawkowym,do pica sok z brzoskwiń.
Na weekend powtórzę niedawne pulpety w sosie porowym, ziemniaki,marchewka z jabłkiem.
U nas kasza gryczana / ziemniaki z sosem pieczarkowym plus ogórek korniszony.
placki ziemnaczane + sałata zielona;)
Aż strach się przyznać w tym wątku, że nie jadłam w ostatnich dniach pulpetów....
Dzisiaj był morszczuk zapiekany pod razową kołderką :)
Krupnik z ziemniakami, na drugie bigos (zapas z zamrazalki) z chlebem, do picia sok z jablek
Dopisano 13-04-13 21:21:35:
Bigosu straczyło jeszcze na kolacje
.
Syn postanowil pierwszy raz w zyciu skosztowac hamburgera, wiec mamusia mu zrobila na drugie danie
Rosół wołowo- kaczkowy z makaronem, na drugie- pieczeń rzymska, kasza z sosem pieczarkowym i ogórek kiszony. Kompot truskawkowo- jabłkowy.
Jutro ciąg dalszy rosołu, na drugie placki ziemniaczane z gulaszem.Prażonki z kefirem....... kurcze już niedługo będziemy robić te najlepsze... ogniskowe. Ale póki co na piecu ale też pycha
działeczką i stosownym kociołkiem nie dysponuję ale pokuszę sie o przygotowanie w piekarniku...oczywiście wykorzystam Twój przepis
U mnie to samo:)
U mnie też :)
No to sezon prażonkowy uważam za otwarty hahaha
Roladki schabowe z szynką surową i żóltym serem, puree ziemniaczane, sałata z czerwoną pomarańczą.
Spaghetti z sosem szpiankowo-serowym.
Wczorajsza zupa fasolowa, naleśniki z serem, śmietaną i cynamonem, wcześniej przysmażone na maśle, dla dzieci dodatkowo z brzoskwiniami z puszki.
Biała kiełbasa po wiejsku ...:)
Ooo KURDEEE... Zjadłem wszystkie.
My też .....
Krupnik mięsny i żeberka w sosiku. Jutro to samo, trzeba lecieć w Karkonosze wiosny szukać
Uważaj bo nagłe burze zapowiadają z piorunami, podobno niebezpieczne:(
M-R, dzięki za ostrzeżenie, burz co prawda nie było ale i wiosny nie spotkałam. Pioruny strzelały....jak widziałam sterty śmieci, zostawione przez tych, którzy zowią sie "turystami" brrrrrrrrr. Sokoliki zdobyte!!!!!
O, widzę, że na obiad mamy dzisiaj nasycić się pięknymi widokami.
Taaaaaa, strawa dla wielu zmysłów....
Faktycznie wiosny nie widać , ale widoki i tak piękne:)
Ja dziś zaszalałam i przy sobocie zrobiłam nowe danie zupę serową. Nawet mój may niejadek powiedział, że pyszna,
ziemniaki z rękawa, pierś z kurczaka podsmażoną na kostce rosołwej z oliwą, surówka z kiszonej kapusty
Gulasz z karkówki z jarzynami , farafalle i brokuł w beszamelu z nutą pomarańczy ))
Kotlety drobiowe zapiekane z ananasem i żółtym serem, puree ziemniaczane, ogórki kiszone.
Placek po węgiersku
Rosół z mięsem kurczaka.
Rosół z makaronem, kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem i surówka wiosenna.
Rosół z makaronem, na drugie poledwiczki w sosie wlasnym, ziemniaki i mizeria z duza iloscia koperku i szczypiorku.
Kompot z kury
Królik, ziemniaki i surówka z pekinki.
Środa: rosół z kluseczkami , reszta gołąbków inaczej
Czwartek: ziemniaki, smażona biała kiełbasa z cebulą, sałatki ,,słoikowe" zapasy z piwnicy
Piątek: krupnik
Sobota: reszta krupniku, ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i mizeria
Niedziela: rosół z makaronem, kotlety z piersi indyka faszerowane serem i pieczarkami, mizeria, kompot z gruszek
Poniedziałek: zupa pomidorowa z makaronem, kasza z warzywami + ryba na parze dla męża niedzielny obiad + sałatka z kapusty
Jak w restauracji,menu na cały tydzień Nie umiem tak...U mnie dzisiaj Bolońska karkówka,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Jak w restauracji,menu na cały tydzień Nie umiem tak...U mnie dzisiaj
Bolońska karkówka,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Kochana już kwestia była poruszana kiedyś.......... koleżanka umieszcza "sprawozdanie" z menu dokonanego a nie planowanego:)
Mnie się taka wersja podoba
No tak głęboko to nie drąże WŻ.Mnie się także podoba taka wersja
Ja zawsze planuje obiady na caly tydzien, czasami ulega moje mezu zmianie.
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie frytki, jajko sadzone i mizeria, do picia sok z pomaranczy.
Ja nie planuje, bo jak zaplanuje, to zawsze się coś zmieni:)
Ja wole zaplanowac zeby nie biegac codziennie do sklepu, zreszta jak pracuje i mam inne obowiazki to nie mam na to czasu
Oj tam,ja tez pracuję i dlatego nie mogę tak daleko wybiegać w przyszłość...życie to życie Ale pomysł super.Może ja jestem taka nieudolna
Kotlety drobiowe zapiekane z ananasem i żółtym serem, kotlety mielone, pulpety faszerowane serem feta, gotowane ziemniaki, surówka, ogórki kiszone, duszone na maśle marchewka z cukinią, sos koperkowy.
Oj jak pięknie....... i jak widać córunia zadowolona
A to akurat syn Jędruś
tyż piknie
Hehe ja taż myślałam,że córcia
Mój syn też Jędruś
Kotlety drobiowe zapiekane z ananasem i żółtym serem, kotlety
Od razu widać że pyszny obiadek, synuś taki radosnymielone, pulpety faszerowane serem feta, gotowane ziemniaki, surówka,
ogórki kiszone, duszone na maśle marchewka z cukinią, sos
koperkowy.
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem, polędwica zapiekana z serem, ryż i surówka wiosenna.Do picia herbata z cytryną i woda z sokiem malinowym.
Reszta pulpetów w sosie porowym, z reszty kaszy gryczanej - kotlety, pomidory z cebulką,sok domowy z winogron.
Łopatka duszona w plastrach w sosie własnym, kluski na parze i mizeria.
A ja mam ochotę na makaron, już mi się przejadł zamawiany w osiedlowym barze więc może znacie jakieś fajne przepisy - takie na szybko?
z keczupem widziałam ktoś jadł
baaaardzo szybko :p
A tak poważnie to jest tu bardzo dużo fajnych pomysłów
wpisz w wyszukiwarkę makaron i drugi ulubiony składnik
Zaprszamy na propozycje obiadowe do nowego wątku http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=567424&post=567424