Forum

Gawędy o jedzeniu

Dzień marchewki

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-04-05 17:22:56

    Dzisiaj jest Dzień Marchewki, uwielbiam marchewkę pod każdą postacią.

    Marchewce i wszystkim zjadaczom marchewki wszystkiego najlepszego

  • Autor: mahika Data: 2013-04-05 17:36:44

    Dziękuję wzajemnie :p

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-04-05 17:52:59

    Też ja kocham i dzisiaj zrobiłam z groszkiem:)

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-04-05 17:56:00

    Mniam!!!

  • Autor: mahika Data: 2013-04-05 18:01:33

    A w czym pływa ta marchewka i groszek?
    Nie znam takiej.
    U nas taka bardziej "sypka" wersja króluje tej potrawy.

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-04-05 18:03:37

    Ja gotuję z zalewą, a potem zagęszczam mąką ze śmietaną lub samą mąką.

  • Autor: mahika Data: 2013-04-05 18:05:54

    Aaaa, to chyba jednak pozostanę przy swojej wersji
    jako dodatek do obiadu a nie cała sycąca potrawa :)

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-04-05 18:50:27

    No właśnie jako dodatek.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-04-05 18:17:41

    Można i na sypko, ale ja robię z przepisu prababci, dodaję troche masła i zaprawiam ja mąką , wymieszaną z wodą, tak około 1 łyżki mąki:) Można zaprawić  mąką ze śmietaną, niektórzy tak robią. Nie lubię ganiać marchewki i groszku na talerzu:)

  • Autor: mahika Data: 2013-04-05 18:25:56

    Ano, jak kto lubi.
    Moja babcia i mama robiły na maśle z mąką, ale bez wody, to ja też.

    Może kiedyś sobie zrobię takie warzywka w sosie :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-04-05 18:45:15

    a jaka to "sypka" wersja z koleji ja takiej nie znam. :( Ja zawsze marchewkę z groszkiem zagęszczam zasmażką z masła i mąki :)

  • Autor: mahika Data: 2013-04-05 18:51:58

    Na maśle owszem i delikatnie oprószona mąką,
    najlepiej smakuje mi z koperkiem.
    No takie u nas zwyczaje.

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-04-05 18:04:59

    Pychota, ja robię samą marchewkę i przyprawiam na ostro

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-04-05 18:19:15

    Też lubię:)

  • Autor: mahika Data: 2013-04-05 18:31:43

    Kiedyś wstawiałam już to zdjęcie,
    jaka marcheweczka mi się trafiła :)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-04-05 18:38:26

    Ale dorodna:)

  • Autor: mahika Data: 2013-04-05 18:47:48

    Chyba pastewna,
    była pusta w środku i wiurowata :)

    Ale wrażenie robiła!

  • Autor: agacia3323 Data: 2013-04-05 22:05:44

    ale zapewne niesmaczna,nie lubię takich wybujałych okazów warzyw..........

  • Autor: mahika Data: 2013-04-05 22:10:05

    Kompletnie pozbawiona smaku.
    Kupiłam jako ciekawostkę,
    spodziewałam się że nie nadaje sie do jedzenia,
    nawet po ugotowaniu.
    Pies zjadł ;)

  • Autor: jolka60 Data: 2013-04-06 08:30:05

    Grzeczny piesek,grzeczny.Może jarosz?Moje gotowane (kasza z ryzem,warzywami,porcje rosołowe lub puszki "psie") potrafią tak wylizać marchewlkę czy pietruszkę,ze wygląda jak glazurowana.Nic,tylko jeszcze raz wrzucic do gara.Teraz gniotę lub siekam na drobno,a jesli nie,to kury zjadaja.

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-04-06 09:30:04

    Mi średnio podeszła fioletowa marchew- jednak trochę inny smak od klasycznej, i nie sprawdziła się marchewka o kształcie kulek

  • Autor: mahika Data: 2013-04-06 10:19:41

    Oo, a ja co roku sieję obie marchewki i bardzo sobie chwalę.
    A za kulkami to aż tęsknię.
    Z tym że ja sieję w skrzynkach, a Ty?

    moze to ma znaczenie :)

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-04-06 11:15:00

    Na działce, w zeszłym roku kulki jakieś pitkowate urosły, fioletowa była ładna. 

  • Autor: bahus Data: 2013-04-05 19:12:45

    Też bardzo lubię marchew w każdej postaci

    Zasmażana (z tegorocznego stołu wielkanocnego)

  • Autor: as Data: 2013-04-05 19:13:59

    My najbardzie lubimy surowa. Tylko wczoraj jadłam z dziećmi

  • Autor: anusia_m Data: 2013-04-05 19:42:29

    Ja też najbardziej lubię surową. Z czosnkiem, jabłkiem, w surówkach wszelakich :)

    Kiedyś zrobiłam z groszkiem na ciepło, ale nikomu nie smakowała. 

  • Autor: as Data: 2013-04-05 22:26:51

    ja nie jako sałatka tylko do ręki i chrupać

  • Autor: ekkore Data: 2013-04-05 19:21:31

    A to dlatego mnie naszło dzisiaj na marchew - zjadłam aż 4. Młode z zimowego chowu - zdecydowanie lepsze niż te normalne do jedzenia - bardziej słodkie i soczyste.

    Moja mama robiła marchewkę z groszkiem - chyba w zasmażce. Była moja ulubiona. Ale jako ,że mój Małżowaty nie cierpi tego - nigdy nie robiłam sama. Nauczyłam się jeść gotowaną  bez sosu - z brokułami i kalafiorem. I już nie wybieram z zupy - choć kiedyś, jako małolata wszystkie wyłowiłam.

    Bardzo lubię surówkę z marchewki i pora.

    Z jabłkiem nie lubię - bo to za słodkie.

    Ale robię marchew z selerem, z kiwi, ananasem, rodzynkami, żurawiną, orzechami w jogurcie naturalnym - taka sałatka do południowej kawy.

  • Autor: jannaj Data: 2013-04-05 20:21:35

    A moja 4 letnia Marchewka (dosłownie - włosy długie kasztan) wraz z innymi dziećmi w przedszkolu ubrana była na pomarńczowo.

    Super wyglądały dzieciaczki -  wszechobecny róż na ubraniach dziewczynek ulotnił się dziś zupełnie. Powiem Wam, że wcale nie było tak łatwo znaleźć w szafie strój pomarańczowy.

  • Autor: piszczalka Data: 2013-04-05 21:26:50

    Moj syn bardzo lubi chrupac marchewke, zawsze jak mu ja obieram to sie zastanawiam czy ona rzeczywiscie jest zdrowa, bo niestety kupiona w sklepie :((

  • Autor: mahika Data: 2013-04-05 21:29:50

    Lepsza niż chipsy, też kupione w sklepie,
    także tylko się cieszyć że dziecię lubi chrupać marchewkę :)

  • Autor: piszczalka Data: 2013-04-05 22:15:20

    :)))

  • Autor: lizbona Data: 2013-04-05 22:03:19

    ,,,nieźle!,,,przed chwilą wypiłam sok z 6 wyciśniętych marchewek!,,,pyyychotka!!,,,niech żyją marchewki!!

  • Autor: majolika Data: 2013-04-05 22:54:17

    Ja marchew toleruję w zupie, sosie dla smaku.Ma prowitaminę A-dlatego powinno sie ją jesc...surową!Gotowana tuczy=ma ma bardzo wysoki indeks GK i traci swoje właściwości w ogromnym procencie.W surówkach, w kawałkach, starta na surowo z odrobinka tłuszczu jest kopalnią wyzwolonej przez tłuszcz prowitaminy A, karotenu i innych mikroelememntów.Gotowana, jest tuczacą mniej wartościową papką

  • Autor: mahika Data: 2013-04-05 23:04:05

    ee, nie tuczy jeśli nie jest np. zasmażana,
    tylko zwiększa apetyt.

  • Autor: majolika Data: 2013-04-05 23:29:25

    Zasmażana do duszona=gotowana

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-04-06 07:58:20

    Gotowaną jeść  przed imprezą, uciekają gazy i brzuch  jest mniejszy.

    Po surowej marchewce ma się bardzo dobry wzrok. Widział ktoś królika w okularach?

  • Autor: asieksza Data: 2013-04-06 16:31:47

    Ciasto marchewkowe na osłodę

     

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-04-06 16:34:18

    Z kremem z serka.

  • Autor: Monika09 Data: 2013-04-06 18:57:08

    Pyszności.

Przejdź do pełnej wersji serwisu