Forum

Kuchenne porady

oscypki

  • Autor: lespan58 Data: 2013-04-09 07:03:44

    Jak zrobic domowe oscypki????

  • Autor: a. Data: 2013-04-09 19:23:25

    Heh, i co by tu zrobić, wkleić Ci link do 65-cio stronnicowego wątku na forum wędliniarzy, czy Ci napisać jak ja to robię w telegraficznym skrócie?

    Potrzebne będą:

    1. Mleko prosto od krowy (nie zadne sklepowe);

    2. Podpuszczka najlepiej cielęca, ale może być też mikrobiologiczna;

    3. Termometr;

    4. Durszlak;

    5. Sól kamienna;

    6. Opcjonalnie siatka wędliniarska.

    Mleko podgrzać do temperatury 37 st C. Dodać podpuszczkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Ilość podpuszcki powinna być taka, aby uzyskać zwarty skrzep po godzinie. Na początek możesz zastosować ilość podpuszczki zgodnie z zaleceniami jej producenta. Dokładnie rozmieszać z mlekiem przez ok 1 minutę i pozostawić do ścięcia. Po uzyskaniu zwartego skrzepu (po przecięciu nożem musi napływac klarowna serwatka) pociąć skrzep na kwadraty w wymiarach ok 1 cm. Pozostawić na trochę do dokładniejszego ściagnięcia a następnie wyjąć na durszlaki. Po odcieknięciu serwatki mamy bundz. Aby z bundzu zuyskać oscypek należy podzielić bundz na docelowe porcje. Przygotować sobie garnek z wodą gorącą 55 stopni C i naczynie z woda zimną. Do gorącej wkładamy bundz i podgrzewamy tak aby woda utrzymywała 55 stopni. Po kilku minutach bundz się uplastyczni. Należy go wyciskać ręcznie aby pozbyć się resztek serwatki, dobrze jest w środek włożyć jakiś drewniany patyczek grubości ołówka aby woda serwatka kogła dobrze odciekać. Ten zabieg powtarzać ze 3 razy w między czasie wkładając wyciskany ser do ciepłej wody. po skończeniu wygniatania wrzucić uformowany oscypek do zimnej wody. Przygotować solankę ja robię 8-10% i zostawić w niej ser na 24h. Ja go wkładam do siatki wędliniarskiej przed włożeniem do solanki. Po wyjęciu z solanki powiesić do dokładnego obeschnięcia i wędzić w zimnym dymie.

    Pozostałej serwatki nie wylewać!!!! Podgrzać ja do temperatury 90-95 stopni C wyłączyć gaz i dodać kwasek cytrynowy (ja na wyjściowe 20l mleka daję 9-10g) rozpuszczony w niewielkiej ilości wody, dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie przecedzić wytrącony ser przez bardzo drobne sito a najlepiej przez tetrę lub chustę serowarską - w ten sposób uzyskuje się ser ricotta.

    Więcej i dokładniej znajdziesz tu:

    http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1196

    Serdecznie Cię zapraszam w imieniu swoim i dużo bardziej doświadczonych serowarów, wiadomości oserach w tym i innych wątkach znajdziesz bardzo dużo.

    pozdrawiam serdecznie

    a.

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-04-09 20:13:38

    a czy prawdziwe oscypki nie są z mleka od owcy?

  • Autor: ewka63 Data: 2013-04-09 21:05:38

    Oczywiście, że od owcy. To co napisała a. to przepis na wędzony ser krowi

  • Autor: a. Data: 2013-04-10 16:59:03

    Tak nazwa oscypek została zastrzeżona dla sera z mleka owiec. Co nie zmienia faktu, że robi się je podaną wyżej metodą. Ja mam dostęp tylko do mleka krowiego, jeśli osoba która zadała tu pytanie o oscypek ma dostęp do mleka owczego, może sobie zrobić z owczego. Btw ciekawe ile osób jadło w górach prawdziwy oscypek. Tyle z mojej strony oftopa ;)

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-04-10 17:02:57

    Ja jadłam nawet robiłam w bacówce :)

  • Autor: a. Data: 2013-04-10 17:10:22

    To jesteś szczęściarą :) nie wiem jak jest teraz po zastrzeżeniu nazwy oscypek, ale kiedyś tych 100% owczych to nie było za wiele ;)

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-04-10 17:25:32

    nie do końca bo mieli aukrat takie tylko trochę uwędzone, a ja lubię mocniej, ale można powiedzieć. że miałam szczęście bo poczęstowali mnie żetycą, która pierwszy raz piłam i bardzo mi zasmakowała.

  • Autor: a. Data: 2013-04-10 17:28:15

    Taki krowi "oscypek" to też pyszny ser, zwłaszcza w zestawieniu ze sklepowymi wyrobami seropodobnymi :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-04-10 17:42:15

    W Zakopanym po zastrzeżeniu nazy pojawiły sie Scypki

Przejdź do pełnej wersji serwisu