Forum

Kuchenne porady

Dekoracja sernika

  • Autor: ulla* Data: 2013-04-10 09:27:00

    Po raz kolejny piekę-nie dla siebie-http://wielkiezarcie.com/recipe58611.html sernik idealny (Smakosi). Tym razem chcę go dodatkowo ustroić po wierzchu tak,aby każdy miał swój kawałek z dekoracją,myślałam np. o kawałku brzoskwini posmarowanej galaretką,ale przypomniałam sobie u gabi99 sernik z ciastkami -różyczkami z kruchego ciasta- fajnie to wyglądało, ale nie mogę go odnaleźć..

    Przepis na ciastka mam(chyba jeszcze mani), moje pytanie dotyczy, czy upiec osobno i potem je przykleić lukrem do upieczonego sernika, czy udałoby się surowe ciastka ułożyć na surowym cieście i upiec razem? Ten sernik jest trudny do udekorowania,nie ma gładkiej powierzchni, może wystarczyłoby posypać cukrem pudrem,ale czasami jest taka potrzeba,aby ciasto wyglądało jeszcze lepiej...

    Chyba,że ktos z Was ma jeszcze lepszy pomysł na udekorowanie tego sernika, z góry dziękuję za podpowiedzi.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-04-10 12:32:19

    pieke podobny sernik jak ten z przepisu Smakosi, jednak nie bardzow wiem jak by go mozna "udekorowac" bo z wierzchu kruszonka...moze można wierzchnią wartwę ciasta rozwałkowac i ułożyc na masie, ale wtedy raczej "klapnie" piana  z białek..w przypadku wierzchu z kruszonki chyba pozostaje jedynie oprószenie cukrem puderem przez jakiś fantazyjny szablon, wzór chyba jednak nie będzie zbyt wyraźny..możesz też kruche ciasto rozwałkowac i wykroić cokolwiek: gwiazdki, serduszka itp i ułożyć je luźno na masie. w przypadku klasycznego sernika z kruchym ciastem na wierzchu mozna sie pokusić o ułożenie kratki  z ciasta i dołożenie kwiatków równiez z kruchego ciasta, kwiatki czy inne ozdóbki upekłabym oddzielnie bo to raczej drobne elementy i pieką sie szybko, pomysł z mocowaniem na lukier jest jak najbardziej trafiony..

  • Autor: aloalo Data: 2013-04-10 12:55:04

    Ja bym nie dekorowała. Piekłam ten sernik, jest genialny i sam w sobie ładny. Myślę, że dodatkowe ozdoby są zbędne. A różyczka (która jest śliczna, wiem) z kruchego ciasta nałożona na starte kruche ciasto to niepotrzebny balast i zapychacz. 

    Ale jak już koniecnzie te różyczki musiałyby być to ja upiekłabym osobno, bo piana z białek mogłaby polec pod dodatkowym ciężarem. A potem grubsza "kropla" lukru i przymocować po różyczce :)

  • Autor: smakosia Data: 2013-04-10 14:16:08

    Ulla, cała rozpromieniona czytam, że rozsmakowałaś się w moim ulubionym serniku więc już biegnę ze swoimi "trzema grosikami" Jeśli chodzi o ozdoby z ciasta, to tez mam wątpliwości, bo to może być obciążenie, które wpłynie na tę delikatną konsystencję . Ale...przyszło mi do głowy, że może uda Ci się po wystygnięciu ciasta zrobić jakieś wzorki z rozpuszczonej czekolady...? Może np. cieniutka kratka z mlecznej a na niej kropki z białej. Co Ty na to?

  • Autor: megi65 Data: 2013-04-10 14:22:12

    W całej rozciagłości podtrzymuje sugestie autorki sernika .. Tak polewa czekoladowa jak najbardziej . Machnij jakieś  '' picasso ''  , warto jednak zrobić taką polewa co nie rozjeżdza się i nie zastyga na beton ..Wówczas w kazdym przypadku  porcja sernika wygląda nieestetycznie . Powodzenia !

  • Autor: ulla* Data: 2013-04-10 16:45:23

    Fajna będzie ta polewa i jakieś esy floresy, może faktycznie zrezygnuję z dodatkowych dekoracji, już wiem po Twojej i innych podpowiedziach,że to będzie za dużo,za ciężko dla ciasta...bo przecież ten sernik już w nazwie jest idealny a różyczki z kruchego ciasta jeszcze upiekę

    Dziękuję Wam wszystkich za podpowiedzi, mam już naszykowane składniki-podwójne,bo piekę sztuk 2 na weekend!!!! Serniki nie są dla mnie i mam nadzieję,że będzie im smakować.

    Pozdrawiam,Ula.

  • Autor: Ania35 Data: 2013-04-10 16:37:51

    Kochana! Ten sernik jest tak pyszny i genialny pod każdym względem, że nie trzeba go dodatkowo zdobić. Brzoskwinie i tarte ciasto robi swoje! Na to tylko cukier puder i zajadaććććććććććć! Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu