Mam w zamrażarce polędwicę i leśne grzyby (podgrzybki) zamrożone. Chce je wykorzystać. Podpowiedzcie co można z nich zronić na obiad, ale w jednym posiłku.
Pokroić w grubsze plastry, lekko rozbić dłonią, przyprawić i obsmażyć krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zrobić sos grzybowy i poddusić w nim mięso. Można usmażyć ją w całości, a sosem grzybowym polać danie na talerzu.
Tylko zamiast moczenia grzybów po prostu od razu do mięska na patelni dorzucasz zamrożone, czy też już nie grzybki. Myślę, że będzie dobre, możesz nieco podlać na koniec śmietanką albo zagęścić mąką
No więc po przeglądzie zamrażarki znalazłam jeszcze dziczyznę i plan jest taki - mielone z dziczyzny i wieprzowiny w sosie z grzybów leśnych. Ale tą polędwicę trzeba zrobić!!!! Masakra. Zostawię na coś w tygodniu
Mam w zamrażarce polędwicę i leśne grzyby (podgrzybki) zamrożone. Chce je wykorzystać. Podpowiedzcie co można z nich zronić na obiad, ale w jednym posiłku.
Polędwicę wołową czy wieprzową?
Polędwica wieprzowa
Pokroić w grubsze plastry, lekko rozbić dłonią, przyprawić i obsmażyć krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zrobić sos grzybowy i poddusić w nim mięso. Można usmażyć ją w całości, a sosem grzybowym polać danie na talerzu.
Na święta piekłam polędwicę w cieście francuskim nadziewana właśnie farszem z grzybów,orzechów włoskich i parmezanu plus natka pietruszki. Pycha!
A co myslisz o takim pseudo gulaszu z grzybami i polędwicą?
Ja bardzo często robię mięsko ze świni rozdrobnione na kawałki, z grzybami.
Właściwie robię je według tego samego przepisu co wołowinę http://wielkiezarcie.com/recipe96794.html
Tylko zamiast moczenia grzybów po prostu od razu do mięska na patelni dorzucasz zamrożone, czy też już nie grzybki. Myślę, że będzie dobre, możesz nieco podlać na koniec śmietanką albo zagęścić mąką
Polecam jest naprawdę pycha
A co do tego podać ziemniaczki gotowane, puree , a może inna koncepcja?
Najlepiej ziemniaczki :)
albo to co lubicie najbardziej
Ziemniaczki i surówka z kapustki kiszonej.
Albo takie mięsko bardzo fajnie wypada z makaronem spaghetti lub linguini
Pyry lub kasza gryczana.
skoro pyry to jesteś to od nos z wielkopolskiego
Tak jest :)
No więc po przeglądzie zamrażarki znalazłam jeszcze dziczyznę i plan jest taki - mielone z dziczyzny i wieprzowiny w sosie z grzybów leśnych. Ale tą polędwicę trzeba zrobić!!!! Masakra. Zostawię na coś w tygodniu