Forum

Kuchenne porady

Kruszonka

  • Autor: mamamirelki Data: 2013-04-12 10:26:43

    Kocham drożdżówki i kruszonkę z owocami. Ale prawie nigdy nie jestem zadowolona z kruszonki. Albo za twarda albo rozpływająca się lub w ogóle znika! Słyszałam o proporcjach 2:1:1 - mąka - masło - cukier. Radzą używać cukier puder, mieszać mąki (krupczatka, orkiszowa).

    Błagam, podajcie jakiś sprawdzony przepis.

  • Autor: Ania35 Data: 2013-04-12 11:07:23

    Pół kostki masła

    1szkl mąki

    1/2szkl cukru

    szczypta proszku do pieczenia

    Taką kruszonkę robię od lat. Cukier zwykły, mąka też! Zawsze wychodzi super! Nie jest za twarda, ani za miękka. Ja do ciasta drożdżowego robię półtorej porcji, bo kruszonka u mnie jest bardziej porządana niż drożdżówka, hi, hi!!! Pozdrawiam

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-04-12 11:14:18

    Też tak robię ale czasami daję cukier trzcinowy i wtedy pieknie pachnie.

  • Autor: livia Data: 2013-04-12 12:14:54

    A ja ostatnio dodałam trochę kokosu,

  • Autor: myszamycha Data: 2013-04-12 17:13:38

    Ja podgrzewam maslo az do rozpuszczenia,dodaje do tego maslo i cukier,mieszam az zrobi sie kruszonka

  • Autor: pa1982 Data: 2013-04-12 17:31:08

    Ja podgrzewam maslo az do rozpuszczenia,dodaje do tego maslo i cukier,mieszam
    az zrobi sie kruszonka


    przepraszam ale chyba chodzi Ci o mąkę i cukier?

    a jeśli chodzi o kokos w kruszonce to też go często dodaję zwlaszcza lubię taką kruszonke na placku drożdżowym

  • Autor: myszamycha Data: 2013-04-12 19:07:59

    tak pomylka..mialo byc make i cukier..

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-04-12 19:19:33

    Do cukru dodajesz rozpuszczone masło w ilości jak napisałaś. Mieszasz. Potem stopniowo dodajesz mąkę i rozcierasz rękami, aż będziesz miała satysfakcjonującą konsystencję - tu nie ma filozofii - musi wyjść! :)

  • Autor: mamamirelki Data: 2013-04-13 10:01:15

    Dziękuję za porady. Dalej będę walczyć z kruszonką stosując się do Waszych rad.

  • Autor: Tercia Data: 2013-04-13 12:02:48

    Ja zawsze robię kruszonkę z tego przepisu, jest rewelacyjna, jak to ciasto

    http://wielkiezarcie.com/recipe68690.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu