Kocham drożdżówki i kruszonkę z owocami. Ale prawie nigdy nie jestem zadowolona z kruszonki. Albo za twarda albo rozpływająca się lub w ogóle znika! Słyszałam o proporcjach 2:1:1 - mąka - masło - cukier. Radzą używać cukier puder, mieszać mąki (krupczatka, orkiszowa).
Taką kruszonkę robię od lat. Cukier zwykły, mąka też! Zawsze wychodzi super! Nie jest za twarda, ani za miękka. Ja do ciasta drożdżowego robię półtorej porcji, bo kruszonka u mnie jest bardziej porządana niż drożdżówka, hi, hi!!! Pozdrawiam
Do cukru dodajesz rozpuszczone masło w ilości jak napisałaś. Mieszasz. Potem stopniowo dodajesz mąkę i rozcierasz rękami, aż będziesz miała satysfakcjonującą konsystencję - tu nie ma filozofii - musi wyjść! :)
Kocham drożdżówki i kruszonkę z owocami. Ale prawie nigdy nie jestem zadowolona z kruszonki. Albo za twarda albo rozpływająca się lub w ogóle znika! Słyszałam o proporcjach 2:1:1 - mąka - masło - cukier. Radzą używać cukier puder, mieszać mąki (krupczatka, orkiszowa).
Błagam, podajcie jakiś sprawdzony przepis.
Pół kostki masła
1szkl mąki
1/2szkl cukru
szczypta proszku do pieczenia
Taką kruszonkę robię od lat. Cukier zwykły, mąka też! Zawsze wychodzi super! Nie jest za twarda, ani za miękka. Ja do ciasta drożdżowego robię półtorej porcji, bo kruszonka u mnie jest bardziej porządana niż drożdżówka, hi, hi!!! Pozdrawiam
Też tak robię ale czasami daję cukier trzcinowy i wtedy pieknie pachnie.
A ja ostatnio dodałam trochę kokosu,
Ja podgrzewam maslo az do rozpuszczenia,dodaje do tego maslo i cukier,mieszam az zrobi sie kruszonka
Ja podgrzewam maslo az do rozpuszczenia,dodaje do tego maslo i cukier,mieszam
az zrobi sie kruszonka
przepraszam ale chyba chodzi Ci o mąkę i cukier?
a jeśli chodzi o kokos w kruszonce to też go często dodaję zwlaszcza lubię taką kruszonke na placku drożdżowym
tak pomylka..mialo byc make i cukier..
Do cukru dodajesz rozpuszczone masło w ilości jak napisałaś. Mieszasz. Potem stopniowo dodajesz mąkę i rozcierasz rękami, aż będziesz miała satysfakcjonującą konsystencję - tu nie ma filozofii - musi wyjść! :)
Dziękuję za porady. Dalej będę walczyć z kruszonką stosując się do Waszych rad.
Ja zawsze robię kruszonkę z tego przepisu, jest rewelacyjna, jak to ciasto
http://wielkiezarcie.com/recipe68690.html