Kochani pomóżcie dzisiaj dostałam od wierzyciela wezwanie do zapłaty kwoty 150 zl za usługi Tele2 ale właśnie wcale nie pamiętam żadnej umowy z tele 2 ,chodzi o dwie faktury za rok 2005 na kwotę 88 zł reszta to odsetki. Nie dostałam wcześniej żadnego upomnienia..Co robić zapłacić?
Nie mam pojęcia. wiem tylko, że od 2006 czy 2007 firma wycofała się z Polski i 29 czerwca 2008 spółka Netia SA zdecydowała się na przejęcie Tele2 Polska
Mój tata też miał problem z Tele2 i udało mu się nie zapłacić. Pisał tylko nie pamiętam czy do Tele2 czy do sądu i przez to, że nie było powiadomień nie musiał płacić.
Jeśli ciągle będą Cię nękać wyślij im takie pisemko:
"Podnoszę zarzut przedawnienia zgodnie z art. 118 Kodeksu Cywilnego w odniesieniu do żądanej wierzytelności. Faktura została wystawiona w dniu ….. i od tego czasu minął już termin 3 lat. W przypadku skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego również podniosę ten zarzut "
Propozycja Angeli jest bardzo dobra. Przytaczam odpowiedź eksperta jednego z portali prawnych na bardzo podobne pytanie:
"Roszczenia operatorów telekomunikacyjnych dotyczące opłaty abonamentu lub rachunku telefonicznego przedawniają się na zasadach ogólnych zawartych w art. 118kodeksucywilnego. To oznacza, że przedsiębiorca, którym jest operator, ma 3 lata od czasu kiedy stało się ono wymagalne, by dochodzić od nas zapłaty zaległego rachunku. Zarzut przedawnienia daje dłużnikowi możliwość uchylenia się od zaspokojenia roszczeń wierzyciela. Oznacza to, iż wskazując na upłynięcie terminu przedawnienia dłużnik uniemożliwia dochodzenie roszczeń względem niego. W trakcie postępowania sądowego kwestia przedawnienia nie jest badana z urzędu. By móc skorzystać z uprawnień zarzut ten musi być podniesiony przez samego dłużnika."
Kochani pomóżcie dzisiaj dostałam od wierzyciela wezwanie do zapłaty kwoty 150 zl za usługi Tele2 ale właśnie wcale nie pamiętam żadnej umowy z tele 2 ,chodzi o dwie faktury za rok 2005 na kwotę 88 zł reszta to odsetki. Nie dostałam wcześniej żadnego upomnienia..Co robić zapłacić?
Nie mam pojęcia. wiem tylko, że od 2006 czy 2007 firma wycofała się z Polski i 29 czerwca 2008 spółka Netia SA zdecydowała się na przejęcie Tele2 Polska
Mój tata też miał problem z Tele2 i udało mu się nie zapłacić. Pisał tylko nie pamiętam czy do Tele2 czy do sądu i przez to, że nie było powiadomień nie musiał płacić.
Zastanawiam sie czy mogę powołać się na przedawnienie?
Jak najbardziej. Sprawa jest już przedawniona. Musisz tylko sama podnieść zarzut przedawnienia na ewentualnej rozprawie w Sądzie.
Jeśli chcesz powpłać się na przedawnienie długu,nie poejmuj żadnych negocjacji z wierzycielem,gdyż będzie to traktowane jako przyznanie się do długu.
Mam nie reagować na pismo-przyszło zwykłym listem.
No oni Ci muszą udowodnić, że wysłali - nie mają takiej mozliwości, wysyłając przesyłkę nie rejestrowaną.
Raczej liczą na to, że ktoś się wystraszy i zapłaci.
Faktury nie zapłacone ulegają przedawnieniu po 5 latach.
Mam dziwne przeczucie, że to jakaś ściema, a konto należy do oszusta, który chce wyciągnąć od ciebie kasę...
Niekoniecznie.Firmy też niezle kombinują.
To niech udowodnią że dostałaś. Mogło zginąć po drodze.
Jeśli znajdę "na dniach" stronę,na której o tym czytalam,podeśle Ci link.Na razie może sama poszukaj-przedawnienie długów.Powodzenia.
Znalazłam na stronie Federacji Konsumentów: http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=845
Jeśli ciągle będą Cię nękać wyślij im takie pisemko:
"Podnoszę zarzut przedawnienia zgodnie z art. 118 Kodeksu Cywilnego w odniesieniu do żądanej wierzytelności. Faktura została wystawiona w dniu ….. i od tego czasu minął już termin 3 lat. W przypadku skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego również podniosę ten zarzut "
Propozycja Angeli jest bardzo dobra. Przytaczam odpowiedź eksperta jednego z portali prawnych na bardzo podobne pytanie:
"Roszczenia operatorów telekomunikacyjnych dotyczące opłaty abonamentu lub rachunku telefonicznego przedawniają się na zasadach ogólnych zawartych w art. 118 kodeksu cywilnego. To oznacza, że przedsiębiorca, którym jest operator, ma 3 lata od czasu kiedy stało się ono wymagalne, by dochodzić od nas zapłaty zaległego rachunku. Zarzut przedawnienia daje dłużnikowi możliwość uchylenia się od zaspokojenia roszczeń wierzyciela. Oznacza to, iż wskazując na upłynięcie terminu przedawnienia dłużnik uniemożliwia dochodzenie roszczeń względem niego. W trakcie postępowania sądowego kwestia przedawnienia nie jest badana z urzędu. By móc skorzystać z uprawnień zarzut ten musi być podniesiony przez samego dłużnika."
Wyrzuć do śmieci i zapomnij. Ja tak zrobiłam z fakturą w czasach wybieranych prefiksów. Więcej się nie odezwali.
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc, zawsze mówię że na ludzi z WŻ można liczyć.