Ponieważ jestem w trakcie obrony swgo zdania i tłumaczenia drugiej Osobie czym jest danie wytrawne i skąd pochodzi ta nazwa, proszę Was o Wasze zdanie.....
Mamy odpowiedzi:
a) danie bez cukru, przyprawione solą i ostrymi przyprawami, którego inna, popularna wersja jest na slodko."Wytrawny" słowo przeniesione z terminologii dotyczącej alkoholu, przeniesione na szybkie określenie smaku potrawy występującej w przynajmniej dwóch wersjach smakowych
b) danie szczególne, wykwintne, wyjątkowo smaczne nie mające nic wspólnego z zawartością cukru, jego slodyczą.
Bardzo proszę, może znajdzie się jeszcze inne znaczenie i oboje jesteśmy w błędzie.... Pozdrawiam i dziękuję za głos w sprawie.
słownik J. Polskiego był już w uzyciu. Nie ma "wytrawności" odnośnie potraw. Można jedynie roztrząsać znaczenia potocznego języka. Choć przy haśle Blikle, jest mowa o pączkach, ciastkach,(...) i wytrawnych przekąskach (?) Dzięki wielkie
Ponieważ jestem w trakcie obrony swgo zdania i tłumaczenia drugiej Osobie czym jest danie wytrawne i skąd pochodzi ta nazwa, proszę Was o Wasze zdanie.....
Mamy odpowiedzi:
a) danie bez cukru, przyprawione solą i ostrymi przyprawami, którego inna, popularna wersja jest na slodko."Wytrawny" słowo przeniesione z terminologii dotyczącej alkoholu, przeniesione na szybkie określenie smaku potrawy występującej w przynajmniej dwóch wersjach smakowych
b) danie szczególne, wykwintne, wyjątkowo smaczne nie mające nic wspólnego z zawartością cukru, jego slodyczą.
Bardzo proszę, może znajdzie się jeszcze inne znaczenie i oboje jesteśmy w błędzie.... Pozdrawiam i dziękuję za głos w sprawie.
Może tutaj cos znajdziesz interesującego
http://www1.search-results.com/web?l=dis&q=danie+wytrawne&o=APN10645&apn_dtid=^BND406^YY^IT&shad=s_0041&apn_uid=5009520220264262&gct=ds&apn_ptnrs=AG6&lang=pl&atb=sysid%3D406%3Aappid%3D420%3Auid%3Dc088933b37b8eb75%3Auc%3D1361080661%3Asrc%3Dieb%3Ao%3DAPN10645
Wój Google nie jest przekonujący, bo potrawy niby sa, ale czy one sa naprawdę wytrawne i co to znaczy? Tego mi nie chce powiedzieć. A co Ty myślisz?
Zosiu,zgodnie ze słownikiem-
Słownik synonimów
1] (o trunkach) niesłodki; 2] biegły, bywały, doświadczony, wyrobiony, znający się na rzeczy
Tak więc,wg mnie,odpowiedż "a" byłaby właściwa,natomiast co do "b",raczej powinno się użyć określenia "wyborne".
Tak równiez i mnie uczono i w takim znaczeniu używam tych słów.
Próbowałam jeszcze wkleić Ci cytat ze Słownika Poprawnej Polszczyzny,ale złośliwa stronka nie chce mi sie otworzyć.Może Tobie się uda.
słownik J. Polskiego był już w uzyciu. Nie ma "wytrawności" odnośnie potraw. Można jedynie roztrząsać znaczenia potocznego języka. Choć przy haśle Blikle, jest mowa o pączkach, ciastkach,(...) i wytrawnych przekąskach (?) Dzięki wielkie
Własnie o to mi chodziło.że termin "wytrawny" przeniósł się z trunków do potraw.Może jeszcze poszperam.Szczerze mówiąc,sprawi mi to pzryejmność.
Zdecydowanie a) - myślę, że nawet nie trzeba uzasadniać.
a) wytrawne
b) wytworne
Według słownika języka polskiego:
wytrawny