Forum

Gawędy o jedzeniu

danie wytrawne - co to znaczy?

• Autor: Zośka Data: 2013-04-17 16:08:17

Ponieważ jestem w trakcie obrony swgo zdania i tłumaczenia drugiej Osobie czym jest danie wytrawne i skąd pochodzi ta nazwa, proszę Was o Wasze zdanie.....

Mamy odpowiedzi:

a)  danie bez cukru, przyprawione solą i ostrymi przyprawami, którego inna, popularna wersja jest na slodko."Wytrawny" słowo przeniesione z terminologii dotyczącej alkoholu, przeniesione na szybkie określenie smaku potrawy występującej w przynajmniej dwóch wersjach smakowych

b) danie szczególne, wykwintne, wyjątkowo smaczne nie mające nic wspólnego z zawartością cukru, jego slodyczą.

Bardzo proszę, może znajdzie się jeszcze inne znaczenie i oboje jesteśmy w błędzie.... Pozdrawiam i dziękuję za głos w sprawie.

• Autor: Zośka Data: 2013-04-17 17:39:00

Wój Google nie jest przekonujący, bo potrawy niby sa, ale czy one sa naprawdę wytrawne i co to znaczy? Tego mi nie chce powiedzieć. A co Ty myślisz?

• Autor: jolka60 Data: 2013-04-17 17:13:36

Zosiu,zgodnie ze słownikiem-

Słownik synonimów

1] (o trunkach) niesłodki; 2] biegły, bywały, doświadczony, wyrobiony, znający się na rzeczy

Tak więc,wg mnie,odpowiedż "a" byłaby właściwa,natomiast co do "b",raczej powinno się użyć określenia "wyborne".

Tak równiez i mnie uczono i w takim znaczeniu używam tych słów.

Próbowałam jeszcze wkleić Ci cytat ze Słownika Poprawnej Polszczyzny,ale złośliwa stronka nie chce mi sie otworzyć.Może Tobie się uda.

• Autor: Zośka Data: 2013-04-17 17:35:33

słownik J. Polskiego był już w uzyciu.  Nie ma "wytrawności" odnośnie potraw. Można jedynie roztrząsać znaczenia potocznego języka.  Choć przy haśle Blikle, jest mowa o pączkach, ciastkach,(...) i wytrawnych przekąskach (?) Dzięki wielkie

• Autor: jolka60 Data: 2013-04-17 17:39:48

Własnie o to mi chodziło.że termin "wytrawny" przeniósł się z trunków do potraw.Może jeszcze poszperam.Szczerze mówiąc,sprawi mi to pzryejmność.

• Autor: Figutka Data: 2013-04-17 19:26:54

Zdecydowanie a) - myślę, że nawet nie trzeba uzasadniać.

• Autor: anatema Data: 2013-04-17 20:06:50

a) wytrawne

b) wytworne

• Autor: bettybez Data: 2013-04-17 21:00:16

Według słownika języka polskiego:

wytrawny

1. «doświadczony, biegły w czymś; też: będący wyrazem czyjegoś doświadczenia»
    2. «o napojach alkoholowych: niesłodki»
    edit: ale ja jestem przytomna, hihi. Miało być o daniu ;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu