Mam zamiar kupić patelnię,proszę o Wasze rady,która najlepsza.Mam przykre doświadczenia z patelniami teflonowymi. Gdzie kupić w miarę dobrą, niedrogą? pozdrawiam
Ja używam patelni aluminiowych kupionych w Lidlu. Uważam, że są lepsze od teflonowych (a miałam juz różnych firm). Można smażyć bez tłuszczu. Ostatnio kupiłam w Lidlu patelnię grilową - rewelacja.
Może ceramiczna?Jak na razie tylko czytałam opinie,ale.choć kupiłam,nie wyprobowałam jej.Czeka na skończony remont i wymianę kuchenki.Na razie mam kilka patelni w użyciu.Zastanawiałam sie tez nad żelazna,al jeszcze się nie zdecydowałam.Chwalą równiez żeliwne.To tez zależy,do czego Ci potrzebna.Raczej powinno się miec kilka.Np nie wyobrażam sobie smażenia naleśników na cięzkiej,bo je "obracam w locie"
Prz użyciu patelni powlekanych trzymam się jednej zasady. Po smażeniu, kiedy patelnia jest jeszcze bardzo gorąca i wkładam ją do zlewozmywaka nie zalewam zimną wodą, bo wiem ,że wtedy powłoka zacznie pękać a poóźniej odchodzić. Dotyczy to wszystkich patelni powlekanych teflonem i innymi. Miałam kiedyś nową patelnię powlekaną jakimś super cudem( nie pamiętam nazwy) i złatwiłam ją właśnie zimną wodą. Dopiero po fakcie ktoś mnie oświecił, że nie wolno tak robić. Teraz nie mam problemów.
W pracy używam patelni Olkusz jest teflonowa i bardzo mi odpowiada.Stosuję sie tylko do 2 zasad-0 metalu przy użytkowaniu i nigdy nie zalewam wodą bo tak jak już wspomniano teflon odchodzi i się krzywią.
No ładnie ja swoja Tefal zalewam wodą bo zawsze wydawało mi się ze potem będzie trudno domyć,nie macie problemu z domyciem z przyschniętymi resztkami potraw?
All masz rację ja też załatwiłam tak nie jedną patelnię teflonową ! Zanim ją zalejemy wodą trzeba ją przestudzić . Nawet zalana po jakimś czasie potrzebnym do ostygnięcia ,wodą ,da się umyć bardzo dobrze .
Jeszcze jedno NIE używamy metalowych akcesoriów przy pracy z teflonem ! bo się niszczy .
Mój mąż coś o tym wie :) Załatwił mi tak bardzo drogą patelnię smarząc zwykłą jajecznicę :/ Wszystkie metalowe utensylia zostały schowane przeze mnie ,głęboko w zakamarkach mojej kuchni ,zostały tylko "plastiki" i drewno :)
Mam zamiar kupić patelnię,proszę o Wasze rady,która najlepsza.Mam przykre doświadczenia z patelniami teflonowymi. Gdzie kupić w miarę dobrą, niedrogą? pozdrawiam
Ja używam patelni aluminiowych kupionych w Lidlu. Uważam, że są lepsze od teflonowych (a miałam juz różnych firm). Można smażyć bez tłuszczu. Ostatnio kupiłam w Lidlu patelnię grilową - rewelacja.
Tanie teflonowe: IKEA za 8 zł. Używam ich od lat. Droższa to Fiskars- rewelacja!!! Duża z pokrywką solidnie wykonana wysoka ale cena powala.
Może ceramiczna?Jak na razie tylko czytałam opinie,ale.choć kupiłam,nie wyprobowałam jej.Czeka na skończony remont i wymianę kuchenki.Na razie mam kilka patelni w użyciu.Zastanawiałam sie tez nad żelazna,al jeszcze się nie zdecydowałam.Chwalą równiez żeliwne.To tez zależy,do czego Ci potrzebna.Raczej powinno się miec kilka.Np nie wyobrażam sobie smażenia naleśników na cięzkiej,bo je "obracam w locie"
Ja też polecałabym ceramiczną. Trochę droższa, niż "zwykła", ale :
a) można smażyć bez tłuszczu
b) jedzenie się nie przypala
I te dwa punkty mnie do niej przekonały. Mogę polecić firmę Moneta. Modeli mają sporo, ten jest dobry.
Polecam ceramiczna
Polecam Berghoffa.
Prz użyciu patelni powlekanych trzymam się jednej zasady. Po smażeniu, kiedy patelnia jest jeszcze bardzo gorąca i wkładam ją do zlewozmywaka nie zalewam zimną wodą, bo wiem ,że wtedy powłoka zacznie pękać a poóźniej odchodzić. Dotyczy to wszystkich patelni powlekanych teflonem i innymi. Miałam kiedyś nową patelnię powlekaną jakimś super cudem( nie pamiętam nazwy) i złatwiłam ją właśnie zimną wodą. Dopiero po fakcie ktoś mnie oświecił, że nie wolno tak robić. Teraz nie mam problemów.
Używam patelni ze stali nierdzewnej, najzwyklejszej, kupionej w którymś markecie (nie pamiętam w którym). Jestem bardzo zadowolona.
W pracy używam patelni Olkusz jest teflonowa i bardzo mi odpowiada.Stosuję sie tylko do 2 zasad-0 metalu przy użytkowaniu i nigdy nie zalewam wodą bo tak jak już wspomniano teflon odchodzi i się krzywią.
No ładnie ja swoja Tefal zalewam wodą bo zawsze wydawało mi się ze potem będzie trudno domyć,nie macie problemu z domyciem z przyschniętymi resztkami potraw?
Nie, bo zalewam gorącą wodą i zostawiam na chwilę. Nie zalewa się zimną wodą.
All masz rację ja też załatwiłam tak nie jedną patelnię teflonową ! Zanim ją zalejemy wodą trzeba ją przestudzić . Nawet zalana po jakimś czasie potrzebnym do ostygnięcia ,wodą ,da się umyć bardzo dobrze .
Jeszcze jedno NIE używamy metalowych akcesoriów przy pracy z teflonem ! bo się niszczy .
Mój mąż coś o tym wie :) Załatwił mi tak bardzo drogą patelnię smarząc zwykłą jajecznicę :/ Wszystkie metalowe utensylia zostały schowane przeze mnie ,głęboko w zakamarkach mojej kuchni ,zostały tylko "plastiki" i drewno :)