Forum

Kuchenne porady

patelnia

• Autor: zuzaneczka5 Data: 2013-04-18 06:05:36

Mam zamiar kupić patelnię,proszę o Wasze rady,która najlepsza.Mam przykre doświadczenia z patelniami teflonowymi. Gdzie kupić w miarę dobrą, niedrogą? pozdrawiam

• Autor: mintak Data: 2013-04-18 08:50:47

Ja używam patelni aluminiowych kupionych w Lidlu. Uważam, że są lepsze od teflonowych (a miałam juz różnych firm). Można smażyć bez tłuszczu. Ostatnio kupiłam w Lidlu patelnię grilową - rewelacja.

• Autor: Mimi Data: 2013-04-18 09:11:37

Tanie teflonowe: IKEA za 8 zł. Używam ich od lat. Droższa to Fiskars- rewelacja!!! Duża  z pokrywką solidnie wykonana wysoka ale cena powala.

• Autor: jolka60 Data: 2013-04-18 10:28:30

Może ceramiczna?Jak na razie tylko czytałam opinie,ale.choć kupiłam,nie wyprobowałam jej.Czeka na skończony remont i wymianę kuchenki.Na razie mam kilka patelni w użyciu.Zastanawiałam sie tez nad żelazna,al jeszcze się nie zdecydowałam.Chwalą równiez żeliwne.To tez zależy,do czego Ci potrzebna.Raczej powinno się miec kilka.Np nie wyobrażam sobie smażenia naleśników na cięzkiej,bo je "obracam w locie"

• Autor: ciasto_marchewkowe Data: 2013-04-18 15:45:37

Ja też polecałabym ceramiczną. Trochę droższa, niż "zwykła", ale :

a) można smażyć bez tłuszczu

b) jedzenie się nie przypala

I te dwa punkty mnie do niej przekonały. Mogę polecić firmę Moneta. Modeli mają sporo, ten jest dobry.

• Autor: emeska1974 Data: 2013-04-19 08:42:21

Polecam ceramiczna

• Autor: Alll Data: 2013-04-19 11:38:40

Polecam Berghoffa. 

Prz użyciu patelni powlekanych trzymam się jednej zasady. Po smażeniu, kiedy patelnia jest jeszcze bardzo gorąca i wkładam ją do zlewozmywaka nie zalewam zimną wodą, bo wiem ,że wtedy powłoka zacznie pękać a poóźniej odchodzić. Dotyczy to wszystkich patelni powlekanych teflonem i innymi. Miałam kiedyś nową patelnię powlekaną jakimś super cudem( nie pamiętam nazwy) i złatwiłam ją właśnie zimną wodą. Dopiero po fakcie ktoś mnie oświecił, że nie wolno tak robić. Teraz nie mam problemów.

• Autor: anusia_m Data: 2013-04-19 12:04:02

Używam patelni ze stali nierdzewnej, najzwyklejszej, kupionej w którymś markecie (nie pamiętam w którym). Jestem bardzo zadowolona.

• Autor: luska82 Data: 2013-04-19 19:02:33

W pracy używam patelni Olkusz jest teflonowa i bardzo mi odpowiada.Stosuję sie tylko do 2 zasad-0 metalu przy użytkowaniu i nigdy nie zalewam wodą bo tak jak już wspomniano teflon odchodzi i się krzywią.

• Autor: ani75 Data: 2013-04-20 17:51:13

No ładnie ja swoja Tefal zalewam wodą bo zawsze wydawało mi się ze potem będzie trudno domyć,nie macie problemu z domyciem z przyschniętymi resztkami potraw?

• Autor: Alll Data: 2013-04-20 19:13:22

Nie, bo zalewam gorącą wodą i zostawiam na chwilę. Nie zalewa się zimną wodą.

• Autor: Jola666 Data: 2013-04-22 11:48:25

All masz rację ja też  załatwiłam tak nie jedną patelnię teflonową ! Zanim ją zalejemy wodą trzeba ją przestudzić  . Nawet zalana po jakimś czasie potrzebnym do ostygnięcia ,wodą  ,da się umyć bardzo dobrze .

Jeszcze jedno NIE używamy metalowych akcesoriów przy pracy z teflonem ! bo się niszczy .

Mój mąż coś o tym wie :) Załatwił mi tak bardzo drogą patelnię  smarząc zwykłą jajecznicę :/ Wszystkie metalowe utensylia zostały schowane przeze mnie ,głęboko w zakamarkach mojej kuchni ,zostały tylko "plastiki" i drewno :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu