Forum

Kuchenne porady

Sernik na zimno

  • Autor: bonieś Data: 2013-04-19 07:49:50

    Witam kochane Żarłoczki i proszę o poradę w sprawie serniczka jak w tytule. Mam dobry, sprawdzony przepis na ciasto z 1 kg sera wiaderkowego, margaryny i jajek ale chciałabym go zrobić w takiej formie, zeby wygladał jak pianka z tego przepisu. Problem w tym, ze nie wiem jak zmniejszyć ilość żelatyny, zeby po dołożeniu galaretek sernik nie był za sztywny lub za rzadki. A może rozrobić galaretki w ciut mniejszej ilości i dolać do sera bez zmniejszania ilosci żelatyny? Co o tym myślicie? Może ktoś robił podobny eksperyment, bardzo proszę o radę, bo nie chciałabym popsuć przepisu.

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-04-19 08:09:06

    Może zrób sernik jak w przepisie i tylko dodaj barwniki spozywcze.

  • Autor: bonieś Data: 2013-04-19 08:22:03

    Też o tym myślałam. To byłby najprostszy i najpewniejszy sposób, nie zmieniający smaku ciasta ani konsystencji. Bardzo dziękuję Martynko. Tak zrobię.

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-04-19 12:32:21

    Zeby sernik był puszysty dodaję na wiaderko serka 2 Śnieżki ubite w 300ml mleka

Przejdź do pełnej wersji serwisu