Dostałam od mamy polędwicę wieprzową, dużą, waży ok 1,20. Na dzień dobry ją zamroziłam bo póki co jestem sama z synem ale niedługo będę miała okazje zrobić obiad na 5 osób. Nie pamiętam kiedy jadłam czy robiłam polędwicę wieprzową. Podrzućcie mi swoje sprawdzone przepisy na to pyszne i drogie mięsko pliissss
mozesz podzielic na małe- pasujące kawałki, krojąc wzdłuż włókien na szerokość oraz na pół lub trzy - na długość ( i dopiero odpowiedniej wielkości kawałki nacinając do zaplecienia warkocza). ja dzielę na warkoczoosoby- bo ładniej wygląda każdy osobno zapleciony (nawet gdy są dwa przeplecenia) niż potem krojony, przed podaniem
Pieczarki kroje na cwiartki. Cebulę w połplasterki. Poledwiczki w plastry.Na rozgrzany olej wkladam mięso ciasno jeden koło drugiego. Na to sol,pieprz,solą i smaze..z dwoch stron na drugiej patelni podsmazam cebule,dodaje pieczary i dusze.. dodaje sol,pieprz.. mięso przykrywam pieczarkami z cebulą i dusze na małym ogniu ok. 30 min nastepnie na to daje ser w plasterkach i jeszcze chwile zapiekam pod pokrywka.Pycha
czasami mam problem przeglądając przepisy w których składnikiem jest polędwica, mianowicie w wielu przepisach widnieje słowo" polędwiczki wieprzowe" ," polędwica wieprzowa" i nieraz nie wiem, czy trzeba użyć polędwiczki wieprzowej czyli tej małej inaczej zwanej słodką, czy ma to być polędwica wieprzowa inaczej zwana schabem wieprzowym, a wydaje mi się, że jest różnica w obróbce tego mięsa i powinno być dokładnie napisane, który rodzaj polędwicy jest w przepisie, przepraszam, że tak się rozpisałam trochę nie na temat ale ja też nieraz bym przyrządziła schab inaczej i mam problem z doborem mięsa
Dla mnie ta różnica jest widoczna, schab to schab a polędwica ma kształ lejka... bez względu czy jest duża czy mała.
Jadłam raz w życiu polęwicę cielęcą, była krojona w plastry ręką lekko ugnieciona i smażona na moich oczach dosłownie 2 min z każdej strony, następnie podlana rosołkiem czy wodą i tak we własnym sosie dusiła się ok 5 min... i już......... była tak niesamowicie miękka i pyszna. Myślę że to zasługa młodego mięska.
Natomiast jeśli chodzi o tę moją wieprzową, już sama wielkość świadczy chyba że był to "kawał świni" czyli pewnie też słusznego wieku haha dlatego proszę o przykłady i pomoc jak ją przyrządzić żeby był to pyszny obiadek
Kochane żarłoczki, piszę z prośbą.
Dostałam od mamy polędwicę wieprzową, dużą, waży ok 1,20. Na dzień dobry ją zamroziłam bo póki co jestem sama z synem ale niedługo będę miała okazje zrobić obiad na 5 osób. Nie pamiętam kiedy jadłam czy robiłam polędwicę wieprzową. Podrzućcie mi swoje sprawdzone przepisy na to pyszne i drogie mięsko pliissss
Polecam Ci to - http://wielkiezarcie.com/recipe67842.html
Zobacz też linki, które były inspiracją - może coś Cię natchnie
Fajne ale moja to 1 WIELKA polędwica a nie kilka małych hm
mozesz podzielic na małe- pasujące kawałki, krojąc wzdłuż włókien na szerokość oraz na pół lub trzy - na długość ( i dopiero odpowiedniej wielkości kawałki nacinając do zaplecienia warkocza). ja dzielę na warkoczoosoby- bo ładniej wygląda każdy osobno zapleciony (nawet gdy są dwa przeplecenia) niż potem krojony, przed podaniem
http://wielkiezarcie.com/recipe36636.html
http://wielkiezarcie.com/recipe35144.html
Pieczarki kroje na cwiartki. Cebulę w połplasterki.
Poledwiczki w plastry.Na rozgrzany olej wkladam mięso ciasno jeden koło drugiego. Na to sol,pieprz,solą i smaze..z dwoch stron
na drugiej patelni podsmazam cebule,dodaje pieczary i dusze.. dodaje sol,pieprz.. mięso przykrywam pieczarkami z cebulą i dusze na małym ogniu ok. 30 min nastepnie na to daje ser w plasterkach i jeszcze chwile zapiekam pod pokrywka.Pycha
czasami mam problem przeglądając przepisy w których składnikiem jest polędwica, mianowicie w wielu przepisach widnieje słowo" polędwiczki wieprzowe" ," polędwica wieprzowa" i nieraz nie wiem, czy trzeba użyć polędwiczki wieprzowej czyli tej małej inaczej zwanej słodką, czy ma to być polędwica wieprzowa inaczej zwana schabem wieprzowym, a wydaje mi się, że jest różnica w obróbce tego mięsa i powinno być dokładnie napisane, który rodzaj polędwicy jest w przepisie, przepraszam, że tak się rozpisałam trochę nie na temat ale ja też nieraz bym przyrządziła schab inaczej i mam problem z doborem mięsa
Dla mnie ta różnica jest widoczna, schab to schab a polędwica ma kształ lejka... bez względu czy jest duża czy mała.
Jadłam raz w życiu polęwicę cielęcą, była krojona w plastry ręką lekko ugnieciona i smażona na moich oczach dosłownie 2 min z każdej strony, następnie podlana rosołkiem czy wodą i tak we własnym sosie dusiła się ok 5 min... i już......... była tak niesamowicie miękka i pyszna. Myślę że to zasługa młodego mięska.
Natomiast jeśli chodzi o tę moją wieprzową, już sama wielkość świadczy chyba że był to "kawał świni" czyli pewnie też słusznego wieku haha dlatego proszę o przykłady i pomoc jak ją przyrządzić żeby był to pyszny obiadek
a czy można polędwicę opiec na klarownym maśle i potem piec w rękawie do pieczenia?
Jak najbardziej. Sam tak robię z tym, że piekę w brytwannie.
U mnie polędwica wieprzowa "idzie" głównie na fondue.