Forum

Kuchenne porady

tort lalka

• Autor: tutunia Data: 2013-04-21 19:30:19

Witam. Moja wnuczka ma urodziny w maju i zazyczyla sobie tort w kształcie lalki, proszę podpowiedzcie jak zrobic taki tort.

• Autor: makaronka Data: 2013-04-21 19:50:59

Może ten Ci się spodoba,jest też link z filmem instruktarzowym

http://wielkiezarcie.com/recipe60063.html

• Autor: Ania35 Data: 2013-04-22 14:45:24

Ja swojej bratanicy i córci piekłam w zwykłej formie na babkę- bez komina. Przekroiłam tak jak zwykły biszkopt i posmarowałam masą z bitej śmietany. Wierzch babki troszkę okroiłam formując ładną suknię. Włożyłam lalkę i posmarowałam i ozdobiłam kremem. Tort jest łatwy do zrobienia. Pewnie wyjdzie super. Pozdrawiam

• Autor: tutunia Data: 2013-04-23 19:47:14

Dziekuję Wam bardzo po takich instrukcjach  myslę że dam sobie radę.Wydaje się ze nie jest trudne zobaczymy.

• Autor: haneczka78 Data: 2013-04-24 23:38:50

Duża blacha ( 35cm/40cm taka na całą wielkość piekarnika ) na biszkopt. Wyciąć szablon lalki z grubego papieru ( coś podobnego jak kiedyś były papierowe lalki z papierowymi ubrankami, w dzieciństwie to była moja ulubiona zabawka ). Wystudzony biszkopt wyciąć na kształt szablonu, przełożyć dowolnym kremem. Wierzch posmarować gładkim kremem albo pokryć masą marcepanową. Mając kształt lalki namalować twarz kremem lub marcepanem , ( usta można wyciąć z czerwonej galaretki zrobionej z połowy porcji wody) Ubranko w taki sam sposób. W zasadzie część dekoracyjna to już bardziej praca plastyczna niż cukiernicza. Warto zaopatrzyć sie w dobrą szprycę . Włosy można zrobić z kremu typu NUTELLA używając właśnie szprycy bądż rękawa cukierniczego. Pozdrawiam i trzymam kciuki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu