Malutki załatwił szkolny sweterek w przedszkolu pisakiem lub piórem .Plama jest granatowa na czerwonym sweterku . Czym ją wywabić , próbowałam mlekiem ale nic nie dało...
Jeśli naprawdę Ci na sweterku zależy to polecam kupienie np. na allegro Odplamiacz Amway w spraju, nie wielka ilość na kilka minut przed praniem i dosłownie wszystkie plamy znikają, a przy tym dbasz o materiał-sweterek nie powodując szkody jak, by to było z innymi odplamiaczami!!! Nie jest tani ale starcza na długo i można go zachować na trudne plamowe wypadki. Normalnie używam innego, ale ten zawsze muszę mieć do drogich i delikatnych ciuszków :)
Moniś, a próbowałaś vanish? Ja przyciskam plamę do otworu butelki z vanishem, przekręcam butelkę i tym sposobem nasączam plamę środkiem. Jak jest duża plama, to raz przy razie aż całą będzie nasączona. Odkładam na kilka minut (do 10) i wtedy piorę. Zwalczam takróżne zabrudzenia z dobrym skutkiem. Wypróbuj.
U nas też są mundurki, może raczej fartuchy.Jaka to wygoda! Tylko prasować ich nie znoszę, na samą myśl, że niebawem będę codziennie rano prasowała 3(przedszkolaki noszą różowe i niebieskie w kratkę) robi mi się słabo! Do tego białe, zapaćkane mogą byc do woli, ja wrzucam w wybielacz raz na kilka tygodni, są śnieżnobiałe. Co do plam- nie zdarzyło mi aby coś, czego standardowe pranie z odplamiaczem nie odprało,udało się doprac jaka kolwiek inną metodą.
wprawdzie nie na sweterku ale młoda popisała długopisem nowiutką, tapicerowaną tkaniną kanapę, w akcie desperacji psikałam te maziaje jakimś starym perfumem i ścierałam wilgotną sciereczką-pomogło:)
Malutki załatwił szkolny sweterek w przedszkolu pisakiem lub piórem .Plama jest granatowa na czerwonym sweterku . Czym ją wywabić , próbowałam mlekiem ale nic nie dało...
http://www.porady.co.pl/usuwanie_plam.html
może się przyda
Jeśli naprawdę Ci na sweterku zależy to polecam kupienie np. na allegro Odplamiacz Amway w spraju, nie wielka ilość na kilka minut przed praniem i dosłownie wszystkie plamy znikają, a przy tym dbasz o materiał-sweterek nie powodując szkody jak, by to było z innymi odplamiaczami!!! Nie jest tani ale starcza na długo i można go zachować na trudne plamowe wypadki. Normalnie używam innego, ale ten zawsze muszę mieć do drogich i delikatnych ciuszków :)
Dziękuję za rady
a plama zeszła?
Niestety nie...
Moniś, a próbowałaś vanish? Ja przyciskam plamę do otworu butelki z vanishem, przekręcam butelkę i tym sposobem nasączam plamę środkiem. Jak jest duża plama, to raz przy razie aż całą będzie nasączona. Odkładam na kilka minut (do 10) i wtedy piorę. Zwalczam takróżne zabrudzenia z dobrym skutkiem. Wypróbuj.
Spróbuję , też myślałam o vanishu ale bałam się czy koloru też nie ściągnie razem z plamą.
Jeśli sweterek nie jest farbujący, to nic się nie stanie. Ja w ten sposób wywabiałam plamy z różnych kolorowych materiałów, także z jeansu.
Jeśli miejsce jest odpowiednie to może coś naszyjesz w tym miejscu np jakiś samochodzik?
As to przedszkolny sweterek z mundurka naszywka nie wchodzi w rachubę ...
z mundurka? Nie wiedziałam. U nas w szkole tez niestety są mundurki i córka korektorem załatwiła i nie sprało się
U nas też są mundurki, może raczej fartuchy.Jaka to wygoda! Tylko prasować ich nie znoszę, na samą myśl, że niebawem będę codziennie rano prasowała 3(przedszkolaki noszą różowe i niebieskie w kratkę) robi mi się słabo! Do tego białe, zapaćkane mogą byc do woli, ja wrzucam w wybielacz raz na kilka tygodni, są śnieżnobiałe. Co do plam- nie zdarzyło mi aby coś, czego standardowe pranie z odplamiaczem nie odprało,udało się doprac jaka kolwiek inną metodą.
A mundurki/fartuchy mamy takie :
Mi na wiele plam pomaga to mydło kupione w Niemczech. Z tuszem od atramentu podobno by sobie poradziło ale nie próbowałam
A jak jest z chłopakami ? Mają mundurki ? Mogę zapytać jakie ? Ja mam synów ...:)
Chłopcy mają takie same fartuchy (bez bufek i koronek) granatowe a przedszkolaki- w niebieską kratkę :)
Dzięki ...a Twoje dziewczyny wygladają jak aniołki..:)
Dziękuję.
Diablice małe o niewinnym wyglądzie! :)
Urocze córcie . Bliźniaczki a jednak trochę inne. Obstawiam , że w czarnych leginsach moja imienniczka Natalka
Dziękuje jako zapalony hodowca tej rogacizny :) Zgadłaś :)
http://perfekcyjnapaniwdomu.blogspot.com/2010/11/plamy-z-dlugopisu.html
http://remont.wieszjak.pl/porady-internautow/289141,Czy-wiesz-jak-usunac-plamy-z-dlugopisu.html
aceton,denaturat, spirytus, ocet, zmywacz do paznokci z acetonem. Tylko nie gwarantuję czy sweterek się nie odbarwi, więc na Twoją odpowiedzialność.
Monia a z jakiego mataeriału jest ten sweterek?
Ja uzywałam kiedyś proszku 2 w jednym "E" bardzo dobrze sobie radził z wszytskimi plamami.
wprawdzie nie na sweterku ale młoda popisała długopisem nowiutką, tapicerowaną tkaniną kanapę, w akcie desperacji psikałam te maziaje jakimś starym perfumem i ścierałam wilgotną sciereczką-pomogło:)