ja niestety ci na nie nie odpowiem ale mogę podpowiedzieć coś innego
Bazylia jest dosyć intensywną w zapachu i smaku przyprawą więc ja bym się nie sugerowała wagą tylko ilością liści tzn. na oko:)) ja robiąc pesto z bazyli wrzucam wszystkie liście i jest ok w smaku.
Jestem ciekawa co inni mają do powiedzenia w kwesti bazyli?
Droga Smakosiu. Podanie ilości listków to taka trochę zabawa. Ot zważyłam jeden listek i resztę wyliczyłam z prostej proporcji. W każdym kulinarnym przypadku liczy się przede wszystkim dobre oko, wyczucie proporcji i dobry smak. Osobiście wolę ciasta.
mam takie nietypowe pytanie:
Ile ważą liście bazyli? Bo nie wiem czy na np. 60 g musze kupować dwie doniczki czy wystarczy jedna:(
A może jakis inny przelicznik np. że szklanka liści waży tyle a tyle.
Choć mniej więcej proszę.
Nutka bardzo ciekawe pytanie....
ja niestety ci na nie nie odpowiem ale mogę podpowiedzieć coś innego
Bazylia jest dosyć intensywną w zapachu i smaku przyprawą więc ja bym się nie sugerowała wagą tylko ilością liści tzn. na oko:)) ja robiąc pesto z bazyli wrzucam wszystkie liście i jest ok w smaku.
Jestem ciekawa co inni mają do powiedzenia w kwesti bazyli?
Wystarczy jedna doniczka :-)
Odpowiedź
Aby uzyskać masę 60 gram należy zerwać 316 listków bazylii - bez ogonków - świeżych. Na doniczki nie przeliczałam. Pozdrawiam
Odnosząc się do wypowiedzi Atek wygląda na to, że się myliłam twierdząc, że wystarczy jedna doniczka. Tak wywnioskowałam po przeczytaniu paru przepisów na pesto, ale...teraz znalazłam coś takiego (po sugestii Atek) : http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dodatki/sosy/311-przepis-na-pesto
Droga Smakosiu. Podanie ilości listków to taka trochę zabawa. Ot zważyłam jeden listek i resztę wyliczyłam z prostej proporcji. W każdym kulinarnym przypadku liczy się przede wszystkim dobre oko, wyczucie proporcji i dobry smak. Osobiście wolę ciasta.
Tak jak było napisane wyżej dobre oko i wyczucie :) ale co nie zmienia faktu, że w przepisie napisano, że 60g to dwie doniczki :)