Forum

Kuchenne porady

zakwas na żurek

  • Autor: carbonka Data: 2013-04-24 18:45:37

    Witam wszystkich! Mam pytanie i liczę na Waszą pomoc. Otóż, moja teściowa została wyznaczona do gotowania żurku na jakieś poświąteczne spotkanie w kole gospodyń. Wszystko niby w porządku, żurek robiła setki razy, ale... zawsze na zakwasie z butelki. Tym razem sama zrobiła zakwas korzystając z przepisu sąsiadki. Zakwas ładny wyszedł. i teraz przechodzę do sedna sprawy. Czy ten ukiszony zakwas dodajemy do wywaru np. z żeberek i postępujemy jak ze zwykłym żurkiem? Czy wymaga on specjalnego traktowania? Mnie się wydaje, że normalnie, ale teściowa chce być pewna, stąd moje zapytanie. Dziękuję wszystkim za pomoc.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-04-24 19:03:13

    Dokładnie tak samo,

  • Autor: kola Data: 2013-04-24 21:02:21

    Potwierdzam.

  • Autor: haneczka78 Data: 2013-04-24 23:18:11

    Taki domowy zakwas nie powinien się różnić od kupnego. 

  • Autor: jolka60 Data: 2013-04-25 07:56:04

    Oj,różni się,ale na plus,gdyż najczęściej jest dużo smaczniejszy.

  • Autor: carbonka Data: 2013-04-25 09:25:15

    Dzięki za pomoc :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu