Forum

Diety i kącik dużego Tadka Niejadka

dieta w osteoporozie

  • Autor: rybka59 Data: 2013-04-24 19:06:34

    proszę pomóżcie( bo mnie zajmnie to wiele czasu) obliczyć mi koszt składników dla  poszczgólnych posiłków w tej  diecie z góry dziękuję.. 

  • Autor: Lucylla Data: 2013-04-24 20:18:16

    grosze, ...ugotować i zmielić skorupki jaj wiejskich ...i zażywać... po  pół łyżeczki(?)....

  • Autor: achat Data: 2013-04-24 22:10:57

    Dokładnie, moja babcia dostała proste polecenie od lekarza - jeść normalne posiłki jak reszta rodziny, dosypywać skorupki ugotowanych jajek zmielonych w młynku do kawy.

  • Autor: Zośka Data: 2013-04-25 08:44:46

    nie bardzo rozumiem.... Może po prostu wyrzucić z jadłospisu niektóre produkty, np. cukier , a włączyć te z łatwo przyswajalnym wapniem, np amarantus.  Zmiany takie nie zawsze są tańsze, ale napewno zdrowsze.  Mozna zadać sobie pytanie, czy lepiej zapobiegać chorobom czy leczyć?   Może znajdź wartościowe, tanie surowce (np warzywa korzeniowe) i przyrządzaj nowe potrawy, które zapewnią odpowiednią podaż wapnia i witaminy D

  • Autor: inka21 Data: 2013-04-25 15:40:22

    przepraszam,że piszę z opóźnieniem ,ale spalił mi się komputer i pisze wtedy, gdy korzystam u innych osób grzecznosciowow z kompa.

    Jeśli chodzi o osteoporozę, to polecam stary przepis zakonnic (naprawdę się sprawdza):

     W dużym słoju z szerokim dnem na jego spodzie ułożyć na stojąco tyle wyszorowanych oparzonych wrzątkiem jaj ile sie zmieści. jaja zalać sokiem z cytryn (bez pestek) tak aby sok całkowicie zakrył jajka. Zakręcic słój i odstawic na 10 dni. po czasie oczekiwania, zawartość słoja przecedzić, dodać 1/2 litra miodu, resztę powierzchni słoja zapełnić po brzegi "byczym winem" (do kupienia w sklepach monopolowych). pić 1/2 kieliszka dziennie, kurację można powtarzać systematycznie.

    Po takiej kuracji bardzo poprawia się, narasta gęstośc kości.

    Pozdrawiam.

  • Autor: vikunia Data: 2013-04-25 16:06:57

    słoik napelnić całymi jajkami czy też skorupkami jaj?

  • Autor: corrina Data: 2013-04-25 18:50:42

    pozwolę odpowiedzieć, znam ten przepis

    całe (nie rozbite)surowe -sparzone jajka, najlepsze o białych skorupkach (łatwiej się rozpuszczają).  Po odstaniu zawartość się rozpuści, wszystko przecieramy przez nylonowe sito. Ja znam,ze do tego dodaje się koniak cała butelkę.. 

  • Autor: ewka63 Data: 2013-04-25 21:08:46

    A te jajka się nie zepsują ?

  • Autor: corrina Data: 2013-04-26 15:25:59

    Wszystko zalane jest duża ilością soku z cytryn . Na 10 jajek ok 3 kg cytryn i wycisnięty z nich sok.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-04-26 18:43:28

    .Na pewno wypróbowałaś ten przepis?Coś mi się wydaje,że nie..3 kg cytryn na 10 jajek?????

  • Autor: corrina Data: 2013-04-27 14:22:37

    .Na pewno wypróbowałaś ten przepis?Coś mi się wydaje,że nie..3 kg
    cytryn na 10 jajek?????

    na pewno  dużo zależy od soczystości cytryn. Tak jak pisała  inka 21, jajka mają być całe zakryte sokiem.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-04-27 15:10:32

    Być może.Nigdy tego nie robiłam.Wydało mi się dużo.Co do układania pionowo,chodzi najpewniej o to,że mozna je ułozyć ciaśniej,wówczas jest mniej pustej przestrzeni pomiędzy nimi i zużywa się mniej zalewy.

  • Autor: Ewa1982 Data: 2013-04-26 16:14:15

    Kochani, mój były robił badania na osteoporozę - i żadne skorupki z jajek, za to dużo żółtego sera, nabiału. Ruch pobudza kości do odbudowy. Poza tym trzeba się wystawiać na słońce, by zabrać jak najwięcej witaminy D3.

Przejdź do pełnej wersji serwisu