Ostatnio zaczęłam używać różnych olejów. Oprócz rzepakowego, słonecznikowego i z oliwek używam sezamowego, z orzechów archidowych i prażonych włoskich. Jednak mója wiedza na temat przepisów i zakresu stosowania się wyczerpały. A wy do czego i jak stosujecie? Czy te oleje mają jakieś walory zdrowotne?
Zakupiłam też lniany - podobno bardzo zdrowy, ale to ohydztwo i nie wiem do czego zastosować. Macie pomysł?
Madziu, olej lniany używam od 2 lat i nie zgodzę się, że to ohyda :)) Kwestia przyzwyczajenia. Jest bardzo zdrowy, zwłaszcza budwigowy, nieoczyszczony, bo zawiera dużo kwasów omega 3. Nalezy go przechowywać w lodówce i ma krótki termin przydatności. Po tym czasie traci swoje zdrowotne właściwości i o ile nie nabierze goryczki mozna go nadal uzywać, nawet do smażenia, tyle, że nie ma już wartości. Olej lniany stosuje się na zimno, jako dodatek do sałatek, kaszy po ugotowaniu, ziemniaków, zup czy innych potraw, ale najbardziej znany jest jako składnik twarożku wg dr Budwig (stąd nazwa budwigowy ). Mieszanką oleju i chudego twarogu dr Budwig leczyła z powodzeniem wiele chorób, w tym początkowe stadia raka. Zobacz link.
To prawda. Olej lniany leczy wiele chorób. Ma właściwości uodparniające i rakotwórcze. Ja ten olej łączę z papryczką chili. Papryczkę kroję i daję do oleju. Po jakimś czasie wyciągam paprykę, a olej stosuję do różnego rodzaju sałatek. Mój mąż uwielbia grzanki polane odrobiną takiego oleju.
Taki lnianym olej jak powiadasz ohydztwo stosowany jest do kartoffelsalat czyli sałatki ziemniaczanej . Spróbuj dobra odmianę ziemniaka ugotować w mundurku , do tego koniecznie w sałata roszponka , dosmaczona vegetą domowej roboty , jakiś dobrego gatunku kawałki szynki drobiowej , wieprzowej . Ja jadałam z chorizo i ta cała masa delikatnie skropiona olejem . Dla mnie bomba .. )))
Oczywiście taką sałątkę robi sie od ręki i myk na stół ...)))
olej lniany jest przepyszny,my jemy go z pokrojoną drobno cebulką i do tego chleb lub ziemniaki ugotowane w mundurkach,dodaję też go czasem do ryby z puszki(filety w oleju)tzn ten olej w ktory jest ryba wylewam i dodaję trochę lnianego mieszam i na chlebek
Ja uuuwielbiam olej lniany.Tyle, że trzeba go kupować w sklepach ze zdrową zywnością, a nie marketach(ostatnio doskonały kupilam w tym na B=chyba cud?). W marketach często jest stary i gorzki. Świeży ma lekko orzechowy smak i ładnie pachnie. Wsród moich znajomych jest prawdziwym przebojem.Znam takich co nalewaja go na talerzyk i jedzą z chlebem..Doskonałe są sledzie w oleju lniany i kapusta wigilijna z jego dodatkiem. Ja używam do sałatek, ziemniaków a moim nr one jest sniadanie w postaci zaparzonych otrąb owsianych posypanych drobno posiekaną cebulką/szczypiorkiem, delikatnie posolonych, polanych olejem lnianym. Olej produkuje sporo olejarni.Nie wszystkie są smaczne.Mam swoją ulubioną firme, ale ze zrozumialych przyczyn jej tu nie podaję). Używam też oleju sezamowego do chinszczyzny i sama robię oliwy smakowe, z których uwielbiam czosnkowo-paprykową. Ich dodatek niebywale wbogaca smak np sałatek, ziemniakow,, kaszy.O walorach zdrowotnych nie mówie, bo są ogólnie znane.
wszelkie oleje są niezwykle zdrowe. Jestem ich fanką. Polecam również na skórę. Najtańsze oraz najlepsze kosmetyki świata :-)
Ja na olejach i oliwach robię majonezy. Polecam dodanie do domowego majonezu kilka/kilkanaście kropel oleju z pestek dyni. Robi niesamowity, zielony kolor :-). Oleje dają ciekawe smaki majonezów, a można je jeszcze "podkreślić" dodatkami, np. przyprawami, ziołami.
Z olejami smakowymi można tez robić makarony, proste włoskie dania, czyli makaron + oliwa/olej+ zioła + parmezan lub inszy ser.
Witam,
Ostatnio zaczęłam używać różnych olejów. Oprócz rzepakowego, słonecznikowego i z oliwek używam sezamowego, z orzechów archidowych i prażonych włoskich. Jednak mója wiedza na temat przepisów i zakresu stosowania się wyczerpały. A wy do czego i jak stosujecie? Czy te oleje mają jakieś walory zdrowotne?
Zakupiłam też lniany - podobno bardzo zdrowy, ale to ohydztwo i nie wiem do czego zastosować. Macie pomysł?
Madziu, olej lniany używam od 2 lat i nie zgodzę się, że to ohyda :)) Kwestia przyzwyczajenia. Jest bardzo zdrowy, zwłaszcza budwigowy, nieoczyszczony, bo zawiera dużo kwasów omega 3. Nalezy go przechowywać w lodówce i ma krótki termin przydatności. Po tym czasie traci swoje zdrowotne właściwości i o ile nie nabierze goryczki mozna go nadal uzywać, nawet do smażenia, tyle, że nie ma już wartości. Olej lniany stosuje się na zimno, jako dodatek do sałatek, kaszy po ugotowaniu, ziemniaków, zup czy innych potraw, ale najbardziej znany jest jako składnik twarożku wg dr Budwig (stąd nazwa budwigowy ). Mieszanką oleju i chudego twarogu dr Budwig leczyła z powodzeniem wiele chorób, w tym początkowe stadia raka. Zobacz link.
Super artykuł Dzięki.
To prawda. Olej lniany leczy wiele chorób. Ma właściwości uodparniające i rakotwórcze. Ja ten olej łączę z papryczką chili. Papryczkę kroję i daję do oleju. Po jakimś czasie wyciągam paprykę, a olej stosuję do różnego rodzaju sałatek. Mój mąż uwielbia grzanki polane odrobiną takiego oleju.
To prawda. Olej lniany leczy wiele chorób. Ma właściwości
Aniu, chyba przeciwrakowe, a nie rakotwórcze!uodparniające i rakotwórcze.
No jasne, że przeciwrakowe. Ale wpadka!!!!! Przepraszam bardzo wszystkich:))) i dzięki za poprawienie mnie. Pozdrawiam:)
Moja Droga !
Taki lnianym olej jak powiadasz ohydztwo stosowany jest do kartoffelsalat czyli sałatki ziemniaczanej . Spróbuj dobra odmianę ziemniaka ugotować w mundurku , do tego koniecznie w sałata roszponka , dosmaczona vegetą domowej roboty , jakiś dobrego gatunku kawałki szynki drobiowej , wieprzowej . Ja jadałam z chorizo i ta cała masa delikatnie skropiona olejem . Dla mnie bomba .. )))
Oczywiście taką sałątkę robi sie od ręki i myk na stół ...)))
Wiesz, może ja niewłaściwy kupiłam... Z oliwek też niedobry można kupić. Ten mój jest cierpkawo gorzki. A przecież siemie lniane bardzo lubię!
Ja używam tego tylko trzeba uważać na termin przydatności, jak już pisałam i trzymać w lodówce.
olej lniany jest przepyszny,my jemy go z pokrojoną drobno cebulką i do tego chleb lub ziemniaki ugotowane w mundurkach,dodaję też go czasem do ryby z puszki(filety w oleju)tzn ten olej w ktory jest ryba wylewam i dodaję trochę lnianego mieszam i na chlebek
Tu znajdziesz wiele informacji na temat oleju (rodzaje i zastosowanie): http://www.gotujmy.pl/jaki-olej-i-do-czego,artykuly,10830.html
Ja uuuwielbiam olej lniany.Tyle, że trzeba go kupować w sklepach ze zdrową zywnością, a nie marketach(ostatnio doskonały kupilam w tym na B=chyba cud?). W marketach często jest stary i gorzki. Świeży ma lekko orzechowy smak i ładnie pachnie. Wsród moich znajomych jest prawdziwym przebojem.Znam takich co nalewaja go na talerzyk i jedzą z chlebem..Doskonałe są sledzie w oleju lniany i kapusta wigilijna z jego dodatkiem. Ja używam do sałatek, ziemniaków a moim nr one jest sniadanie w postaci zaparzonych otrąb owsianych posypanych drobno posiekaną cebulką/szczypiorkiem, delikatnie posolonych, polanych olejem lnianym. Olej produkuje sporo olejarni.Nie wszystkie są smaczne.Mam swoją ulubioną firme, ale ze zrozumialych przyczyn jej tu nie podaję). Używam też oleju sezamowego do chinszczyzny i sama robię oliwy smakowe, z których uwielbiam czosnkowo-paprykową. Ich dodatek niebywale wbogaca smak np sałatek, ziemniakow,, kaszy.O walorach zdrowotnych nie mówie, bo są ogólnie znane.
wszelkie oleje są niezwykle zdrowe. Jestem ich fanką. Polecam również na skórę. Najtańsze oraz najlepsze kosmetyki świata :-)
Ja na olejach i oliwach robię majonezy. Polecam dodanie do domowego majonezu kilka/kilkanaście kropel oleju z pestek dyni. Robi niesamowity, zielony kolor :-). Oleje dają ciekawe smaki majonezów, a można je jeszcze "podkreślić" dodatkami, np. przyprawami, ziołami.
Z olejami smakowymi można tez robić makarony, proste włoskie dania, czyli makaron + oliwa/olej+ zioła + parmezan lub inszy ser.