Forum

Kuchenne porady

Odkrycie kulinarne

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-04-26 06:27:06

    Daję zapytanie o wasze odkrycia kulinarne.

    Dla mnie to sałata roszponka o orzechowym posmaku i oleje różnosmakowe, o których piszę w osobnym wątku. A dla was?

  • Autor: megi65 Data: 2013-04-26 08:12:57

    Raszponkę ''odkryłam'' 10 lat temu , pyszniutka . Moim topowym odkryciem jest twardy ,żółty ser kozi . Edamskie , ematalery poszły obecnie w odstawkę .. do czasu , do czasu .

  • Autor: powsinoga Data: 2013-04-26 21:52:23

    Ja się właśnie ze 2 tygodnie temu uzależniłam od roszponki i jadam ją na tony i w różnych odmianach :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-04-26 22:16:15

    sałata rzymska:)

  • Autor: Czeslaw Data: 2013-04-27 07:22:16

    Główki czosnku pieczone w piekarniku - do smarowania pieczywa.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-04-28 10:58:54

    Oooo jak to robisz? Muszę spróować!

  • Autor: kleo Data: 2013-04-28 11:19:02

    mam w ulubionych, tez muszę spróbować http://wielkiezarcie.com/recipe54456.html

  • Autor: majolika Data: 2013-04-28 12:15:40

    Najpyszniejsze są na grilu jako dodatek do pieczonych ziemniaków.ale radze ostroznie.Taki czosnek zapach ma delikatny, smak też, ale ...działanie ma!Kto go kiedyś zjadł za duzo-ten wie o co chodzi))))

  • Autor: ja-żaba Data: 2013-04-27 07:52:30

    rukola i bakłażan:)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-04-28 10:57:59

    Tak bakłażan, ja rbię z niego Musakę (w moich przepisach), a Ty co z niego robisz?

  • Autor: majolika Data: 2013-04-28 12:13:26

    Ja tez- bakłażan))Ja go po prostu piekę(uprzednio gęsto nakłuwszy).Polewam oliwą czosnkową, lekko solę  i wyjadam miaższ łyżeczką.Mniaaaam! Dawne, zapomniane warzywa, rosliny, dawne tradycyjne przepisy, np, zupa z pokrzywy, sałatki z mniszka, buraki cukrowe, nieznane powszechnie kasze- np krakowska, bulgur itp.

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-04-28 14:15:29

    jaką sałatkę z mniszka robisz też bym chętnie spróbowała:)

  • Autor: majolika Data: 2013-04-28 21:51:19

    Dodaję je do sałaty, posypuje posiekanym młodym mniszkiem zamiast pietruszki, wszystko, co się da.Mam w swoich przepisach kilka z wykorzystaniem mniszka.

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-04-29 21:16:17

    oo to zaglądnę ja robiłam syrop z mniszka :)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-05-03 12:48:12

    0 kasze ! Ja uwielbiam gryczaną i pęczak. Z pęczaka robię nawet sałatkę (w moich przepisach). Gryczaną można podawać na różne sposoby .

  • Autor: ja-żaba Data: 2013-04-29 23:51:02

    Najczęściej ciacham go na dość cienkie (ok.0,5 cm.)plastry, każdy solę i zostawiam na godzinkę. Potem wycieram ręcznikiem papierowym, grilluję na patelni i wkładam do zalewy zrobionej z oleju, octu balsamicznego lub jabłkowego, czosnku, natki pietruszki, koperku, sosu sojowego. Pakuję do lodówki, czekam ze dwa dni i gotowe. Pyszne z chlebem posmarowanym masłem lub jako zakąska pd ognistą wodę.:)

  • Autor: małpiatka Data: 2013-04-30 03:38:26

    Podaj, proszę, proporcję tej zalewy, bo to bardzo ciekawy sposób na bakłażana i chętnie go wypróbuję.

  • Autor: ja-żaba Data: 2013-05-01 05:08:45

    Wysłałam na PW:)

  • Autor: małpiatka Data: 2013-05-01 10:07:35

    Dzięki!:)

  • Autor: ja-żaba Data: 2013-05-02 20:32:06

    Nie ma za co:)

  • Autor: jolka60 Data: 2013-05-01 09:22:20

    Też proszę o przepis.

  • Autor: ja-żaba Data: 2013-05-02 05:48:17

    Już jest u Ciebie:)

  • Autor: jolka60 Data: 2013-05-02 18:56:40

    Właśnie przeczytałam,dziekuję.

  • Autor: ja-żaba Data: 2013-05-02 20:31:43

    Do usług:)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-05-02 14:34:00

    ja też poproszę o przepis, z góry dziekuję:)

  • Autor: ja-żaba Data: 2013-05-02 20:32:28

    Poszło:)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-05-03 12:37:05

    A ja teraz jestem na wycieczce ale po wyjeździe dodam przepis na mojego bakłażana z grilla - pycha !

    Dopisano 13-05-08 8:58:34:

    Właśnie dodałam przepis na Bakłażana z grilla, jeszcze dziś dodam zdjęcie.

    http://wielkiezarcie.com/recipe100590.html

  • Autor: jolka60 Data: 2013-05-21 08:42:15

    Już sobie wciągnęłam do ulubionych.

  • Autor: ja-żaba Data: 2015-04-10 07:50:57

    Kasza "bulgur" oraz lody cytrynowe z bazylią

  • Autor: Alll Data: 2013-04-29 07:39:36

    Przypomnialaś mi to jak kilka lat temu zachwyciłam się rukolą. Ten zachwyt trwa nadal ;) Uwielbiam ją.

  • Autor: Rzymianka Data: 2013-04-29 20:24:41

    Cebula cukrowa - łagodna, miękka, wspaniała. Od paru lat króluje w mojej kuchni.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-05-03 12:41:56

    Hmm a czym ona się różni od zwykłej ? Bo mnie wygląda tak samo ?

  • Autor: mariolan76 Data: 2013-04-30 19:21:34

    kasza jaglana przygotowywana na słodko jak i na słono  mam bardzo duże właściwości lecznicze i witaminy dzięki niej wyleczyłam swojego synka (5 lat)  z zapalenia zatok i migdałków gdzie nawet antybiotyki nie pomagały wbrew pozorom jast smaczna i odpowiednio przygotowana jest zjadliwa nawet przez dzieci polecam

  • Autor: kaśka.k Data: 2013-05-01 19:40:00

    Też ostatnio wszystko kombinuję z ta kaszą:D Jestem zachwycona, że pasuje do wszystkiego bo nie ma tak wyraźnego smaku jak inne kasze.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-05-01 09:27:25

    Co jaiś czas odkrywam cos nowego.Od ładnych kilku lat np czosnek niedżwiedzi,pasta ajvar.Tę ostatnia czasem sama robię.Kupne mogą sie schować.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-05-03 12:57:36

    Czosnek niedźwiedzi kojarzy mi się z wyjazdami w góry . Miałam koleżankę która częstowała nas darami lasu . Aivar jest pycha do kanapek. Chciałabym spróbować jeszcze humusu bo słyszałam że dobry. Czasem patrzę na różne egzotyczne pasty w sklepach i boję się kupić bo drogie a smak jest zagadką . Ale moje odkrycie to również sos słodko pikantny Tao Tao do Chińszczaka. A wy polecacie jakiś ?

  • Autor: jolka60 Data: 2013-05-24 08:27:22

    Bardzo lubię takie "łódki" z cukinii.Młode cukinie,ale takie,które jednak można wydrążyć,przekrajam wzdłuż na połowy,wydrążam gniazda nasienne i któtko obgotowuję w lekko osolonej wodzie.Po wystudzeniu nadziewam farszem z białego sera wymieszanego z pikantnym Ajvarem i pokrojoną w paseczki pieczoną piersią z indyka lub kurczaka albo jakąś drobiową wędliną.Super

  • Autor: majolika Data: 2013-05-27 22:35:01

    Kiedyś będąc na wycieczce Wilnie odkryłam "czieriemszę".To kiszony czosnek niedźwiedzi.Szczególnie popularny w Rosji, na Kaukazie. Zapach okrutny. ale co za smak! To kopalnia witamin.Podobno dzięki niej tysiące syberyjskich zesłańców przeżywało bez szkorbutu zimę.Niestety nie udało mi się znaleźć nigdzie przepisu na nią. W polsce dziki leśny czosnek niedźwiedzi jest pod ochrona, ale już na Litwie, czy w Rosji-nie. Jest też czosnek niedźwiedzi ogrodowy.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-05-28 10:05:51

    Z tego,co czytałam,czosnek dziko rosnący jest pod częściową ochroną.Można zrywać po 1 lisciu z każdej rośliny.Możesz też go wyhodować,jeśli masz jakikolwiek kwałeczek działki.Najlepiej wysadzać już gotowe rośliny,ale mozna i z nasion,tylko dłużej się czeka aż wzejdzie.Też mam go w ogródku.Część mi zginęła,ale te,które ocalały,zaczynają się rozsiewać.Nie jest wymagający w uprawie.

  • Autor: Piper Data: 2013-05-01 22:14:15

    odkrylam ostatio rukiew, a zrobiona z niej slatka jest naprawde pyszna

  • Autor: margaretka85 Data: 2013-05-20 22:59:07

    makaron w połączeniu ze szpinakiem <mniam>

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-05-21 08:40:54

    Wg jakiego przepisu?

  • Autor: margaretka85 Data: 2013-05-24 22:18:25

    szczerze powiedziawszy to korzystam z dania Lubelli jako podstawy,  ale dodaję sama szpinak, łososia i śmietane także nie smakuje jak "gotowiec" a przynajmiej mam szybki obiad :))

  • Autor: yennefer Data: 2013-05-24 22:34:31

    My zajadamy się gnocchi z sosem ze szpinaku z dużą ilością czosnku, jajkiem i fetą. Poezja!!!

    I błysk ciupagi, jeśli chodzi o czas przygotowania

    Ogólnie gnocchi to jedno z moich odkryć. Pyszne też z sosem pomidorowym, kaparami, oliwkami i ostrą papryką, posypane zieloną pietruchą.

  • Autor: gagnieszka1 Data: 2013-05-23 21:16:06

    Fasolka szparagowa żółta (miałam akurat tylko mrożoną) ugotowana na parze, lekko posolona w czasie gotowania, polana dosłownie odrobnką rozpuszczonego masła, posypana szczyptą suszonego czosnku, wymieszana na talerzu z plasterkami banana. Nie wierzyłam, ze to może być dobre, a już na pewno, że aż tak dobre :-)

  • Autor: małpiatka Data: 2013-05-23 21:22:02

    Oooo.. Twój post przypomniał mi o nietypowym połączeniu wytrawnych dań z bananem - zupa pomidorowa z bananami i ryżem. Odlot!

  • Autor: 555 Data: 2013-05-25 23:32:58

    czerwone pesto (nie lubię bazylii, więc nie smakowało mi nigdy zielone) i suszone pomidory (włąsnej produkcji)..

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-05-27 10:38:56

    Dla mnie odkryciem były grznki posmarowane zielonym pesto na to konfotura z żurawiny i kawałek sera pleśniowego - zapieczone, pychota!

  • Autor: małpiatka Data: 2013-05-28 15:20:38

    Uwielbiam grzanki z zielonym pesto i serem pleśniowym! Myślałam, że tylko ja tak jadam;) Ale z dodatkiem żurawiny nie próbowałam. Zresztą kombinujemy z grzankami - pasta czosnkowa albo pasta z chilli plus różne dodatki. Dziś zakupiłam ostry ajvar w Lidlu - sprawdzę czy choć trochę przypomina ten przywieziony kiedyś z Węgier.

  • Autor: anusia_m Data: 2013-05-28 21:13:27

    Zrobiłam takie grzanki dziś na kolację. Bez żurawiny, bo akurat nie miałam. Pyszne! Dzięki za pomysł :)

  • Autor: Teresa40 Data: 2013-05-26 18:00:53

    Makaron domowej roboty ze szpinakiem.Super jedzonko ,tanie i szybkie.

  • Autor: Becia_:) Data: 2013-05-28 11:57:08

    Zapiekanka w sosie beszamelowym albo szybkie danie Lubelli makaron z szpianakiem

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-05-28 14:28:43

    Kurcze specjalnie w sklepie przejrzałam przepisy na ten makaron ze szpinakiem... I zrobiłam łazanki :) :) :)

    Na którym (o jakim kształcie) makaronie jest ten przepis?

  • Autor: gagnieszka1 Data: 2013-05-28 20:17:32

    może chodziło o to ? : http://www.szybkozpatelni.pl/?utm_source=adwords&utm_medium=tekst&utm_campaign=szybkozpatelni#/produkty

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-05-29 08:25:01

    Nooo tak, może. Ja gotowców i tytek nie jadam, to i nawet nie pomyślałam :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu