Raszponkę ''odkryłam'' 10 lat temu , pyszniutka . Moim topowym odkryciem jest twardy ,żółty ser kozi . Edamskie , ematalery poszły obecnie w odstawkę .. do czasu , do czasu .
Najpyszniejsze są na grilu jako dodatek do pieczonych ziemniaków.ale radze ostroznie.Taki czosnek zapach ma delikatny, smak też, ale ...działanie ma!Kto go kiedyś zjadł za duzo-ten wie o co chodzi))))
Ja tez- bakłażan))Ja go po prostu piekę(uprzednio gęsto nakłuwszy).Polewam oliwą czosnkową, lekko solę i wyjadam miaższ łyżeczką.Mniaaaam! Dawne, zapomniane warzywa, rosliny, dawne tradycyjne przepisy, np, zupa z pokrzywy, sałatki z mniszka, buraki cukrowe, nieznane powszechnie kasze- np krakowska, bulgur itp.
Dodaję je do sałaty, posypuje posiekanym młodym mniszkiem zamiast pietruszki, wszystko, co się da.Mam w swoich przepisach kilka z wykorzystaniem mniszka.
Najczęściej ciacham go na dość cienkie (ok.0,5 cm.)plastry, każdy solę i zostawiam na godzinkę. Potem wycieram ręcznikiem papierowym, grilluję na patelni i wkładam do zalewy zrobionej z oleju, octu balsamicznego lub jabłkowego, czosnku, natki pietruszki, koperku, sosu sojowego. Pakuję do lodówki, czekam ze dwa dni i gotowe. Pyszne z chlebem posmarowanym masłem lub jako zakąska pd ognistą wodę.:)
kasza jaglana przygotowywana na słodko jak i na słono mam bardzo duże właściwości lecznicze i witaminy dzięki niej wyleczyłam swojego synka (5 lat) z zapalenia zatok i migdałków gdzie nawet antybiotyki nie pomagały wbrew pozorom jast smaczna i odpowiednio przygotowana jest zjadliwa nawet przez dzieci polecam
Czosnek niedźwiedzi kojarzy mi się z wyjazdami w góry . Miałam koleżankę która częstowała nas darami lasu . Aivar jest pycha do kanapek. Chciałabym spróbować jeszcze humusu bo słyszałam że dobry. Czasem patrzę na różne egzotyczne pasty w sklepach i boję się kupić bo drogie a smak jest zagadką . Ale moje odkrycie to również sos słodko pikantny Tao Tao do Chińszczaka. A wy polecacie jakiś ?
Bardzo lubię takie "łódki" z cukinii.Młode cukinie,ale takie,które jednak można wydrążyć,przekrajam wzdłuż na połowy,wydrążam gniazda nasienne i któtko obgotowuję w lekko osolonej wodzie.Po wystudzeniu nadziewam farszem z białego sera wymieszanego z pikantnym Ajvarem i pokrojoną w paseczki pieczoną piersią z indyka lub kurczaka albo jakąś drobiową wędliną.Super
Kiedyś będąc na wycieczce Wilnie odkryłam "czieriemszę".To kiszony czosnek niedźwiedzi.Szczególnie popularny w Rosji, na Kaukazie. Zapach okrutny. ale co za smak! To kopalnia witamin.Podobno dzięki niej tysiące syberyjskich zesłańców przeżywało bez szkorbutu zimę.Niestety nie udało mi się znaleźć nigdzie przepisu na nią. W polsce dziki leśny czosnek niedźwiedzi jest pod ochrona, ale już na Litwie, czy w Rosji-nie. Jest też czosnek niedźwiedzi ogrodowy.
Z tego,co czytałam,czosnek dziko rosnący jest pod częściową ochroną.Można zrywać po 1 lisciu z każdej rośliny.Możesz też go wyhodować,jeśli masz jakikolwiek kwałeczek działki.Najlepiej wysadzać już gotowe rośliny,ale mozna i z nasion,tylko dłużej się czeka aż wzejdzie.Też mam go w ogródku.Część mi zginęła,ale te,które ocalały,zaczynają się rozsiewać.Nie jest wymagający w uprawie.
szczerze powiedziawszy to korzystam z dania Lubelli jako podstawy, ale dodaję sama szpinak, łososia i śmietane także nie smakuje jak "gotowiec" a przynajmiej mam szybki obiad :))
Fasolka szparagowa żółta (miałam akurat tylko mrożoną) ugotowana na parze, lekko posolona w czasie gotowania, polana dosłownie odrobnką rozpuszczonego masła, posypana szczyptą suszonego czosnku, wymieszana na talerzu z plasterkami banana. Nie wierzyłam, ze to może być dobre, a już na pewno, że aż tak dobre :-)
Uwielbiam grzanki z zielonym pesto i serem pleśniowym! Myślałam, że tylko ja tak jadam;) Ale z dodatkiem żurawiny nie próbowałam. Zresztą kombinujemy z grzankami - pasta czosnkowa albo pasta z chilli plus różne dodatki. Dziś zakupiłam ostry ajvar w Lidlu - sprawdzę czy choć trochę przypomina ten przywieziony kiedyś z Węgier.
Daję zapytanie o wasze odkrycia kulinarne.
Dla mnie to sałata roszponka o orzechowym posmaku i oleje różnosmakowe, o których piszę w osobnym wątku. A dla was?
Raszponkę ''odkryłam'' 10 lat temu , pyszniutka . Moim topowym odkryciem jest twardy ,żółty ser kozi . Edamskie , ematalery poszły obecnie w odstawkę .. do czasu , do czasu .
Ja się właśnie ze 2 tygodnie temu uzależniłam od roszponki i jadam ją na tony i w różnych odmianach :)
sałata rzymska:)
Główki czosnku pieczone w piekarniku - do smarowania pieczywa.
Oooo jak to robisz? Muszę spróować!
mam w ulubionych, tez muszę spróbować http://wielkiezarcie.com/recipe54456.html
Najpyszniejsze są na grilu jako dodatek do pieczonych ziemniaków.ale radze ostroznie.Taki czosnek zapach ma delikatny, smak też, ale ...działanie ma!Kto go kiedyś zjadł za duzo-ten wie o co chodzi))))
rukola i bakłażan:)
Tak bakłażan, ja rbię z niego Musakę (w moich przepisach), a Ty co z niego robisz?
Ja tez- bakłażan))Ja go po prostu piekę(uprzednio gęsto nakłuwszy).Polewam oliwą czosnkową, lekko solę i wyjadam miaższ łyżeczką.Mniaaaam! Dawne, zapomniane warzywa, rosliny, dawne tradycyjne przepisy, np, zupa z pokrzywy, sałatki z mniszka, buraki cukrowe, nieznane powszechnie kasze- np krakowska, bulgur itp.
jaką sałatkę z mniszka robisz też bym chętnie spróbowała:)
Dodaję je do sałaty, posypuje posiekanym młodym mniszkiem zamiast pietruszki, wszystko, co się da.Mam w swoich przepisach kilka z wykorzystaniem mniszka.
oo to zaglądnę ja robiłam syrop z mniszka :)
0 kasze ! Ja uwielbiam gryczaną i pęczak. Z pęczaka robię nawet sałatkę (w moich przepisach). Gryczaną można podawać na różne sposoby .
Najczęściej ciacham go na dość cienkie (ok.0,5 cm.)plastry, każdy solę i zostawiam na godzinkę. Potem wycieram ręcznikiem papierowym, grilluję na patelni i wkładam do zalewy zrobionej z oleju, octu balsamicznego lub jabłkowego, czosnku, natki pietruszki, koperku, sosu sojowego. Pakuję do lodówki, czekam ze dwa dni i gotowe. Pyszne z chlebem posmarowanym masłem lub jako zakąska pd ognistą wodę.:)
Podaj, proszę, proporcję tej zalewy, bo to bardzo ciekawy sposób na bakłażana i chętnie go wypróbuję.
Wysłałam na PW:)
Dzięki!:)
Nie ma za co:)
Też proszę o przepis.
Już jest u Ciebie:)
Właśnie przeczytałam,dziekuję.
Do usług:)
ja też poproszę o przepis, z góry dziekuję:)
Poszło:)
A ja teraz jestem na wycieczce ale po wyjeździe dodam przepis na mojego bakłażana z grilla - pycha !
Dopisano 13-05-08 8:58:34:
Właśnie dodałam przepis na Bakłażana z grilla, jeszcze dziś dodam zdjęcie.
http://wielkiezarcie.com/recipe100590.html
Już sobie wciągnęłam do ulubionych.
Kasza "bulgur" oraz lody cytrynowe z bazylią
Przypomnialaś mi to jak kilka lat temu zachwyciłam się rukolą. Ten zachwyt trwa nadal ;) Uwielbiam ją.
Cebula cukrowa - łagodna, miękka, wspaniała. Od paru lat króluje w mojej kuchni.
Hmm a czym ona się różni od zwykłej ? Bo mnie wygląda tak samo ?
kasza jaglana przygotowywana na słodko jak i na słono mam bardzo duże właściwości lecznicze i witaminy dzięki niej wyleczyłam swojego synka (5 lat) z zapalenia zatok i migdałków gdzie nawet antybiotyki nie pomagały wbrew pozorom jast smaczna i odpowiednio przygotowana jest zjadliwa nawet przez dzieci polecam
Też ostatnio wszystko kombinuję z ta kaszą:D Jestem zachwycona, że pasuje do wszystkiego bo nie ma tak wyraźnego smaku jak inne kasze.
Co jaiś czas odkrywam cos nowego.Od ładnych kilku lat np czosnek niedżwiedzi,pasta ajvar.Tę ostatnia czasem sama robię.Kupne mogą sie schować.
Czosnek niedźwiedzi kojarzy mi się z wyjazdami w góry . Miałam koleżankę która częstowała nas darami lasu . Aivar jest pycha do kanapek. Chciałabym spróbować jeszcze humusu bo słyszałam że dobry. Czasem patrzę na różne egzotyczne pasty w sklepach i boję się kupić bo drogie a smak jest zagadką . Ale moje odkrycie to również sos słodko pikantny Tao Tao do Chińszczaka. A wy polecacie jakiś ?
Bardzo lubię takie "łódki" z cukinii.Młode cukinie,ale takie,które jednak można wydrążyć,przekrajam wzdłuż na połowy,wydrążam gniazda nasienne i któtko obgotowuję w lekko osolonej wodzie.Po wystudzeniu nadziewam farszem z białego sera wymieszanego z pikantnym Ajvarem i pokrojoną w paseczki pieczoną piersią z indyka lub kurczaka albo jakąś drobiową wędliną.Super
Kiedyś będąc na wycieczce Wilnie odkryłam "czieriemszę".To kiszony czosnek niedźwiedzi.Szczególnie popularny w Rosji, na Kaukazie. Zapach okrutny. ale co za smak! To kopalnia witamin.Podobno dzięki niej tysiące syberyjskich zesłańców przeżywało bez szkorbutu zimę.Niestety nie udało mi się znaleźć nigdzie przepisu na nią. W polsce dziki leśny czosnek niedźwiedzi jest pod ochrona, ale już na Litwie, czy w Rosji-nie. Jest też czosnek niedźwiedzi ogrodowy.
Z tego,co czytałam,czosnek dziko rosnący jest pod częściową ochroną.Można zrywać po 1 lisciu z każdej rośliny.Możesz też go wyhodować,jeśli masz jakikolwiek kwałeczek działki.Najlepiej wysadzać już gotowe rośliny,ale mozna i z nasion,tylko dłużej się czeka aż wzejdzie.Też mam go w ogródku.Część mi zginęła,ale te,które ocalały,zaczynają się rozsiewać.Nie jest wymagający w uprawie.
odkrylam ostatio rukiew, a zrobiona z niej slatka jest naprawde pyszna
makaron w połączeniu ze szpinakiem <mniam>
Wg jakiego przepisu?
szczerze powiedziawszy to korzystam z dania Lubelli jako podstawy, ale dodaję sama szpinak, łososia i śmietane także nie smakuje jak "gotowiec" a przynajmiej mam szybki obiad :))
My zajadamy się gnocchi z sosem ze szpinaku z dużą ilością czosnku, jajkiem i fetą. Poezja!!!
I błysk ciupagi, jeśli chodzi o czas przygotowania
Ogólnie gnocchi to jedno z moich odkryć. Pyszne też z sosem pomidorowym, kaparami, oliwkami i ostrą papryką, posypane zieloną pietruchą.
Fasolka szparagowa żółta (miałam akurat tylko mrożoną) ugotowana na parze, lekko posolona w czasie gotowania, polana dosłownie odrobnką rozpuszczonego masła, posypana szczyptą suszonego czosnku, wymieszana na talerzu z plasterkami banana. Nie wierzyłam, ze to może być dobre, a już na pewno, że aż tak dobre :-)
Oooo.. Twój post przypomniał mi o nietypowym połączeniu wytrawnych dań z bananem - zupa pomidorowa z bananami i ryżem. Odlot!
czerwone pesto (nie lubię bazylii, więc nie smakowało mi nigdy zielone) i suszone pomidory (włąsnej produkcji)..
Dla mnie odkryciem były grznki posmarowane zielonym pesto na to konfotura z żurawiny i kawałek sera pleśniowego - zapieczone, pychota!
Uwielbiam grzanki z zielonym pesto i serem pleśniowym! Myślałam, że tylko ja tak jadam;) Ale z dodatkiem żurawiny nie próbowałam. Zresztą kombinujemy z grzankami - pasta czosnkowa albo pasta z chilli plus różne dodatki. Dziś zakupiłam ostry ajvar w Lidlu - sprawdzę czy choć trochę przypomina ten przywieziony kiedyś z Węgier.
Zrobiłam takie grzanki dziś na kolację. Bez żurawiny, bo akurat nie miałam. Pyszne! Dzięki za pomysł :)
Makaron domowej roboty ze szpinakiem.Super jedzonko ,tanie i szybkie.
Zapiekanka w sosie beszamelowym albo szybkie danie Lubelli makaron z szpianakiem
Kurcze specjalnie w sklepie przejrzałam przepisy na ten makaron ze szpinakiem... I zrobiłam łazanki :) :) :)
Na którym (o jakim kształcie) makaronie jest ten przepis?
może chodziło o to ? : http://www.szybkozpatelni.pl/?utm_source=adwords&utm_medium=tekst&utm_campaign=szybkozpatelni#/produkty
Nooo tak, może. Ja gotowców i tytek nie jadam, to i nawet nie pomyślałam :)