Dziekuje za linka .Bahus podal w nim przepis po angielsku z ktorego skorzystam.Ja niestetynie mieszkam w Polsce tutaj w kazdym nawet malutkim sklepiku jest ciasto filo.Nigdy nie zdecydowalam sie na kupno ale teraz zobaczylam kilka ciekawych przepisow z ciastem filo i postanowilam wyprobowac.Pozdrawiam wszystkich i zycze Wam udanego dlugiego wolnego tygodnia.Mary
Dziekuje za linka .Bahus podal w nim przepis po angielsku z ktorego skorzystam.Ja niestetynie mieszkam w Polsce tutaj w kazdym nawet malutkim sklepiku jest ciasto filo.Nigdy nie zdecydowalam sie na kupno ale teraz zobaczylam kilka ciekawych przepisow z ciastem filo i postanowilam wyprobowac.Pozdrawiam wszystkich i zycze Wam udanego dlugiego wolnego tygodnia.Mary
Na WZ jest przepis na Baklave, i jest jeszcze dyskusja.
Kupilam dzis mrozone ciasto filo i nie wiem jak postepowac dalej.Wiem jakie chce nadzienie,ale jak sie do tego zabtrac? Czy na pojedynczy "platek"dawac nadzienie? Czy kilka platow razem? Stara a glupia,mlodzi pomozcie ,prosze!!!
Jeżeli nakładasz nadzienie na ciasto złóż 3-4 płatki ciasta, każdy posmaruj roztopionym masłem. Jedna warstwa ciasta jest zbyt cienka. I nie nazywaj siebie głupią, każdy ma prawo do zapytania się kogoś o coś, to nie jest objaw głupoty.
robie rozne smakowitosci z phyllo, nie tylko slodkie. Trzeba uwazac zeby bylo rozmrozone bo sie polamie, jak wyschnie to sie pokruszy, a jesli zlapie wilgoc to sie bedzie ciagnelo i kleilo. Ukladam kilka warstw ciasta, kazde smaruje olejem lub maslem, nadzienie i kolejne kilka platow ciasta.Tak samo ze zwijaniem
Kupilam dzis mrozone ciasto filo i nie wiem jak postepowac dalej.Wiem jakie chce nadzienie,ale jak sie do tego zabtrac?
Czy na pojedynczy "platek"dawac nadzienie?
Czy kilka platow razem?
Stara a glupia,mlodzi pomozcie ,prosze!!!
Tutaj znajdziesz co nieco http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=1045&post=13927
Dziekuje za linka .Bahus podal w nim przepis po angielsku z ktorego skorzystam.Ja niestetynie mieszkam w Polsce tutaj w kazdym nawet malutkim sklepiku jest ciasto filo.Nigdy nie zdecydowalam sie na kupno ale teraz zobaczylam kilka ciekawych przepisow z ciastem filo i postanowilam wyprobowac.Pozdrawiam wszystkich i zycze Wam udanego dlugiego wolnego tygodnia.Mary
Dziekuje za linka .Bahus podal w nim przepis po angielsku z ktorego
skorzystam.Ja niestetynie mieszkam w Polsce tutaj w kazdym nawet malutkim
sklepiku jest ciasto filo.Nigdy nie zdecydowalam sie na kupno ale teraz
zobaczylam kilka ciekawych przepisow z ciastem filo i postanowilam
wyprobowac.Pozdrawiam wszystkich i zycze Wam udanego dlugiego wolnego
tygodnia.Mary
Na WZ jest przepis na Baklave, i jest jeszcze dyskusja.
http://wielkiezarcie.com/search.php?query=Baklava&search=Szukaj
Kupilam dzis mrozone ciasto filo i nie wiem jak postepowac dalej.Wiem jakie
Mam pytanie gdzie kupiłaś filo????chce nadzienie,ale jak sie do tego zabtrac? Czy na pojedynczy "platek"dawac
nadzienie? Czy kilka platow razem? Stara a glupia,mlodzi pomozcie ,prosze!!!
Właśnie ! gdzie ? ;)
Zdaje się, że Mary nie mieszka w Polsce :(
Tu, gdzie mieszkam jest dostepny w kazdym Realu. W Polsce tez jest siec tych marketow, radze tam poszukac.
Jeżeli nakładasz nadzienie na ciasto złóż 3-4 płatki ciasta, każdy posmaruj roztopionym masłem. Jedna warstwa ciasta jest zbyt cienka. I nie nazywaj siebie głupią, każdy ma prawo do zapytania się kogoś o coś, to nie jest objaw głupoty.
Pozdrawiam i życzę powodzenia :-)!
Moze nie calkiem glupia ale nie uzywajaca dotychczas ciasta filo.Dziekuje .Mary
robie rozne smakowitosci z phyllo, nie tylko slodkie. Trzeba uwazac zeby bylo rozmrozone bo sie polamie, jak wyschnie to sie pokruszy, a jesli zlapie wilgoc to sie bedzie ciagnelo i kleilo. Ukladam kilka warstw ciasta, kazde smaruje olejem lub maslem, nadzienie i kolejne kilka platow ciasta.Tak samo ze zwijaniem
Dziekuje za porady.W sobote bede piec.