Forum

Kuchenne porady

ciasto filo

  • Autor: mary50 Data: 2013-04-29 22:16:08

    Kupilam dzis mrozone ciasto filo i nie wiem jak postepowac dalej.Wiem jakie chce nadzienie,ale jak sie do tego zabtrac?

    Czy na pojedynczy "platek"dawac nadzienie?

    Czy kilka platow razem?

    Stara a glupia,mlodzi pomozcie ,prosze!!!

  • Autor: mint Data: 2013-04-30 04:16:27

    Tutaj znajdziesz co nieco http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=1045&post=13927

  • Autor: mary50 Data: 2013-04-30 14:38:56

    Dziekuje za linka .Bahus podal w nim przepis po angielsku z ktorego skorzystam.Ja niestetynie mieszkam w Polsce tutaj w kazdym nawet malutkim sklepiku jest ciasto filo.Nigdy nie zdecydowalam sie na kupno ale teraz zobaczylam kilka ciekawych przepisow z ciastem filo i postanowilam wyprobowac.Pozdrawiam wszystkich i zycze Wam udanego dlugiego wolnego tygodnia.Mary

  • Autor: mint Data: 2013-04-30 14:47:23

    Dziekuje za linka .Bahus podal w nim przepis po angielsku z ktorego
    skorzystam.Ja niestetynie mieszkam w Polsce tutaj w kazdym nawet malutkim
    sklepiku jest ciasto filo.Nigdy nie zdecydowalam sie na kupno ale teraz
    zobaczylam kilka ciekawych przepisow z ciastem filo i postanowilam
    wyprobowac.Pozdrawiam wszystkich i zycze Wam udanego dlugiego wolnego
    tygodnia.Mary


    Na WZ jest przepis na Baklave, i jest jeszcze dyskusja.

    http://wielkiezarcie.com/search.php?query=Baklava&search=Szukaj

  • Autor: leszek Data: 2013-04-30 07:38:03

    Kupilam dzis mrozone ciasto filo i nie wiem jak postepowac dalej.Wiem jakie
    chce nadzienie,ale jak sie do tego zabtrac? Czy na pojedynczy "platek"dawac
    nadzienie? Czy kilka platow razem? Stara a glupia,mlodzi pomozcie ,prosze!!!

    Mam pytanie gdzie kupiłaś filo????

  • Autor: Jola666 Data: 2013-04-30 10:36:39

    Właśnie ! gdzie ? ;)

  • Autor: matani Data: 2013-04-30 11:09:29

    Zdaje się, że Mary nie mieszka w Polsce :(

  • Autor: Basi@lis Data: 2013-04-30 11:40:36

    Tu, gdzie mieszkam jest dostepny w kazdym Realu. W Polsce tez jest siec tych marketow, radze tam poszukac.

  • Autor: Grapcik Data: 2013-04-30 14:57:55

    Jeżeli nakładasz nadzienie na ciasto złóż 3-4 płatki ciasta, każdy posmaruj roztopionym masłem. Jedna warstwa ciasta jest zbyt cienka. I nie nazywaj siebie głupią, każdy ma prawo do zapytania się kogoś o coś, to nie jest objaw głupoty.

    Pozdrawiam i życzę powodzenia :-)!

  • Autor: mary50 Data: 2013-04-30 15:53:30

    Moze nie calkiem glupia ale nie uzywajaca dotychczas ciasta filo.Dziekuje .Mary

  • Autor: Piper Data: 2013-04-30 23:35:22

    robie rozne smakowitosci z phyllo, nie tylko slodkie. Trzeba uwazac zeby bylo rozmrozone bo sie polamie, jak wyschnie to sie pokruszy, a jesli zlapie wilgoc to sie bedzie ciagnelo i kleilo. Ukladam kilka warstw ciasta, kazde smaruje olejem lub maslem, nadzienie i kolejne kilka platow ciasta.Tak samo ze zwijaniem

  • Autor: mary50 Data: 2013-05-01 01:48:54

    Dziekuje za porady.W sobote bede piec.

Przejdź do pełnej wersji serwisu