Witam was serdecznie chciałam zapytać czy na zwykłym lukrze z białka da się odcisnac wzór stempelkami widziałam takie ciasteczka na blogu ciasteczka z dusza.
To co na zdjęciu to napewno lukier. Uważam, że nie są te ciasteczka zrobione idealnie. Po pierwsze na lukrze nie powinno robić się odcisków i jedyny moment na zrobienie ewentualnego odcisku to chwila kiedy lukier zaczyna tężeć. Jednak lukier po takim zabiegu będzie pękał a brzegi odbicia stempelka będą nieczyste. Moim zdaniem świetnie do tego nadawałby się marcepan. Oczywiście masa cukrowa także, ale smak marcepana jest o wiele lepszy.
Możesz pokryć marcepanem, zrobić stempelki i dodatkowo wykończyć lukrem.
Bardzo dziekuje za odpowiedz w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak kupic gotowy czy może zrobic sama myślałam o takim http://wielkiezarcie.com/recipe5121.html
Wiesz na początku popróbowałabym na masie cukrowej, albo sztucznym marcepanie. Koszt niewielki, ale smaczne to to nie będzie. Jezeli jednak miałabym tym poczęstować, kogoś no to już zdecydowanie prawdziwy marcepan.
Myślę, że nadawałaby się do tego też czekolada plastyczna. Można taką zrobić zarówno z białej jak i ciemnej czekolady. Tylko koszt wyższy.
Bardzo ci dziekuje za odpowiedz , nie wiem czy proporcje mam dobre ale chce zrobic z czekolady białej widziałam przepis :tabliczka czekolady i 7 łyzek miodu rozpuscic na parze i potem wylac na papier po 2 godzinach zebrac czekolade w kule ina 2 godziny do lodowki, mysle ze przepis ok.
Mam taki przepis z forum Cincin, jednak nigdy go nie robiłam. Czytałam, że zamiast syropu kukurydzianego można dać właśnie miód.
200g białej czekolady 74g syropu kukurydzianego Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, wlać syrop kukurydziany, szybko wymieszać i wylać na zwykły papier pakowy (łatwo absorbuje tłuszcz). Rozpłaszczyć. Zostawić na około 5 godzin, aby papier wchłonął tłuszcz. Zeskrobać czekoladę z papieru, lekko zagnieść, zawinąć szczelnie w folię i włożyć do lodówki na dobę. Po tym czasie nadaje się do obróbki. Jednak temperatura otoczenia nie może przekroczyć 20 st.C. Tak przygotowaną czekoladę można przechowywać w lodówce bardzo długo, musi być tylko szczelnie zawinięta.
Znalazłam też taki filmik. Myślę, że jest bardzo fajny i może Tobie pomóc.
Witam was serdecznie chciałam zapytać czy na zwykłym lukrze z białka da się odcisnac wzór stempelkami widziałam takie ciasteczka na blogu ciasteczka z dusza.
http://ciasteczkazdusza.blogspot.com/2012/04/ciastka-na-i-komunie-sw.html
To co na zdjęciu to napewno lukier. Uważam, że nie są te ciasteczka zrobione idealnie. Po pierwsze na lukrze nie powinno robić się odcisków i jedyny moment na zrobienie ewentualnego odcisku to chwila kiedy lukier zaczyna tężeć. Jednak lukier po takim zabiegu będzie pękał a brzegi odbicia stempelka będą nieczyste. Moim zdaniem świetnie do tego nadawałby się marcepan. Oczywiście masa cukrowa także, ale smak marcepana jest o wiele lepszy.
Możesz pokryć marcepanem, zrobić stempelki i dodatkowo wykończyć lukrem.
Bardzo dziekuje za odpowiedz w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak kupic gotowy czy może zrobic sama myślałam o takim http://wielkiezarcie.com/recipe5121.html
Wiesz na początku popróbowałabym na masie cukrowej, albo sztucznym marcepanie. Koszt niewielki, ale smaczne to to nie będzie. Jezeli jednak miałabym tym poczęstować, kogoś no to już zdecydowanie prawdziwy marcepan.
Myślę, że nadawałaby się do tego też czekolada plastyczna. Można taką zrobić zarówno z białej jak i ciemnej czekolady. Tylko koszt wyższy.
Bardzo ci dziekuje za odpowiedz , nie wiem czy proporcje mam dobre ale chce zrobic z czekolady białej widziałam przepis :tabliczka czekolady i 7 łyzek miodu rozpuscic na parze i potem wylac na papier po 2 godzinach zebrac czekolade w kule ina 2 godziny do lodowki, mysle ze przepis ok.
Mam taki przepis z forum Cincin, jednak nigdy go nie robiłam. Czytałam, że zamiast syropu kukurydzianego można dać właśnie miód.
200g białej czekolady
74g syropu kukurydzianego
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, wlać syrop kukurydziany, szybko wymieszać i wylać na zwykły papier pakowy (łatwo absorbuje tłuszcz). Rozpłaszczyć. Zostawić na około 5 godzin, aby papier wchłonął tłuszcz. Zeskrobać czekoladę z papieru, lekko zagnieść, zawinąć szczelnie w folię i włożyć do lodówki na dobę. Po tym czasie nadaje się do obróbki. Jednak temperatura otoczenia nie może przekroczyć 20 st.C.
Tak przygotowaną czekoladę można przechowywać w lodówce bardzo długo, musi być tylko szczelnie zawinięta.
Znalazłam też taki filmik. Myślę, że jest bardzo fajny i może Tobie pomóc.
https://www.youtube.com/watch?v=Hj9YsUDOWbo
http://wielkiezarcie.com/recipe65697.html