Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Ocieplenie budynku

• Autor: martynka 13 Data: 2013-05-07 08:11:10

Padła propozycja ocieplenia budynku. Nie wszystkim się ten pomysł spodobał, ale ostatecznie skończyło sie na tym, że na 30 rodzin 16 wyraziło zgodę. Nikt tego za darmo nie zrobi, więc w/g jakiś obliczeń wyszło, że do czynszu będzie doliczane ok 200 zł. Jaestem temu przeciwna, nic się już z tym nie da zrobić?

• Autor: ewka63 Data: 2013-05-07 08:54:13

A czy chciałaś nie płacić, czy nie ocieplać?

Z majego doswiadczenia, blok w którym mieszkałam tez był ocieplany.  To oczywiste, że opłaty zostały podniesione. Od kilku lat ( teraz tam mieszka moja córka) w zimie nie używa prawie wcale ogrzewania. Standard cieplny bardzo się podniósł. Oczywiście ma to sens, gdy jednoczesnie w mieszkaniach zakładane są liczniki na grzejniki, a u córki są.

• Autor: martynka 13 Data: 2013-05-07 09:09:32

Ocieplanie do szczęścia nie jest mi potrzebne. Mieszkanie jest szczytowe, ale wymieniłam okna i jest ok. Po ociepleniu na grzejnikach mają być założone podzielniki ciepła. Blok obok był ocieplony 3 lata temu i po pierwszym sezonie niby jakieś oszczedności były, ale teraz ludzie płaczą. Przechlapane mają ci co mają stare onka, płacą jak za zboże, ale nie wszystkich na wymianę okien stać.

• Autor: ewka63 Data: 2013-05-07 14:24:44

Jeđli 3 lata temu blok był ocieplony, to po co teraz robić to znowu. Przecież takie ocieplenie starcza na lata.

• Autor: Zuzanna248 Data: 2013-05-07 18:49:01

.... blok obok był ocieplany 3 lata temu..... nie ten w którym mieszka

• Autor: ewka63 Data: 2013-05-07 19:15:14

sorry, nie doczytałam ;)

• Autor: Monia1805 Data: 2013-05-07 19:43:01

Znając polską biurokrację raczej nic już się nie da zrobić, jedynie z tym pogodzić i cieszyć, że zimą będzie cieplej za mniejszą cenę, ocieplenie bloku z czasem się zwróci

• Autor: bea39 Data: 2013-05-07 19:52:57

Mieszkamy w bloku z wielkiej płyty, blok nie jest ocieplony, podzielniki ciepła mamy na każdym kaloryferze i oszczedności co roku mamy.Mimo braku ocieplenia nawet w najbardziej mroźne zimy kaloryfery właczamy sporadycznie bo nie ma potrzeby dogrzewania. Mieszkańcy bloków ocieplony w spóldzielni co miesiąc płaca dodatkową opłate, zastanawiam się za co. Bo przeciez i tak płaca osobno za faktyczne korzystanie z co ??

• Autor: martynka 13 Data: 2013-05-09 07:17:27

Rozmawiałam z mamą kolegi. Ona codziennie coś piecze, więc w kuchni jest ciepło i grzejnik ma zakręcony. Natomiast w pokoju nie zakreca wcale. Okazało się, że na podzielnikach wyszło, że w kuchni zużycie ciepła jest większe niż w pokoju. No to ja już nic nie rozumię.

• Autor: dorotaibasia Data: 2013-05-09 07:47:18

...bo  ma kapilary, czyli liczniki które mierzą niejako "ciepło w domu" my też takie mamy, mieszkanie jest bardzo ciepłe, kaloryfery odkręcone max 3-4 razy w sezonie grzewczym podczas najwiekszych mrozów, nadpłata niewielka, największe odparowanie płynu widac w kuchni po upalnym lecie, dodam tylko ze przez 30 lat jak mieszkamy w tym miejscu kaloryfer w kuchni nie grzał nigdy

• Autor: Jola666 Data: 2013-05-08 13:23:09

Gdzie mieszkasz ? Mój Połówek jest PZN (profesjonalny zarządca nieruchomości ) Ma w małym paluszku takie sprawy .Udzieli ew Ci rady za free ,tel na priv :)

• Autor: martynka 13 Data: 2013-05-09 07:11:56

Wielkie dzięki,  mąż był w administracji i wytłumaczyli, że zostaliśmy przegłosowani i nie mamy nic do gadania.

• Autor: asieksza Data: 2013-05-09 19:55:18

Dokładnie. U nas sytuacja była odwrotna. Na 7 mieszkań trzy są własnościowe, reszta komunalne. Przy okazji remontu podwórka ADM chciał ocieplić budynek od strony podwórka. Za to miał zgłosić ocieplenie i renowację elewacji od ulicy przez miasto, bo ponoć taka jest umowa. W rezultacie dwie klatki z naszego wspólnego podwórka mają ciepło i nową elewację, a my nie mamy bo dwie rodziny się nie zgodziły ( jedni nie mają mieszkania od strony podwórka, drudzy tu nie mieszkają, a mieszkanko stoi puste od kilku lat.

• Autor: Jola666 Data: 2013-05-10 11:02:01

Dziwne ,że jeszcze nie założyliście wspólnoty mieszkaniowej :(

• Autor: kurkuma Data: 2013-05-18 09:21:04

Jeśli w budynku (komunalnym) zostało wykupione chociaż jedno mieszkanie, to wspólnota powstaje z mocy prawa, głosuje się udziałami. Tak na marginesie - już z tej dyskusji widać, że dogadać się ze wszystkimi trudno. Gdyby nie obowiązująca zasada głosowania - zarządzanie byłoby wogóle nie możliwe.

Przejdź do pełnej wersji serwisu