Otwieram wątek!!!! Proszę wpisujcie tu potrawy jakie można zrobić z grilla. Nie chodzi mi o dodatki, sosy, sałatki (choć może i mile widziane), ale takie konkretne potrawy grillowe albo takie, które zastąpią nam tradycyjny obiad kuchenny (rosół, kotlet, ziemniaki i kapusta). Aby zamiast siedzieć w kuchni siedzieć na słoneczku i na powietrzu i uraczać się latem!
Wiemy już o grilowanych kiełbaskach, skrzydełkach, udkach i kaszankach. Co dalej...zapraszam
Grillowany banan podany bez dodatków to zbrodnia. Zbrodnia nieco mniejsza, ale równie mordoklejowata to podetknięcie napchanym daniami głównymi gościom banana grillowanego z kostkami mecznej czekolady - może pojedyncze sztuki homo sapiens są w stanie toto pochłonąć i jeszcze pochwalić, ale przeważającą większość ludzi zwyczajnie zemdli od słodkiej bomby kalorycznej :{
O niebo lepiej smakuje banan pocięty na krótsze kawałki, posmarowane cienką warstwą miękkiego masła i obtoczony w cukrze wymieszanym z cynamonem. Grilluje się go wraz z identycznie przyrządzonymi ćwiartkami obranej gruszki i podaje z ćwiartką cytryny do skropienia na talerzu (lub skrapia podczas grillowania). Choć nadal kaloryczne, jednak jest o niebo bardziej orzeźwiające w smaku.
W tym samym celu warto jest grillowanego banana polewać czekoladą gorzką, a nie mleczną rozpuszczoną ze śmietanką (aby sos był lejący). Całości powinnien towarzyszyć ajerkoniak lub adwokat, który swą ostrością nada charakteru deserowi :D
O łączeniu banana w szaszłykach z orzeźwiającymi truskawkami, winogronami i cząstkami ananasa wspominać chyba nie muszę :)
Na tackę i cyk na ruszt. Grill powinien być dobrze wyżarzony (zresztą wiadomo, desery zwykle pieczemy po daniach głównych). Banany podczas pieczenia raz do kilku razy obracamy, aby równomiernie zmiękły (staną się nieco szkliste). Cukier rozpuści się i skarmelizuje lekko, nie przejmujemy się, jeśli część "sosu" przecieknie przez dziurki w tacce aluminiowej.
Banana z czekoladą nie owijamy folią! Pieczemy w skórze, potem gdy zczertnieje rozcinamy i polewamy rozpuszczoną czekoladą i ajerkoniakiem. Skąd pomysł owijania?!
Może Ci dali takiego pieczonego w skórce nadzianego kostkami mlecznej czekolady - taki rarytas moim zdaniem zjeść się nie da lub ledwo ledwo (w każdym razie ja nie cierpię, brrr).
Aaa no właśnie ..przypomniało mi się ...też czasami robię : folia aluminiowa posmarowana olejem ,plasterki podgotowanego ziemniaka,na to podsmażona z boczkiem cebula,na górę posypać żółtym serem ....i na grilla ...:) ...zawsze zdaje egzamin:).....chyba też zgłodniałam ....
Jeszcze mi się przypomniało ,bo też tak czasami robię :
starte pieczarki smażymy na patelni ,mogą być z cebulką ( u mnie bez),bierzemy dwie kromki chleba tostowego ,jedną kromkę smarujemy pieczarkami ,na drugą kładziemy plaster sera żółtego ,składamy kromki razem,owijamy folią aluminiową i grillujemy .....zgrillowane u mnie szybko znikają ...
Ja mam zawsze ten sam zestaw: rybki w folii z warzywami, czosnek pieczony w głowkach w folii,ziemniaki z maslem w folii, żeberka, skrzydełka, OBOWIĄZKOWO tzaziki, sałatka szopska, czasem pieczonki, lub zupa w kociolku. Póxnym latem grzyby smazone, zwł. kanie lub rydze. Banana i pianek nie znoszę))Za słodkie.
Ryby są rewelacyjne ...najlepiej tuszki całych ryb...nie bój się ...zawsze wychodzą !
Napisałam tuszki najlepsze bo takie nam najbardziej smakują ,ale spokojnie można i steki i filety....podstawą u mnie do ryby na grillu jest oliwa,masło,czosnek,koperek,sól i pieprz i do folii...
Ale są i rożne marynaty ,bardzo dobre są filety w marynacie z oliwy i musztardy z dodatkiem koperku i czosnku + sól i pieprz,można bardzo wiele kombinować ...a smaki naprawdę super:)
Zjem wszystko :) No prawie ....(zero robali ,owoce morza ok ale bez krewetek ...bo złe doświadczenia ,zero ośmiorniczek z knajpy bo gumowe g...nie do przeżucia :/ Zrobiłam po swojemu i TADAm rewelacja i9 ni9e lubię flaków ,rosołek z nich zjem ale same flaki są dla mnie niezjadliwe)
Jakie ryby do kupienia są najlepsze ? W zeszłym roku poprosiłam o pomoć WŻowców jeśli chodzi o grilla ,wszystkie pomysły były super ! Ale nie było właśnie (prawie) ryb .
Brakuje mi pomysłu na warzywka z grilla ,cukinia ,bakłażan ,pomidory ,papryka i co jeszcze ?
Bardzo lubimy tuszki z makreli,...pstrąg,dorada też jest ok ..w zasadzie prawie każdą rybę można dać na grilla...
Steki z halibuta i łososia tez bardzo dobre a co do warzyw to cukinię normalnie w plasterki i na grilla kładę ,albo z tych wszystkich wymienionych przez Ciebie warzyw robię warzywne szaszłyki,pieczarki wtedy też dodaję ...
A swoją drogą małże i krewetki z grilla też bardzo dobre :)
Zapomniałam o dorszu ...filetach :) też polecam :)
Jeszcze mi się znowu przypomniało ....kaszankę robię na dwa sposoby ...
-folię polać trochę olejem ,na to kapusta kiszona podgotowana,trochę pokrojonej cebuli,trochę pokrojonego w kostkę boczku i na to kaszanka...zawinąć i na grilla...
-folię polać olejem,położyć kaszankę ,dodać trochę pokrojonej cebuli,kawałki obranego jabłka + musowo majeranek ,zawinąć i na grilla....
Otwieram wątek!!!! Proszę wpisujcie tu potrawy jakie można zrobić z grilla. Nie chodzi mi o dodatki, sosy, sałatki (choć może i mile widziane), ale takie konkretne potrawy grillowe albo takie, które zastąpią nam tradycyjny obiad kuchenny (rosół, kotlet, ziemniaki i kapusta). Aby zamiast siedzieć w kuchni siedzieć na słoneczku i na powietrzu i uraczać się latem!
Wiemy już o grilowanych kiełbaskach, skrzydełkach, udkach i kaszankach. Co dalej...zapraszam
banany z grilla-ale tylko dla tych którzy lubią obrzydliwą słodycz:) dla mnie nie do przełknięcia...i nie na obiad, ale na deser jak najbardziej:)
E tam, nie tylko dla nich - chyba że ktoś nie potrafi przelamać słodkiego smaku bananów odpowiednio dobranymi składnikami :D
Wpisujcie od razu swoje propozycje do ksiązek kucharskich i tutaj podawajcie linki :)
kiedyś został mi podany "goły" banan, bez dodatków, pamietam właśnie tylko tą obrzydliwą słodycz:P sama nie robię bo nie przepadam za bananami
Grillowany banan podany bez dodatków to zbrodnia. Zbrodnia nieco mniejsza, ale równie mordoklejowata to podetknięcie napchanym daniami głównymi gościom banana grillowanego z kostkami mecznej czekolady - może pojedyncze sztuki homo sapiens są w stanie toto pochłonąć i jeszcze pochwalić, ale przeważającą większość ludzi zwyczajnie zemdli od słodkiej bomby kalorycznej :{
O niebo lepiej smakuje banan pocięty na krótsze kawałki, posmarowane cienką warstwą miękkiego masła i obtoczony w cukrze wymieszanym z cynamonem. Grilluje się go wraz z identycznie przyrządzonymi ćwiartkami obranej gruszki i podaje z ćwiartką cytryny do skropienia na talerzu (lub skrapia podczas grillowania). Choć nadal kaloryczne, jednak jest o niebo bardziej orzeźwiające w smaku.
W tym samym celu warto jest grillowanego banana polewać czekoladą gorzką, a nie mleczną rozpuszczoną ze śmietanką (aby sos był lejący). Całości powinnien towarzyszyć ajerkoniak lub adwokat, który swą ostrością nada charakteru deserowi :D
O łączeniu banana w szaszłykach z orzeźwiającymi truskawkami, winogronami i cząstkami ananasa wspominać chyba nie muszę :)
Błagam.....
Nigdy nie jadłam ale czy wy mówicie o grillowaniu banana NORMALNIE na węglu lub drewnie. Jak mięsko i warzywa?
A ten banan pocięty i obtoczony w cukrze to na tackę i cyk na ruszt czy owinięty w fiolię aluminiową jak ten banan z czekoladą?
Na tackę i cyk na ruszt. Grill powinien być dobrze wyżarzony (zresztą wiadomo, desery zwykle pieczemy po daniach głównych). Banany podczas pieczenia raz do kilku razy obracamy, aby równomiernie zmiękły (staną się nieco szkliste). Cukier rozpuści się i skarmelizuje lekko, nie przejmujemy się, jeśli część "sosu" przecieknie przez dziurki w tacce aluminiowej.
Banana z czekoladą nie owijamy folią! Pieczemy w skórze, potem gdy zczertnieje rozcinamy i polewamy rozpuszczoną czekoladą i ajerkoniakiem. Skąd pomysł owijania?!
bo ja własnie takie bełby kiedyś dostałam. A banana w skórce z czekoladą jadłam. Mega słodki!!!!
Może Ci dali takiego pieczonego w skórce nadzianego kostkami mlecznej czekolady - taki rarytas moim zdaniem zjeść się nie da lub ledwo ledwo (w każdym razie ja nie cierpię, brrr).
Uwielbiam, ale faktycznie słodkie jak cholera!!!
Pełen obiad z grilla: folię aluminiową smarujemy olejem, układamy po kolei: plaster przyprawionej karkówki liście lubczyku, plastry marchewki, znowu lubczyk, plastry ziemniaka, lubczyk. Zawijamy folię i bach na grilla. Zgłodniałam...
A wieczorem po tym lubczyku? ;)
wieczorem gasimy grilla ale nie ogień :D
I tak trzymać! A jeśli chodzi o wątek to moja powieść, rzeka:
magdaityle.pl > Kobieta w kuchni >
> Marynaty do mięs
> Pieczonki z kociołka na ognichu
> Dipy, sosy, maczanki
> Grill - potrawy dla odmiany
> Bakłażan na kilka sposobów
> Wódki ekspresówki
Smacznego!
Aaa no właśnie ..przypomniało mi się ...też czasami robię : folia aluminiowa posmarowana olejem ,plasterki podgotowanego ziemniaka,na to podsmażona z boczkiem cebula,na górę posypać żółtym serem ....i na grilla ...:) ...zawsze zdaje egzamin:).....chyba też zgłodniałam ....
też super opcja, spróbuję następnym razem!
zajebiste danie i mało pracy. Dzięki - o to chodzi
Jeszcze mi się przypomniało ,bo też tak czasami robię :
starte pieczarki smażymy na patelni ,mogą być z cebulką ( u mnie bez),bierzemy dwie kromki chleba tostowego ,jedną kromkę smarujemy pieczarkami ,na drugą kładziemy plaster sera żółtego ,składamy kromki razem,owijamy folią aluminiową i grillujemy .....zgrillowane u mnie szybko znikają ...
Ja mam zawsze ten sam zestaw: rybki w folii z warzywami, czosnek pieczony w głowkach w folii,ziemniaki z maslem w folii, żeberka, skrzydełka, OBOWIĄZKOWO tzaziki, sałatka szopska, czasem pieczonki, lub zupa w kociolku. Póxnym latem grzyby smazone, zwł. kanie lub rydze. Banana i pianek nie znoszę))Za słodkie.
A jakie te rybki ? pstrągi ? Całe ?Jakiś przepis konkretny masz ? Wszystko robiłam z grilla ale rybek się boję a nóż nie wyjdą :(
Słodkości z grilla też robiłam ale jakoś nie przypadły do gustu ,może dlatego ,że były podawane na końcu jak desery po obiedzie ?
Ryby są rewelacyjne ...najlepiej tuszki całych ryb...nie bój się ...zawsze wychodzą !
Napisałam tuszki najlepsze bo takie nam najbardziej smakują ,ale spokojnie można i steki i filety....podstawą u mnie do ryby na grillu jest oliwa,masło,czosnek,koperek,sól i pieprz i do folii...
Ale są i rożne marynaty ,bardzo dobre są filety w marynacie z oliwy i musztardy z dodatkiem koperku i czosnku + sól i pieprz,można bardzo wiele kombinować ...a smaki naprawdę super:)
Zjem wszystko :) No prawie ....(zero robali ,owoce morza ok ale bez krewetek ...bo złe doświadczenia ,zero ośmiorniczek z knajpy bo gumowe g...nie do przeżucia :/ Zrobiłam po swojemu i TADAm rewelacja i9 ni9e lubię flaków ,rosołek z nich zjem ale same flaki są dla mnie niezjadliwe)
Jakie ryby do kupienia są najlepsze ? W zeszłym roku poprosiłam o pomoć WŻowców jeśli chodzi o grilla ,wszystkie pomysły były super ! Ale nie było właśnie (prawie) ryb .
Brakuje mi pomysłu na warzywka z grilla ,cukinia ,bakłażan ,pomidory ,papryka i co jeszcze ?
Bardzo lubimy tuszki z makreli,...pstrąg,dorada też jest ok ..w zasadzie prawie każdą rybę można dać na grilla...
Steki z halibuta i łososia tez bardzo dobre a co do warzyw to cukinię normalnie w plasterki i na grilla kładę ,albo z tych wszystkich wymienionych przez Ciebie warzyw robię warzywne szaszłyki,pieczarki wtedy też dodaję ...
A swoją drogą małże i krewetki z grilla też bardzo dobre :)
Zapomniałam o dorszu ...filetach :) też polecam :)
Jeszcze mi się znowu przypomniało ....kaszankę robię na dwa sposoby ...
-folię polać trochę olejem ,na to kapusta kiszona podgotowana,trochę pokrojonej cebuli,trochę pokrojonego w kostkę boczku i na to kaszanka...zawinąć i na grilla...
-folię polać olejem,położyć kaszankę ,dodać trochę pokrojonej cebuli,kawałki obranego jabłka + musowo majeranek ,zawinąć i na grilla....