Jest mi bardzo trudno pisać o tym, ale szukamy na wszelkie sposoby pomocy.
Wiem też, że na naszej stronie WZ są opiekunowie – lub ich rodziny – DOROSŁYCH osób niepełnosprawnych.
Nowa ustawa wprowadzona od 01 stycznia 2013r w praktyce od czerwca pozbawi nas przyznanego nam świadczenia pielęgnacyjnego (nawet na czas nieograniczony) – a tym samym pozbawi nas jakiegokolwiek dochodu i świadczeń zusowskich.
Nie możemy iść do pracy, ponieważ opiekujemy się dorosłymi niepełnosprawnymi członkami rodziny - przez 24 godziny na dobę.
Inną sytuację mają opiekunowie – rodzice dzieci niepełnosprawnych.
Wywalczyli sobie poprawę warunków m.in. poprzez protesty na ulicach.
W żadnym wypadku nie jest moją intencją odbierać im czegokolwiek.
Tylko rząd podzielił opiekunów na tych lepszych i gorszych.
I wielka prośba do użytkowników WŻ – podaję dwie strony do dwóch petycji – prośba o poparcie naszej sprawy.
Nie są to podpisy anonimowe – trzeba podać swoje prawdziwe imię i nazwisko oraz adres e-mail, po którym podpis zostanie zweryfikowany jako prawdziwy.
witam dostawałam przez ponad rok świadczenie z tytulu opieki nad niepelnosprawną mamą,niestety dostałam już pismo że w czerwcu wypłacą mi świadczenie ostatni raz,chętnie podpiszę petycję.
Podpisałam moja siostra również opiekuje się naszą mamą zasiłek to jedyne źródło utrzymania siostry dostała już informację że świadczenie otrzyma tylko do końca czerwca.
Byłam, podpisałam. Jak nie poprzeć? Ja opiekuję się niepełnosprawnym dzieckiem, syn ma autyzm, wiem doskonale, jaki to ogrom obowiązków. A przy dorosłym? Dwa razy tyle, jeśli nie więcej.
Witajcie,właśnie czytałam na WP artykuł pt."Rząd naprawia swój błąd",podobno pozbawili 100tys osób tego zasiłku a teraz chcą go wrócić,najniższe świadczenie ma wynosić 820zł.
Witam.
Jest mi bardzo trudno pisać o tym, ale szukamy na wszelkie sposoby pomocy.
Wiem też, że na naszej stronie WZ są opiekunowie – lub ich rodziny – DOROSŁYCH osób niepełnosprawnych.
Nowa ustawa wprowadzona od 01 stycznia 2013r w praktyce od czerwca pozbawi nas przyznanego nam świadczenia pielęgnacyjnego (nawet na czas nieograniczony) – a tym samym pozbawi nas jakiegokolwiek dochodu i świadczeń zusowskich.
Nie możemy iść do pracy, ponieważ opiekujemy się dorosłymi niepełnosprawnymi członkami rodziny - przez 24 godziny na dobę.
Inną sytuację mają opiekunowie – rodzice dzieci niepełnosprawnych.
Wywalczyli sobie poprawę warunków m.in. poprzez protesty na ulicach.
W żadnym wypadku nie jest moją intencją odbierać im czegokolwiek.
Tylko rząd podzielił opiekunów na tych lepszych i gorszych.
I wielka prośba do użytkowników WŻ – podaję dwie strony do dwóch petycji – prośba o poparcie naszej sprawy.
Nie są to podpisy anonimowe – trzeba podać swoje prawdziwe imię i nazwisko oraz adres e-mail, po którym podpis zostanie zweryfikowany jako prawdziwy.
http://www.petycje.pl/9659
http://www.petycje.pl/petycja/9662/utracimy_zwiadczenie_pielegnacyjne.html
Z góry dziękuję
Dopisano 13-05-14 13:33:24:
napisałam od czerwca - ale miało być od KOŃCA czerwca - czyli właściwie od lipcawitam dostawałam przez ponad rok świadczenie z tytulu opieki nad niepelnosprawną mamą,niestety dostałam już pismo że w czerwcu wypłacą mi świadczenie ostatni raz,chętnie podpiszę petycję.
ja rownież, juz "idę" podpisać
to są dwie równorzędne petycje - i jeśli możesz to przy obydwóch
a jeśli chciałabyś porozmawiać na ten temat to napisz na pw
Podpisałam moja siostra również opiekuje się naszą mamą zasiłek to jedyne źródło utrzymania siostry dostała już informację że świadczenie otrzyma tylko do końca czerwca.
Podpisane
Oddałam podpisy.
Oddałam podpisy.
Podpisałam obie petycje:) pozdrawiam
Ja też się podpisałam.
Gotowe,obie petycje podpisane.
było poszło:)
obydwie podpisane
bardzo dziękuję wszystkim za wsparcie,
właśnie znalazłam stronę, specjalnie założoną dla opiekunów - i jeśli jest ktoś zainteresowany - proszę tam zajrzeć
http://wykluczeniopiekunowie.blog.pl/
Byłam, podpisałam. Jak nie poprzeć? Ja opiekuję się niepełnosprawnym dzieckiem, syn ma autyzm, wiem doskonale, jaki to ogrom obowiązków. A przy dorosłym? Dwa razy tyle, jeśli nie więcej.
Witajcie,właśnie czytałam na WP artykuł pt."Rząd naprawia swój błąd",podobno pozbawili 100tys osób tego zasiłku a teraz chcą go wrócić,najniższe świadczenie ma wynosić 820zł.
Mojej siostrze tez odebrali to świadczenie pożyjemy zobaczymy czy przywrócą i jakie kryteria znów wymyślą